Niskošumne reference,regulatori i strujni izvori za audio 2

Re: Niskošumne reference,regulatori i strujni izvori za audi

PostPostao/la grunf » Ned lip 18, 2023 11:03 pm

Jučer san složia drugi testni regulator za 5V sa jfet op ampom i 1V ref, op amp je ADA4625 i može raditi na +5V s tim da ulazni napon onda može biti od -0,2 do 1,5V , zbog toga koristim 1V referencu da ostanem u tim granicama. Struja kroz shunt je 130mA od čega na load ide 50mA . Ovaj je predviđen za max 6V pada napona na reg. zbog dsipacije i korištenih SMD komponenti.
Normalno nakon mučenja na radnom stolu otiša je u DAC na daljne testiranje.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Pon lip 19, 2023 10:48 pm

evo kako izgleda PCB sa starne vodova gdje su svi SMD elementi , ovo je već druga verzija :D a biće još koja sigurno :lol:

wj shunt jfet op amp 5V.jpg

a kako su neki na velikom diyu izrazili zabrinutost zbog dispiacije s obzirom da je riječ o shunt regulatoru evo i tog mjerenja, sa 5V pada napona može vrlo dugo živjeti
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
grunf

PostPostao/la SasaKC83 » Pon lip 19, 2023 10:57 pm

Zanimljivo. Koliko puta možeš te smd jadničke prelemljivat prije nego odu u vječna lovišta ili im se promijene karakteristike?

Par stvari sam lemio smd, niš se to meni ne sviđa... :lol:

Ove kroz-rupu ostaviš na malo dužim nožicama pa nadoštukaš kad treba nešto više puta prelemit, a kaj s ovim... :mrgreen:
SasaKC83

PostPostao/la grunf » Uto lip 20, 2023 9:44 pm

SasaKC83 napisao:Zanimljivo. Koliko puta možeš te smd jadničke prelemljivat prije nego odu u vječna lovišta ili im se promijene karakteristike?

Par stvari sam lemio smd, niš se to meni ne sviđa... :lol:

Ove kroz-rupu ostaviš na malo dužim nožicama pa nadoštukaš kad treba nešto više puta prelemit, a kaj s ovim... :mrgreen:

a uvatia san ruku tako da je sad lako :D

šta se tiče odlemljivanja i prelemljivanja isto je kao sa klasičnim TH komponentama , ako ih prigriješ ili skriviš nožicu gotovo je , inače sve radin sa novim komponentama a stare PCB spremim i samo u nuždi koristim kao donor za neku komponentu koja mi tog trenutka fali
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri kol 02, 2023 9:04 pm

Evo da i ja napravim nešto. Za sada je samo polemljeno i ispitano jel funkcionira kako treba. Nisam imao zelene LEDice već samo ove žute za probu. Sa ulazom od 28VDC na izlazu imam nekih 22.7V, trebati će se još malo poigrati da se dobije 24V ali to je sitnica.
Na brzinu sam upalio osciloskop i sa 5mV/div ne vidim baš nikakav šum,oscilacije ili nešto sličnoga. Sutra je na redu nešto građevine i onda malo za vikend maknuti se iz kuće tako da ću sljedeći tjedan spojiti onaj mali LNA koji imam i probati izmjeriti šum ovog napajanja.

20230802_152357.jpg

20230802_152405.jpg

Inače baš ova crna boja je nekakva bljak, ostisci prstiju ostaju na njoj samo tako.

Biti će odvojena tema kada mi dođe i ostatak dijelova za pretpojačalo.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Sri kol 02, 2023 10:51 pm

a koji je to regulator ?

pa šta nemaš doma zelenih ledica :o :o :o
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet kol 03, 2023 1:02 am

Pa onaj 24V sa prethodne stranice. A što se tiče LEDica zadnji puta sam ih koristio za Salasov niskonaponski shunt prije nekih 7-8 godina i onda sam kupio žute. U 90% ih koristim kao indikaciju za nešto pa me ne tangira kakve su boje. :lol:

Zapravo imam nešto zelenih ali one su ultra svjetle pa vjerujem da baš nisu za ovaj projekt. Ionako će biti neka narudžba iz Mousera pa ću ih naručiti. Nema nikakve žurbe jer ionako pretpojačalo čeka nekakve jupiter kondenzatore veličine omanje limenke za pivo koje nemam pojma kada bi mogao dobiti.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet kol 03, 2023 9:45 pm

Khadgar2007 napisao:Pa onaj 24V sa prethodne stranice. A što se tiče LEDica zadnji puta sam ih koristio za Salasov niskonaponski shunt prije nekih 7-8 godina i onda sam kupio žute. U 90% ih koristim kao indikaciju za nešto pa me ne tangira kakve su boje. :lol:

Zapravo imam nešto zelenih ali one su ultra svjetle pa vjerujem da baš nisu za ovaj projekt. Ionako će biti neka narudžba iz Mousera pa ću ih naručiti. Nema nikakve žurbe jer ionako pretpojačalo čeka nekakve jupiter kondenzatore veličine omanje limenke za pivo koje nemam pojma kada bi mogao dobiti.

ne znam koji si op amp koristia ali si treba ostaviti mogućnost ugradnje boljih kondezatora za RC članove na ulazu op-amp-a šta posebno vridi ako koristiš jfet op amp jer tada elektroliti moraju biti low leakage a o njihovoj kvaliteti zavisi i dobiveni rezultat, ledice moraju biti 3mm , 5mm imaju veći šum a za zelenu naruči LTL-4231N
elektroliti neka budu Panasonic FC, Nichicon UKZ ili UFG i Rubycon ZLJ , njih smo testirali a ja cu sad naručiti SMD tantale koji su low leakage za test na novom 3,3V shunt regulatoru
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet kol 03, 2023 10:54 pm

Onaj opamp kojeg si ti stavio u simulaciju. Ne znam točno koje sam kondove stavio ili Panasonic FR ili neka Nichicon serija koja mi je za svakodnevnu upotrebu. Što se tiče većeg prostora oko konda ja mislim da koji god da nađem od 16 ili 25V biti će mjesta za njega.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Čet kol 03, 2023 11:05 pm

ako si stavia R5 od 10k i AD825 onda elektroliti obavezno moraju biti low leakage i nikako low ESR, ukoliko je riječ o običnim elektrolitima tada R5 moraš smanjiti na 1k MAX i nek elektroliti budu min 25V ili 35V , 16V nemoj koristiti jer imaju veću struju curenja
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika