El84SE Savijeti i Pomoć pri gradnji lampaškog pojačala

El84SE Savijeti i Pomoć pri gradnji lampaškog pojačala

PostPostao/la EL84SE » Pon vel 08, 2016 6:25 pm

Pozdrav svima,nov sam ovdje i nadam se vasoj pomoći.

Namjeravam sloziti cijevno pojačalo sa EL84 u SE modu.
Zašto EL84 SE - haha jer nemam pametnijeg posla,salim se...imam u posjedu nekoliko EL84 cijevi kao i ECC83, EZ-80...a i se izlazne transformatore iz starih radia EI-Niš.
Namjena bi bila slusanje glazbe sa raznih izvora kod kuće.
Zahtjevi nisu preveliki i nisu tipa Hardcore HI-FI-a,
a nisu ni zelja za beskonačnom distorzijom i izobličenjima,
Želja mi je jednostavno natjerati da radi,pa eventualno kasnije neko tweakanje,ili promjena napajanja u modernije,znači minimalistički pristup.

Ne bih se upustao u peer-to-peer konstrukciju,koliko god je zgodna za tweakanje,toliko i nespretna za sloziti,odn fiksirati a i riskantna za pec-pec.
Mozda cu to pozaliti,tako da sam trazio nesto sa tiskanom plocicom i pronasao ovo a cinilo mi se ok i zgodnim za moje potrebe, a ima i Ub delay sa picekom : http://bygselvhifi.dk/projects/single-e ... -with-el84

Volio bih cuti i vase misljenje....

E-sad nemam namjeru kupovati izlazne transformatore i bacati novce (znam da su najvazniji ali ne radi se o Vrhunskom HI-FI-u),
ali takodjer imam u posjedu transformatore iz starih radia Ei nis Simfonija i Melodija, mrežni i izlazni mislim da su u svima bili isti izlazni 4Ohma 4B 25 D-I....

Dakle moje pitanje je mogu li koristiti te transformatore za ovo pojacalo,pretpostavljam da mogu ali neznam tocno kako,evo sto me muci.

Na semi projekta koristi se izlazni trafo na sekundaru sa 4 i 8 Ohma a sredina je povratna veza na masu, medjutim posto nemam shemu transformatora sa starog radia, neznam kako to povezati (slika Izlazni Trafo), trafo iz radija bi trbaobiti 4 ohmski ali ima tri izvoda na izlazu,krajnja dva su bilas pojena na zvučnik.... sto je srednji izvod??? njega u projektu spojiti na masu?

Takodjer na ulazu ima 3 izvoda koja mi nisu jasna, pa akonetko moze pomoci kako to spojiti i pojasniti kako je motan(ili sto mu ga dodju srednji izvodi....

Takodjer nije mi jasno zasto je u shemi, AC napajanje grijanja ispravljacice EZ80 spojeno jednim vodom na izlaz iz ispravljacice.

Toliko za sada to mi na prvu nije jasno zahvaljujem na savjetima i objasnjenjima.

dolje su sheme i slike iz kojih se moze shvatiti o cemu se radi.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
EL84SE

Re: El84SE Savijeti i Pomoć pri gradnji lampaškog pojačala

PostPostao/la Dean » Pon vel 08, 2016 7:16 pm

Ajmo sad ..predstavi se u dotičnoj rubrici, pa da vidimo generalije...
A onda će pljuštati odgovori... :lol:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la EL84SE » Uto vel 09, 2016 1:01 am

Pozdrav Deane,evo ja se predstavio ukratko.... pocni sa pljustanjem :)

Nego bacio sam pogled na tvoju web stranicu, prilicno zanimljive i zgodne stvarcice radis,drago mi je ako prilikom toga i zaradis nesto....
Nego vidim da si i dosta potkovan i strucan u cijevnoj tehnici bilo bilo bi mi drago da podjelis svoje znanje konkretno oko ovoga u sto bih se ja upustio....
EL84SE

PostPostao/la Edison » Uto vel 09, 2016 2:01 am

EL84SE napisao:Pozdrav svima,nov sam ovdje i nadam se vasoj pomoći.

E-sad nemam namjeru kupovati izlazne transformatore i bacati novce (znam da su najvazniji ali ne radi se o Vrhunskom HI-FI-u),
ali takodjer imam u posjedu transformatore iz starih radia Ei nis Simfonija i Melodija, mrežni i izlazni mislim da su u svima bili isti izlazni 4Ohma 4B 25 D-I....

Dakle moje pitanje je mogu li koristiti te transformatore za ovo pojacalo,pretpostavljam da mogu

Pozdrav,
mozes koristiti izlazne trafoe iz starih radio aparata i radit ce, ali... moguce neces biti zadovoljan zvukom. Kolega s foruma, tubeman, poklonio mi je svojedobno par takvih trafoa iz starih EI radio aparata, i slozio sam pojacalo slicno tvome s EL84. Sviralo je, ali slicno kako su svirali i ti stari prijemnici: pomalo mutno, bez pravih visokih i dubokih tonova, vrlo skuceno... meni se nije svidjalo. Kasnije sam nabavio vrlo kvalitetene izlazne trafoe od 5k za SE ustroj (firma Odeon, Rijeka) i s tim transformatorima je pojacalo prodisalo punim plucima. Izmerio sam pad od -3dB na 90kHz, a to je odlicno. Izlazni trafoi ce ti odrediti kvalitetu pojacala. Oko spajanja ovih trafoa iz starih radija mogu vise reci tubeman ili davorin...

EL84SE napisao:Takodjer nije mi jasno zasto je u shemi, AC napajanje grijanja ispravljacice EZ80 spojeno jednim vodom na izlaz iz ispravljacice.

U datasheetu ces naci max. dozvoljeni napon izmedju katode i grijaca cijevi. U tvom slucaju (EZ80), katoda je negdje na oko 300V, a dozvoljeni napon Ukf je 500V pa to "podizanje" napona grijaca u ovom slucaju nije potrebno, ali niti ne steti. Namotaj za grijanje ispravljacice je i tako nezavisan od namotaja za grijanje ostalih cijevi.

Sklop za odgodu anodnog napona je kod ovog pojacala nepotreban, mali je anodni napon i nece biti nikakvog problema i bez tog sklopa. Ali ako tako zelis, odgoda nece ni smetati...

Evo tu i nekog mog eksperimentiranja s pojacalom koje slici na ovo koje mislis raditi...
http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=6&t=2256
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la EL84SE » Uto vel 09, 2016 2:57 pm

Hmm...nadam se da se sad neki nece krizati, ne poznajem vas dovoljno dobro.... :)

Namjera mi je to sloziti da tandrlja (ok ne bas tandrlja ali ok.),kasnije ako mi se previse svidi promjeniti cu izlazne transformatore,nabaviti nove cijevi,staviti bolje napajanje itd...
Cijevi su ionako rabljene - premda to ne mora znaciti da su lose.....

tako da idem vidjeti kako to radi,a s obzirom da mi je ovo novo podrucje bit cu sretan ako proradi....

fakat mi nije jasno kako spojiti izlazne transformatore pa ekipa ukljucite se.....
EL84SE

PostPostao/la Dean » Uto vel 09, 2016 7:28 pm

Ja sam na tvojoj strani :D
Treba od nekud početi. Nije važan zvuk, nego adrenain kada proradi ! :dance:
Istina je kao što kaže Edison da je zvuk "običan radijski", ali "who cares?" :shifty:
Ima nešto tema na forumu kako prokužiti koji su izvodi što na transformatoru. Slikaj bolju sliku, Davorin i Tubeman imaju dovoljno iskustva da "iz rukava" znaju izvode..
Lošija ali dovoljo dobra varijanta je da dođeš do mene, okrenemo neki stari radio i pogledamo gdje je što spojeno...
Dean

PostPostao/la EL84SE » Uto vel 09, 2016 10:32 pm

Drago mi je Deane, samo je bed kad te adrenalin previse opizdi pa potrosis puno para naknadno na usavrsavanje.... :D

Ma da ne slikam ponovo, ne moze se nista skuziti sa vece slike,frontalno gledano gore je ulaz dole izvod.

Ne kuzim tri izvoda na ulazu.....pretpostavljam za saltanje moda trioda - pentoda,za upotrebu jos jedne resetke el84, ili? neznam kako bih to ukonponirao
u projekt, ili da samo spojim na krajnjadva izvoda?

A od tri izvoda na izlazu krajnja dva su bila spojena na zvucnik pa pretpostavljam da tamo treba spojiti zvucnik samo mi nije jasno kamo sa povratnom vezom a na semi dole prilozenoj starog radija nije ni naznacen srednji izvod sa izlaza izlaznog trafa.....

a po topologiji sheme projekta povratnu vezu ne mogu bas zakacit na gnd zvucnika...

e sad sam uspiozbuniti i samogsebe....
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
EL84SE

PostPostao/la Dean » Uto vel 09, 2016 11:02 pm

Imam raskopanu Simfoniju u radioni, pa možemo usporediti. Ako možeš do mene na Kajzericu...
Dean

PostPostao/la EL84SE » Uto vel 09, 2016 11:11 pm

Pa ne bih te zelio inkomodirati,ali bas ako inzistiras mogu navratiti.....samo pazi da mi nebi postao glavni tutor i mentor kroz cijeli projekt,jer kad krenem sa pitanjima uzivo.... :lol:
EL84SE

PostPostao/la Dean » Uto vel 09, 2016 11:26 pm

EL84SE napisao:Pa ne bih te zelio inkomodirati,ali bas ako inzistiras mogu navratiti.....samo pazi da mi nebi postao glavni tutor i mentor kroz cijeli projekt,jer kad krenem sa pitanjima uzivo.... :lol:

Nisam ti ja toliko jak u tome, ali probat ćemo... Za radio tehniku je ipak Tubeman zakon ;)
Dean

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika