Cijevna pojacala ali malo drugacija

Cijevna pojacala ali malo drugacija

PostPostao/la deki64 » Pon ožu 16, 2015 10:03 am

Pozdrav svim ljubiteljima cijevnih pojacala.
Evo malo drugacijeg pristupa dizajnu cijevnih pojacala.
SET pojacala mog prijatelja Ivana Tatica iz Sente,nakon sto sam video
njegov VT4C set gde je sasija zapravo predajnik koji je koristio cetiri
VT4C cijevi BC375e iz drugog sv rata ,ostao sam zaljubljen u neobican
retro dizajn,sada je to SET pojacalo sa par VT4C cijevi,unutar predajnika
prostor je pametno uporabljen za smestaj svih potrbnih dijelova,prostora
ima poprilicno. Onda sam nabavio dva primopredajinika, i tako,
napravljena su jos dva pojacala na sasijama
cijevnih avionskih primopredajnika Collins AN/ARC27 iz pedesetih,koji su
inace sadrzali oko 40tak razlicitih cijevi medju kojima 15 komada 12AT7wa.
Sada su to dva pojacala ,2A3 i 10Y .
Nadam se da ce vam se slike svidjeti i mozda predstavljati inspiraciju za slicne
poduhvate.
Dejan.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
deki64

Re: Cijevna pojacala ali malo drugacija

PostPostao/la deleted user » Pon ožu 16, 2015 10:07 am

Ako imas kojeg "iscupanog" Collinsa viska, slobodno ga stavi u oglasnik... :mrgreen:

PostPostao/la deki64 » Pon ožu 16, 2015 10:27 am

Eh nadam se da ce bit,jedan je zavrsio kompletan kod Gdina Zlatka Mumleka iz Zagreba ,on ima prekrasan muzej
radija i slicne tehnike,Radimuseumcroatia ,vredi pogledati.Inace an/arc27 se nalazio u svim USA avionima
pedesetih od B52,F86,F84, F8 itd te tako i dospeo ovde sa avionima koji su nabavljeni u USA pedesetih.
Inace BC375 se ponegde moze naci i na ovim prostorima kod kolekcionara i ponekad je u ponudi na prodaji,inace gotovo sve nos VT4C cevi na ovim prostorima su upravo iz takvih predajnika
Evo primerka iz moje kolekcije ,prva cev je voice amplifier 10Y ili VT25 ,pored nje cetiri VT4C ili 211
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
deki64

PostPostao/la Master of disaster » Pon ožu 16, 2015 11:10 am

Jako dobra ideja, meni ti stari vojni uređaji izgledaju strašno cool. Sada i ja moram nać jednog... :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la tom_hifi » Pon ožu 16, 2015 12:11 pm

Ovo je baš fora!!

Samo jedno pitanje .. nisu li cijevi preblizu jedna drugoj, čak i u pomalu skučenom prostoru? Dolazi do nepotrebnog i dodatnog zagrijavanja cijevi međusobno, jel.

:)
tom_hifi

PostPostao/la deki64 » Pon ožu 16, 2015 12:17 pm

Ako mislite na zadnju sliku tu su cetiri cijevi vt4C i to je originalni izgled predajnika ,jesu cijevi jako grijale ali je radilo ,tako je napravljeno,ince prva slika na pocetku teme je SET pojacalo sa dve VT4c cijevi i one su ramaknute,naime u tom slucaju je
sasija kuciste predajnika iskorisceno kao kutija za set pojacalo,u dnu su izlazni mrezni trafoi iza i okolo su ostale komponente.
Tako da se u predajniku krije set audio pojacalo.
Ako mislite na druga dva pojacala,njihova kuzista se mogu zatvoriti i onda se cijevi nevide ali je samo kuciste prilicno veliko i ima
proreze sa hladjenje i ne zagreva se previse ,cijevi su u prvom 2A3 u drugom 10Y ne previse velike i ne greju previse.
deki64

PostPostao/la tom_hifi » Pon ožu 16, 2015 12:21 pm

Mislim na zadnju sliku, a čak i prvo pojačalo s dvije 211. Jesu cijevi razmaknute, no, dosta su blizu kučišta sa strane i iza, pa se sva ta toplina reflektira direktno na njih. Pojačala zaista univerzalno i lijepo izgledaju, no, samo primjećujem ono što mi je 'upalo u oko' :)

Tko je motao izlazne trafe? Duple C jezgre? ;)
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Pon ožu 16, 2015 12:29 pm

tom_hifi napisao:Ovo je baš fora!!

Samo jedno pitanje .. nisu li cijevi preblizu jedna drugoj, čak i u pomalu skučenom prostoru? Dolazi do nepotrebnog i dodatnog zagrijavanja cijevi međusobno, jel.

:)

Na zadnjoj prikazanoj slici je predajnik za komunikaciju koji je na predaji bio relativno kratko vrijeme, a najveći dio su uređaji radili na prijemu (prijemnik nije na slikama).
Potpuno jednaki uređaj sam prije rata iznutra "očistio" od svih dijelova i u unutrašnjost smjestio kratkovalno linearno pojačalo za radio-amaterske bandove (tkzv. "linearac" za 1,8-3,5-7-14-21-28 MHz) zajedno sa ispravljačima (+1500V/1A, +24V/1A i -350V/200mA) i posebnim trafom za grijanje (10V-CT/15A) 4 elektronke VT4C (GE-211). Elektronke VT4C su ostale na svojim mjestima kao u izvornom uređaju, ali sam im u hlađenju "pomogao" sa ventilatorom/turbinom kakva se ugrađivala u termo-akumulacione peći ("Elind"). Za vrijeme intenzivnog rada u takmičenjima (KONTEST-i) i učestalog rada uređaja na predaji je sve bilo vrlo jako zagrijano, anode elektronki su u sredini bile tamno crvene boje, ali izgleda da to nije smetalo životnom vijeku elektronki, kao niti originalnoj boji sa vanjskog lima (na njemu se u nikakvom slučaju nije mogla držati ruka!).
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Pon ožu 16, 2015 12:32 pm

Točno takva informacija me zanimala :)
tom_hifi

PostPostao/la deki64 » Pon ožu 16, 2015 12:41 pm

Evo jos par slika ,mozda se sve bolje vidi.
deki64

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika