Evo, kao početnik u tom području, otvaram ovu temu o kojoj je bilo dosta burnih diskusija na ovom forumu. Bit će jako korisna onima koji se misle u budućnosti baviti motanjem SE i PP trafoa, a mi ostali koji se iz raznoraznih razloga ne mislimo baviti time, dobit ćemo korisna saznanja o tom važnom području. Isto tako bilo dobro otvoriti teme i o drugim važnim segmentima našeg hobija, napajanjima, mrežnim transformatorima i dr.
Pošto sam praktički dovršio svoj mali SE amp sa 6S19P-6F12P u kojem koristim neadekvatne 7K-4 ohma izlazne trafiće iz starih radia, a nikako ne mogu nabaviti odgovarajuće izlazne trafoe za 6S19P, morat ću ih dati namotati na jezgrama koje imam. Ta trioda mi se pokazala izvrsna u izlazu, bolja od ostalih pentodica koje imam, daje vrlo čiste, precizne, detaljne srednje i visoke tonove, ali amp ima slab bas, te malu snagu zbog prevelike impedance i slabe kvalitete izlaznih trafoa iz starih radia (nemaju uopće sendvič, samo jedan primar i jedan sekundar).
Raspolažem s četiri kvalitetna mala mrežna trafoa 230V/18V-3A, iz RIZ-ovih 15W FM UKV radio-postaja. Imaju dvostruku C jezgru površine 5 cm2, a limovi su kvalitetni debljine o,33 mm, tretirani silikonom, možda su čak od neke FE legure, to stvarno ne znam. Primar je motan s 0,3 mm žicom (28 ohma istosmjerni otpor), a sekundar koristi 1,1 mm žicu. Korisni netto otvor (prozor) za namatanje zavoja je mali, 39x10 mm, pa bi to mogao biti ograničavajući faktor u broju sendviča koji mogu stati u otvor. Mislim da bi već i samo jedan sendvič (primar-sekundar-primar) na toj jezgri dosta podigao kvalitetu ampa. Kako nisam s matematikom na Ti, trebao bi pomoć znalaca na forumu u izračunu izlaznog SE trafoa optimalne impedanse za tu lampu ,tu jezgru i 4 ohmske zvučnike. Ujedno se traži motač dobre duše i mekog srca, koji neće biti preskup u motanju ta dva trafića.