Revox A740

Revox A740

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet srp 18, 2024 8:59 pm

Nije kompletna restauracije već lagano čišćenje,zamjena pokojeg elementa i podešavanje.

Vlasniku se pojačalce doslovce zdimilo. Krivac je na donjoj slici, budući da ima ukupno četiri komada tih rifa kondenzatora sve sam ih zamijenio.
Revox A740 (1).JPG

Pojačalo je stajalo nemam pojma di ali je na nekim mjestima navuklo ponešto bijele patine, pogotovo na podnožjima to-3 tranzistora. Pa sam usput i zamijenio termalnu pastu ispod istih.
Revox A740 (22).JPG

Zanimljivo je da pojačalo ima jako malo elektrolita, tantali su posvuda. Inače sve i jedan mali ROE elko se osušio i bio je spreman za zamjenu, tako da sam i njih zamijenio.
Revox A740 (19).JPG

E sada dolazimo do težeg dijela servisa ovog pojačala. Par žaruljica na vu-metrima je izgorjelo i trebalo ih je zamijeniti i tu dolazimo do kvake 22. Kako jepojačalo navuklo vlage isto se dogodilo i sa šarafima, a da se skine prednja ploča treba odšarafiti šarafe iza ovih ručki. Da imam polugu dužine od ove naše plave planete do mjeseca možda bi ih i uspio odšarafiti... :doh:
Revox A740 (5).JPG

Na svu sreću prednja ploča se može odšarafiti i sa "stražnje" strane iako sigurno nije tako predviđeno. Na slici malo desno/dolje od ROE elkosa se vidi glava šarafa koji se preko "navojnog stupića" spojen sa onime na prednjoj ploči. Tako da sam njega odšarafio i uspio sam skinuti prednju ploču.
Revox A740 (10).JPG

E sada dolazimo do vrhunca Revoxovog dizajna. :doh: Četiri žaruljice, svaka radi na naponu od nekih 35V, "posebno" dizajnirane. Set košta 30€... Dok one u sansuima,kenwoodima,marantz i sl. veličine kao veći osigurač ima ih u svakoj trafici i koštaju 1€,ali dobro, Revox je to, nije to igračka. :lol:
Revox A740 (43).JPG

Evo i vu metara kada je pojačalo upaljeno i ispred su poslagani vojnici koji su dali svoj obol. Inače ako ste primjetili u ugašenom stanju kazaljke su u desnom položaju, pa kada se pojačalo upali ono dovede neki DC napon na njih i postavi ih u lijevi položaj. Mogu samo reći da procedura za podešavanje vu-metara je kompliciranija od podešavanja nekih tunera. Budući da nemam potrebnu opremu za to ja sam samo napravio "statičko" podešavanje da kazaljka točno pokazuje -10 i -30dB. I sada tu opet dolazi na red caka. U uputama za podešavanje ne koriste se volti već decibeli, dobro je da imam i takav DMM koji ima opciju prikaza u decibelima pa nisam trebao uzimati kalkulator u ruke.
Revox A740 (44).JPG

Revox A740 (42).JPG

Sve u svemu lijepo pojačalce, kompletna restauracije bi bila milina za odraditi jer se sve dostupno,lako se rastavlja i nema hrpa PCBa u sebi.

Inače nakupilo se toga u zadnjih par mjeseci pa ću kako imam vremena i motivacije kačiti ću sve to na forum.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Revox A740

PostPostao/la grunf » Čet srp 18, 2024 9:30 pm

đaba ti rabota ako nisi maka te tantale,to je bilo primarno , samo zovu u kratki spoj :lol: :lol:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet srp 18, 2024 10:07 pm

Zekiš me opet,ha? :lol:

Tantali koštaju samo tako, cifra je bila dogovorena od strane vlasnika,tako da je napravljena samo "prva pomoć". Ponekad i ja radim sa nekakvim "ograničenim" budžetom, nije sve samo resturiraj i ne pitaj za cijenu.

Za sada sam napravio recap na nekoliko Tektronixovih uređaja koje koristim u labosu i tamo mi je nit vodilja- mijenjaj sve kondenzatore sa najboljima što postoje, tantale mijenjaj bez pitanja i kupi one sa nazivnim naponom barem 10V višim od onih koji su unutra. Na 2-3 plugina za 7903 skop kojeg imam baš su tantali nastradali i otišli u kratki spoj i to je bio jedini kvar u tim pluginovima.

Prije nekih pola godine sam zamjenio kondenzatore u jednom Beckerovom autoradiju i tu čovjek nije pitao za cijenu. Sami tantali su koštali valjda 50tak eura.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet srp 18, 2024 11:25 pm

pa ne moraš staviti tantale , danas bar ima izbora elektrolita s kojima ih možeš zamjeniti a ne koštaju puno , a i ti si taj koji mora reći stranci šta je bitno u servisu a ne stranka
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

Vrati se na: Tranzistorska tehnika