"Iskra" CM65 i CM85 jezgre

"Iskra" CM65 i CM85 jezgre

PostPostao/la midruzin » Ned vel 15, 2015 6:33 pm

Konačno sam skužio uz malu pomoć fixxxer-a, kakve duple C jezgre imam. Namjeravam s njima napraviti izlazne SE trafoe, pa sam si samo radi njih izradio motalicu. Nadam se da će dobiveni rezultati biti dobri, odnosno bar za nijansu bolji od standardnih EI SE trafoa, adekvatno uloženom trudu.

Pitanja za znalce :

1. Kvaliteta CM65 i CM85 jezgara ?
2. Da li je itko vršio kakva mjerenja istih i koji su dobiveni rezultati ?
3. Da li je tko napravio izlazne SE trafiće s njima, iskustva, kakva je kvaliteta zvuka ?
midruzin

Re: "Iskra" CM65 i CM85 jezgre

PostPostao/la davorin » Ned vel 15, 2015 7:12 pm

U prilogu su podaci i krivulje za jezgre kakve je koristila ISKRA i u njemu su svi potrebni podaci za početno proračunavanje mrežnih transformatora za uređaje.
Korištenje tih jezgri za tonske transformatore je kompromisno jer su limovi uglavnom deblji, a kemijska struktura prilagođena potrebama za izvornu namjenu. Ipak, zbog manjih gubitaka svojstvenim C-jezgrama u odnosu na uobičajene EI-limove (ili UI-limove), tonski transformatori sa njima se mogu proračunavati sa nešto većim maksimalno dozvoljenim gustoćama magnetskog toka. Zbog toga su potrebni brojevi zavoja manji, pa su i rasipni induktiviteti i parazitni kapaciteti niži, a dobiveni induktivitet veći od onoga dobivenog na standardnim EI-limovima (jezgre također namjenjene za mrežne transformatore!).
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la midruzin » Ned vel 15, 2015 8:04 pm

Znači u konačnici bi se trebala dobiti nešto bolja kvaliteta SE trafoa od standardnih EI jezgri. To me veseli, jer će biti ipak dobar korak naprijed u odnosu na ono što sad imam. Kad počnem motati, a to će biti negdje u proljeće, trebat ću pomoć iskusnih motača u vezi motanja, proračuna i ostalog, jer nemam nikakvih iskustava s time. Makar sam u godinama, sve slabije vidim, ruke mi nisu više mirne, volju još uvijek imam, pa se nadam da će me poslužiti zdravlje da mogu izraditi te SE trafiće za kvalitetne projekte s malim lampama, koje mi ipak najbolje zvuče, bez obzira na obzir.
midruzin

PostPostao/la davorin » Ned vel 15, 2015 10:31 pm

Jezgra CM65 je vrlo mala, pa se s njom u SE-topologiji neće moći namotati nekakav vanserijski izlazni trafo. C-jezgre imaju karakteristiku brzog pada induktiviteta sa protokom istosmjerne struje, odnosno jezgra brže dođe u zasićenje od slične EI-jezgre uz jednake radne uvjete.
Da bi se izbjegla izobličenja, odabrana maksimalna magnetna gustoća ne smije biti prevelika (maksimalno 0,6-0,7 T za SE-trafoe sa protokom istosmjerne struje do ~50mA kroz njega, odnosno sa predmagnetizacijom), a ukupna masa cijele jezgre (~0,5kg za komplet kod CM65) dozvoljava da se na frekvenciji od ~40Hz može opteretiti sa jedva 2-3 W.
Puno povoljnija bi bila situacija da se radi o protufaznom izlaznom transformatoru gdje se istosmjerne komponente struje poništavaju (pa trafo nema predmagnetizaciju, odnosno ima minimalnu uglavnom zbog nesimetrija u motanju i konstrukciji izlaznog stupnja), a tu bi se mogla povećati i maksimalna gustoća magnetnog toka na ~1 T. Tako bi se taj mali trafo mogao upotrijebiti i za snage od 7-8W (na 40Hz), naročito ukoliko bi se koristio sa elektronkama koje imaju manju optimalnu primarnu impedanciju u protufazi (zbog malih "prozora" je upitno koliko bi se maksimalno žice dalo uopće namotati?).
Tonske usporedbe dobro namotanih izlaznih transformatora na C-jezgri i EI-jezgri (jezgre firme ISKRA; uz sve ostale jednake uvjete!) neće se dati uočiti, ali ostaje pogodnost C-jezgri zbog manjih gubitaka i manjeg potrebnog broja zavoja, a EI-trafo će biti veći, teži i sa više bakra u sebi (dakle skuplji!).
Za puno bolje rezultate u tonskom spektru bi trebalo potražiti za to namjenjene C-jezgre, ali njih ISKRA nije proizvodila. Sretao sam u praksi C-jezgre drugih proizvođača (WAASNER, SIEMENS, itd.) koje su bile i namjenjene za AUDIO pojačala, a one su se znatno tonski razlikovale od Iskrinih C-jezgri i uobičajenih EI-jezgri.
davorin

PostPostao/la midruzin » Pon vel 16, 2015 5:29 am

Ove manje CM65 trafoe bi motao za SE sa 6P18P i 6S19P, znači snaga 2-3W bi otprilike odgovarala. S ovim većim CM85 trafoima bi radio SE-e nešto malo veće snage 4-5W sa EC360 i 6P36S, pa bi i oni, nadam se odgovarali, ili možda nisam u pravu ?
E, sad jedno pomalo glupo, neakademsko pitanje, koje moram postaviti. Kod ovakvog tipa transformatora, znači duple C jezgre, kako se prekida magnetski tok :
1. Na sva četiri pola
2. Samo na unutrašnjim polovima
3. Samo na vanjskim polovima
midruzin

PostPostao/la davorin » Pon vel 16, 2015 7:25 am

midruzin napisao:... S ovim većim CM85 trafoima bi radio SE-e nešto malo veće snage 4-5W sa EC360 i 6P36S, pa bi i oni, nadam se odgovarali, ili možda nisam u pravu ?
E, sad jedno pomalo glupo, neakademsko pitanje, koje moram postaviti. Kod ovakvog tipa transformatora, znači duple C jezgre, kako se prekida magnetski tok :
1. Na sva četiri pola
2. Samo na unutrašnjim polovima
3. Samo na vanjskim polovima

Koji tip jezgre je: CM85a ili CM85b ? (razlike su prilično velike!)
Kod ubacivanja papira za odrešivanje zračnog raspora, papir dolazi na svim dodirnim površinama, dakle i na vanjske i na unutrašnje površine. Debljina papira je polovina potrebnog raspora (na primjer: papir debljine 0,1mm postavljen na sve kontaktne površine jezgri daje zračni raspor od 0,2mm).
davorin

PostPostao/la davorin » Pon vel 16, 2015 9:31 am

Usporedne slike transformatora:
Lijevo: ISKRA-CM85b za mrežne transformatore (50-400Hz nominalno, a upotrebljivi u rasponu od 20Hz-20kHz; limovi od 0,3mm)
Desno: WAASNER-SM85b za tonske/širokopojasne transformatore (10Hz-250kHz, a upotrebljivi u rasponu od 5Hz-400kHz; limovi od 0,1mm; trafo je izvađen iz izlaznog linijskog pojačala za širokopojasnu višekanalnu telefoniju; izgled namotaja nije originalan jer je trafo već ranije premotavan za neke druge namjene)
Transformatori su jednakih vanjskih dimenzija (i jezgre!), ali su u praksi neusporedivi!
Sa jezgrom ISKRA-CM85b se može dobiti transformator koji radi vrlo linearno (30Hz-16kHz, +/-0,5dB) u SE-izlaznom pojačalu sa elektronkom 300B i DC-komponentom od ~60-65mA za izlaznu snagu od 7-8W.
Jezgra WAASNER-SM85b radi linearno u puno širem rasponu (16Hz-40kHz, +/-0,5dB) u SE-izlaznom pojačalu sa elektronkom 811A (ili 812A, 6S33S, RS1003/triode, itd.) uz DC-struju od 100-120mA i izlaznu snagu od 12-15W.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la midruzin » Pon vel 16, 2015 11:13 am

Jezgre su po dimenzijama iz tabele CM85a, znači nešto manje i slabije. Do koliko snage-struje ih mogu opterećivati i koliki frekventni opseg će mi pokrivati ?
midruzin

PostPostao/la davorin » Pon vel 16, 2015 11:23 am

Na jezgrama CM85a nisam do sada radio izlazne transformatore za SE-topologiju, a napravio sam sa njima dosta protufaznih transformatora. Dobro su radili čak i sa 25W izlazne snage (~40Hz), a praksa kaže da bi u SE-topologiji dobo radili sa petinom te snage. Predpostavljam da bi se dobro ponašali do 5W (~40Hz), ali to se mora provjeriti u praksi (ovisi i o struji predmagnetizacije, kao i o unutrašnjem otporu elektronke).
Zadnja izmjena: davorin; Pon vel 16, 2015 12:10 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la davorin » Pon vel 16, 2015 12:00 pm

Na jezgrama SM74 (SIEMENS, također iz nekadašnjih uređaja za višekanalnu telefoniju, dakle tonski transformatori; debljina limova je ~0,14mm) sam namotao više pari SE-izlaznih transformatora koji su vrlo dobro i linearno radili (F~30Hz, P~8W, Idc~80mA). Na slikama su transformatori koji su zategnuti sa priborom koji je nekada ISKRA prodavala zasebno u Zagrebu (Gundulićeva), ali danas je jako teško to pronaći. Originalni pribor za učvršćenje i zatezanje sa SIEMENS jezgri je stradao prilikom rastavljenja! :lol:
Na slikama je par namotanih transformatora kao i dio pribora za zatezanje/učvršćenje transformatora (koji je još preostao!).
davorin

Sljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika