POMOC OKO IDENTIFIKACIJE IZLAZNOG TRANSFORMATORA

POMOC OKO IDENTIFIKACIJE IZLAZNOG TRANSFORMATORA

PostPostao/la alfa75ba » Sri tra 08, 2015 5:48 pm

Lijep pozdrav svima,

i odmah isprika ako je post ili pitanje na pogresnom mjestu, ali ako moze mala pomoc u vezi ovog trafoa.

Naime, radi se o starom Iskrinom kino-projektoru KON-12, koji ima, pogađate, lampasko pojacalo i pripadajuci mu zvucnik.

IskraKON12.jpg

sliku sam posudio sa jednog foruma, jer sam ja to ekspresno rastavio (naravno bez fotografiranja i skiciranja sheme), jer sam zapravo mislio iskoristiti samo izlazni trafo za neko gitarsko pojačalo , a na prvi pogled mi je sve izgledalo kao neko standardno Push-pull pojačalo sa dvije EL-41 lampe u izlazu, ca 10-tak Wati, no problem. Mislim, biti ce super sa dvije EL-84,neki AC-15 klon :twisted:

Par mjeseci kasnije uzmem da premjerim taj izlazni trafo (nakon sto sam ga vec montirao na sasiju novog pojacala) i vidim da nesto nije u redu sa mojom pretpostavkom.

Dakle, trafo ima primar bez centralnog izvoda (crne zice par), i dva odvojena sekundara (deblje sive zice ; tanje sive) ????
Single Ended? OK, bice dobar za neko 8W SE pojacalo, mozda?

Otpor primara 51 Ohm, I sekundar 0.3 Ohm, II sekundar 2.2 Ohm prenosni odnos izmjerim 40:1 i drugi 15:1

Na staroj sasiji pise Ishod 200 Ohm , a originalni zvucnik (20W 8 Ohm 12.6 V) ima ugradjen prilagodni trafo u kutiji.

OK, linijski (70v, 100v, stajaznam) izlaz, procitao sam da se to prije koristilo za duze kablove ili vishe zvucnika u nizu.

Ali, kako SE? Dvije EL-41 u paralelnom spoju ? Skinuo sam i zvona sa trafoa da bolje pogledam, to je to, nema viska zica, ali nema ni zracnog procijepa (air gap) koji bi tu trebao biti ako je to SE trafo. I jezgro je slozeno izgleda od limova u jednom komadu , definitivno nisu E-I profili ???
SE parafeed paralelni spoj sa 2x El-41 na prenosnom kino-pojacalu iz 1956 god.? :think: (Ovo lupetam, ispricavam se)

Izlaznitrafo1.jpg

Izlaznitrafo3.jpg

To je sve sto sam ja do sada otkrio, dalje ne znam, mozda me neko na forumu moze malo pogurati u pravom smjeru? :-)

Pozz, Drazen
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
alfa75ba

Re: POMOC OKO IDENTIFIKACIJE IZLAZNOG TRANSFORMATORA

PostPostao/la davorin » Sri tra 08, 2015 6:08 pm

Radi se o "M" tipu limova/jezgre, a za provjeru ima li zračni raspor treba jedan lim izvaditi i pogledati ga cijelog. Srednji stup toga lima se uglavnom radio bez zračnog raspora, ali bilo je izrezanih limova sa već "odštancanim" rasporom (srednji stup malo kraći), pa je bilo svejedno jesu svi limovi složeni u istom ili naizmjeničnom smjeru, raspor je postojao.
Ne mora se raditi o "parafeed"(gdje je prigušnica?) spoju (može biti SEPP=SingleEndedPushPull ili SRPP=ShuntRegulatedPushPull), ali za brže "rasvijetljavanje misterije" zgodno bi bilo zaviriti ispod šasije i pogledati kako su spojene izlazne elektronke!?
davorin

PostPostao/la alfa75ba » Čet tra 09, 2015 1:30 am

Hvala puno na brzom odgovoru.

Na zalost, uređaj sam prebrzo rasturio, bez fotografija ili zabiljeski ( ovu sliku uredjaja gore sam posudio sa neta) , tako da ne mogu vidjeti kako je izlazni trafo bio spojen. Naravno da se sad kajem :oops:

Ali tada mi se nekako na prvu ucinilo 100% sigurno da je to push-pull pojacalo, vidio dvije lampe EL-41 (koje su preteca EL-84), izguglao "EL-41 amplifier" i odmah nasao staru shemu sa EF40,ECC40 i 2xEL41 (iste lampe kao kod mene) kao PP pojacalo, izlazni trafo velik, zvucnik 20W !!! Jupiii, ajmo pravit Vox-a. Blazeno neznanje :oops:

Sutra cu probati malo bolje pogledati limove i kako su slozeni, mada sumnjam da mogu izvaditi 1 lim bez rasturanja namotaja ? Prigusnica je bila jedna, pored selenskog ispravljaca i kondenzatora pa sam mislio da je bila dio ispravljackog dijela.

Mozda nekome pada na pamet neka shema pojacala sa EF40, ECC40 i 2x EL41 u nekoj ne-push-pull varijanti ? Da se mogla koristiti u ovakvom nekom uredjaju?

Hvala svima na strpljenju, pozz
alfa75ba

PostPostao/la davorin » Čet tra 09, 2015 7:32 am

Čini mi se da su 2 elektronke EL41, a druge 2 EF40? Nema ECC40?
Mala utjeha; i da je bio protufazni trafo sa primarnom impedancijom Raa~10kOhma, ne bi bio dobar za gitaru! :mrgreen:
Isprobao sam vjerojatno sve protufazne Iskrine transformatore (čak i one koji nisu imali namotaje za nisko-ohmske zvučnike, uz pomoć dodatnih prilagodnih trafoa) i svi su imalu "mutan", "mastan" i "basast" ton gitare što se može pripisati načinu motanja, spajanja sekcija i prevelikom primarnom induktivitetu. Napravio sam s njima nekoliko pojačala za bas-gitaru, dosta davno jer se danas za besericu traže puno veće snage.
davorin

PostPostao/la alfa75ba » Čet tra 09, 2015 2:22 pm

Da, lampe su te: ECC40 (lijevo gore, na slici se bas ne moze dobro procitati, uzivo moze :-) EF40 lijevo dole, i 2x EL-41 desno. Ispravljacki dio je bio bez lampe, selenske pločice, prigusnica i par velikih kondenzatora.

Za nekog bez puno znanja i iskustva ( moja malenkost), izgledalo je poput prve sheme koju sam nasao na googlu : EF40 predpojacalo, ECC40 obrtač faze, 2xEL41 izlaz u push-pullu.
Ali, eto, nije PP, sto i nije neizostavno lose, pogotovo nakon sto sam cuo vasa iskustva iz prve ruke s tim trafoima. Hvala na utjesnim rijecima

U biti, ja ne moram napraviti nista s tim trafoom (iako mi je nekako steta nista ne pokusati, bas je lijep :-) , ali me je bas nekako zaintrigirao. Mozda nesto i naucim usput :shock:

Izltrafo4.jpg

Ako sam dobro shvatio, sa M-profilima u jezgru, ako tu negdje u sredini jezgre (ispod namotaja-ne vidi se na slici), ima zracni prorez, onda takav trafo moze posluziti kao SE izlazni trafo? Ne treba biti "prerezan" na sva 3 "stuba" ? (Kao E-I jezgra?) (Ispricavam se ako lupam gluposti)

hvala najljepsa na pomoci i strpljenju
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
alfa75ba

PostPostao/la davorin » Čet tra 09, 2015 4:29 pm

On je "prerezan" uglavnom na jednom kraju srednjeg profila, a za rastavljanje treba cijeli kalup sa namotajima pomaknutu u suprotnu stranu od prereza, taj lim saviti dovoljno da pređe preko kalupa i izvući ga.
davorin

PostPostao/la alfa75ba » Pet tra 10, 2015 3:00 pm

Nekoliko sati kasnije...

jezgro1.jpg

jezgro2.jpg

jezgro3.jpg

Dakle, lim nije iz jednog komada kako sam mislio, ali nije bas ni nekakav zračni prorez kakav bi čovjek očekivao od pristojnog SE transformatora (bar se meni čini tako). Samo jako fini rez bez zazora.
Više onako, da je lakše ubaciti lim. I limovi nisu slozeni naizmjenicno, nego pola jezgra sa jedne, a pola sa druge strane (bar mi se tako cini nakon sto sam pregledao prva dva lima sa obje strane).

Pri rastavljanju zvona sam opet provjerio da nema negdje "izgubljen" treći izvod primara, ali nema. Svi izvodi su tu, 2 izvoda primar, 2x2 izvoda sekundar

Šta dalje? Moze li se nesto zakljuciti iz prenosnih odnosa transformatora?

Idem jos jedanput premjeriti prenosne odnose trafoa, mozda mi strujni udar razbistri mozak :D

Hvala i pozz
alfa75ba

PostPostao/la alfa75ba » Ned tra 12, 2015 11:12 pm

OK, upravo sam izmjerio prenosne odnose, tj.napone , koristeci ~3,9V na 1. i 2. sekundarima trafoa izmjerio sam 137.8V i 61V na primaru, respektivno.

Dakle , ka prvom sekundaru 35,38 : 1 sto kvadrirano daje omjer od 1251,70 , a ka drugom 15,64 : 1, sto daje omjer 244,60

Usput sam izmjerio i mali prilagodni trafo na zvucniku 17,4V/3,9V 4,46:1 omjer 19,90

Za EL-41 Ra=7k (za EL-84 Ra=8k, radi usporedbe) , dvije EL41 (ako) paralelno ca 3500 Ohma

Ako pretpostavim da je na sekundaru 200 Ohma ili 8 Ohma , onda bi na primaru bilo ca 250k i 48,9k, ili 10k i 1957 Ohma, respektivno

Ovo sa teretom od 200 ohma mi nema nikakvog smisla, a sa 8 Ohma vrijednosti izgledaju realnije, ali neodgovarajuce. Mozda bi sa 2x 6V6 lampom paralelno (2500 Ohma) mogao iskoristiti ovaj drugi sekundar?

Zahvalan, uz LP, Drazen
alfa75ba

Vrati se na: Cijevna tehnika