Preslagivanje limova PP na SE

Preslagivanje limova PP na SE

PostPostao/la Toma » Uto pro 27, 2016 7:13 pm

Prije par godina sam jedan stari izlazni iskrin od 100w sta ima presjek jezgre 20cm kvadratnih poslao Dinu Raisu na prematanje ali malo je napravio kupus od namotaja.Zvuk za gitaru je ok ali mene je tu strah trajnosti.Kako se u zadnje vrime bavim glupostima pala mi je ideja na pamet da preslozim limove u SE i tako dobijem trafo koji bi mi trebao zadovoljiti potrebe.
Jeli to izvedivo i bilo to trebalo raditi.Ne ocekujem od tog trafa Hifi jer je u klasi motanja starih radio aparata .
Hvala
Toma

Re: Preslagivanje limova PP na SE

PostPostao/la davorin » Uto pro 27, 2016 7:49 pm

Moguće, ali...!
Treba znati puno više podataka o samom trafu, ali i o eventualnoj izlaznoj elektronki i spoju pojačala!
Trafo:
-neto presjek jezgre
-tip lima (veličina, debljina, tip izolacije, fizičke dimenzije)
-nazivnu primarnu impedanciju, primarni induktivitet, Ohmski otpor
-broj i raspored svih sekcija, debljina žice svih namotaja, način spajanja sekcija
Elektronka:
-tip elektronke
-optimalna prilagodna anodna impedancija za zadanu elektronku i njen unutrašnji otpor u toj radnoj točki
-induktivitet primarnog namotaja na ciljanoj donjoj graničnoj frekvenciji
-način spajanja (pentoda, UL, trioda, UTC, ili kombinacija spojeva)
-istosmjerna struja kroz izlazni trafo
-preferirana izlazna snaga s obzirom na donju graničnu frekvenciju (ovisna o spoju elektronke i njenom unutrašnjem otporu)
Osim toga bi bilo zgodno znati hoće li samo SE-pojačalo raditi u A1 ili A2 klasi te hoće li se primjeniti nekakva NFB (negativna povratna veza) i kakva (globalna, Shade, paralelna i/ili serijska itd.).
davorin

PostPostao/la Toma » Uto pro 27, 2016 8:31 pm

aha ok,nemogu se sitit tocno kako je motan trafo ali znam da mu je primar 5,6k a sekundar 4,8,16.To bi mi sluzilo za jednu 6l6 ali za malo bas pojacalo.Da ga frknem unutra i da svira.Nije mi bitno sta ce bojat ton jer tu nije bitno koliko vjerno prenosi vec da lipo zvuci.Limovi su iskrini EI108x53mm
Spajano je p1-s-p2-s-p1.Primar ima zicu 0,45mm a sekundar 0,95mm.To je sve sta znam,ipak je proslo 6 godina od kada je napravljen
Zadnja izmjena: Toma; Uto pro 27, 2016 8:38 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Toma

PostPostao/la davorin » Uto pro 27, 2016 8:37 pm

Za SE izlazni stupanj treba presložiti limove tako da se između "E"-limova i "I"-limova može ostaviti "zračni" raspor, zapravo papir ~0,1-0,2mm koji će prekinuti istosmjerni tok magnetiziranja i spriječiti pad induktiviteta na minimalnu vrijednost.
davorin

PostPostao/la Toma » Uto pro 27, 2016 8:41 pm

Bitno mi je samo da svira kad ga preslozim.Stavit cu komad fascikle od prešpana za airgap
Toma

Vrati se na: Cijevna tehnika