LESI SE VRATIO KUĆI - PP 6P3S

LESI SE VRATIO KUĆI - PP 6P3S

PostPostao/la tubeman » Ned ruj 13, 2015 7:53 pm

U vrijeme kiselih krastavaca i forumske šutnje evo još jednog PP pojačala napravljenog prije dobrih deset godina.
Sliku sam svojedobno već stavio, ali nisam mogao poslikati detalje jer je pojačalo kružilo poput ukletog holanđanina sve po svuda.
Zadnje dvije godine je bilo kod kolege s posla koji je konačno (na silu) morao preuzeti svoj PP s EL84 :) :)
Danas sam ga konačno stigao pregledati i napraviti par mjerenja da vidim u kakvom je uopće stanju.

Slika

Pojačalo je prvotno bilo "naštimano" za EL34, ali kako sam tada (prije dobrih deset godina) nabavio neku količinu ovih ruskih cijevi, malo sam ga pregradio i nisam požalio :)
Zanimljivo da se za tih deset godina izbivanja ništa nije potrošilo, struje mirovanja su stabilne, onakve kakve su bile prvi dan, snaga je ista, zvuk također.

Pogled s donje strane će pokazati da je pojačalo prolazilo teške muke ( :) ), puno pregradnji i eksperimentiranja dok nisam dobio ono što sam htio.

Slika

Malo "topologije":

Šema je klasična, u stvari, pošao sam od LEAK-a 50 pa ga doštimavao i mijenjao dosta toga.
Prednapon je fiksni - za svaku cijev se podešava posebno.
Ugrađeno je postepeno i stabilizirano grijanje cijevi (svih), odgoda visokog napona (za svaki kanal posebno) i sve ostale điđe koje su tada bile IN :)
Sva ta dodatna elektronika je smještena u poseban "kavez" između izlaznih transformatora koji na vrhu ima hladnjak sa stabilizatorima napona za grijanje.
Naaravno, zbog nedostatka mjesta hladnjak nije baš prebogato dimenzioniran, pogotovo jer sam napone transformatora proračunao prilično izdašno i trebalo ga je dosta "pojesti".
U međuvremenu je i napon mreže porasao za skoro 10% :)
Zato sam ugradio i jedan ventilator za PC sa regulacijom vrtnje koji sve to hladi koliko treba.
Malo me je ta cijela priča brinula, ali, evo, nakon deset godina sve radi vrlo pouzdano bez grijanja i buke..

Transformatore sam motao sam. Jezgre su iz UPS-ova s debelim limovima (0,5 mm) i svega 3:2 češljem.
Danas sam mjerio propusni opseg, i nije baš do 60 kHz, ali ide bez problema do 20 kHz sa malim padom iznad 12 kHz (2,4 dB) što je prilično normalno za takve jezgre i učešljavanje.

Napajanje je vrlo izdašno. Svaki kanal ima svoj predimenzionirani trafo za visoki napon. Svaki trafo je i više nego dovoljan da sam pogoni cijelo pojačalo :)

Pamook će likovati kada vidi gornju šumu žica u pojačalu ( :) :) :) ), ali šuma je šuma, a čistina je čistina i nigdje nema niti trunke bruma ili šuma.
Sve je to rezultat puno izvoda transformatora, a nisam htio ništa kratiti.
Ugrađeno je i simetriranje okretača faze što dosta doprinosi smanjenju izobličenja kojega sam danas konačno uspio izmjeriti.

Ono je na 1 kHz i 5W svega 0,2 %. S jednim vatom je svega 0,1%.

Slika

Potenciometri su očajni, ali budući svaki kanal ima svoj, barem nema problema sa "uparenošću" kanala :)

Kutija je skrojena od ostataka parketa i ne izgleda preloše čak niti danas.
Šasija je napravljena na jednom komadu lima. Koncept koji sam davno napustio jer ne volim previše gledati šarafe pa uglavnom sve radim sa dvostrukim šasijama. :)

Uglavnom, pojačalo vrlo lijepo radi i vjerujem da ću ga donijeti na ŽF.
Nakon toga najvjerojatnije ide u rashod ili u redukciju ispravljača jer mi VN transformatori trebaju za nešto drugo :)
Jasno, ako se ne predomislim :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: LESI SE VRATIO KUĆI - PP 6P3S

PostPostao/la pamook » Ned ruj 13, 2015 9:11 pm

:P pa nakon 10+ godina vjerojatno je vise zasluzi(l)o mjesto negdje u bespucima polica, nego reciklazu :D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

Re: LESI SE VRATIO KUĆI - PP 6P3S

PostPostao/la Zmajz » Pon ruj 14, 2015 10:23 am

Svakako donesti na ŽF, imat ću viška zvučnika za isprobavati.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

Vrati se na: Cijevna tehnika