Postao/la midruzin » Uto pro 31, 2013 6:56 am
Ok, hvala na korisnim savjetima, vidi se iskustvo i znanje.Najvjerojatnije je nešto od toga, jer se te stvari nisam sjetio napraviti! Naime vezni kondići i otpori od 1,5K su rabljeni, pa su moguć uzrok kvara. Napravit ću još to danas ako stignem. Još par riječi o ampu, odnosno o 6F12P. Zbog osjetljivosti te lampe, amp i ispravljač sam napravio u odvojenim malim kutijama sa gumenim nožicama. Sam amp je napravljen na univerzalnoj pločici za cijevna pojačala, koja je pričvršćena sa 6 nožica na šasiju kutije, tako da je to prilično čvrsto i stabilno. Na samu ploćicu direktno sam nalemio stereo pot i činčeve, čime su veze oko 6F12P čvrste, kratke i stabilne, što je rezultiralo njezinim mirnim radom bez mikrofoniranja, oscilacija i bruma. Za svaku sigurnost zbog sprečavanja oscilacija sam stavio prigušnicu između anode triode i G1 pentode. Još sam nešto probao: na kratko sam spojio pentodni dio triodno pomoću 100 ohm-skog otpora između G2 i anode, otpojivši blok od 3,3 mF. Zvuk je bio nešto mekši i topliji. Bojao sam se tako ostaviti, jer neznam koliko struje i napona G2 podnaša, pošto podatke o tome nisam uspio naći na datashetu. Tu bi mi znalci isto svojim iskustvom mogli pomoći.
Inače, ovo kratko vrijeme što ju slušam 6F12P me vrlo ugodno iznenadila, prvi subjektivni zvučni dojam bez usviravanja je odličan, zvuk je vrlo živ, dinamičan, sočan, pun tranzijenata, lijepe koloracije, reklo bi se jednom riječju po domaći: ima safta! Neznam koliki udio u tome nosi 6P1P, ali činjenica je da se odlično zvučno slažu!