i odmah isprika ako je post ili pitanje na pogresnom mjestu, ali ako moze mala pomoc u vezi ovog trafoa.
Naime, radi se o starom Iskrinom kino-projektoru KON-12, koji ima, pogađate, lampasko pojacalo i pripadajuci mu zvucnik.
sliku sam posudio sa jednog foruma, jer sam ja to ekspresno rastavio (naravno bez fotografiranja i skiciranja sheme), jer sam zapravo mislio iskoristiti samo izlazni trafo za neko gitarsko pojačalo , a na prvi pogled mi je sve izgledalo kao neko standardno Push-pull pojačalo sa dvije EL-41 lampe u izlazu, ca 10-tak Wati, no problem. Mislim, biti ce super sa dvije EL-84,neki AC-15 klon
Par mjeseci kasnije uzmem da premjerim taj izlazni trafo (nakon sto sam ga vec montirao na sasiju novog pojacala) i vidim da nesto nije u redu sa mojom pretpostavkom.
Dakle, trafo ima primar bez centralnog izvoda (crne zice par), i dva odvojena sekundara (deblje sive zice ; tanje sive) ????
Single Ended? OK, bice dobar za neko 8W SE pojacalo, mozda?
Otpor primara 51 Ohm, I sekundar 0.3 Ohm, II sekundar 2.2 Ohm prenosni odnos izmjerim 40:1 i drugi 15:1
Na staroj sasiji pise Ishod 200 Ohm , a originalni zvucnik (20W 8 Ohm 12.6 V) ima ugradjen prilagodni trafo u kutiji.
OK, linijski (70v, 100v, stajaznam) izlaz, procitao sam da se to prije koristilo za duze kablove ili vishe zvucnika u nizu.
Ali, kako SE? Dvije EL-41 u paralelnom spoju ? Skinuo sam i zvona sa trafoa da bolje pogledam, to je to, nema viska zica, ali nema ni zracnog procijepa (air gap) koji bi tu trebao biti ako je to SE trafo. I jezgro je slozeno izgleda od limova u jednom komadu , definitivno nisu E-I profili ???
SE parafeed paralelni spoj sa 2x El-41 na prenosnom kino-pojacalu iz 1956 god.?
(Ovo lupetam, ispricavam se)To je sve sto sam ja do sada otkrio, dalje ne znam, mozda me neko na forumu moze malo pogurati u pravom smjeru?
Pozz, Drazen