Zmajz napisao:A mene živo interesira o čemu Ilimzn govori u postu na 6. starnici?? EL86 u nekoj drugačijoj konfiguraciji?
Zapravo znam o čemu govori, ali ću njemu ostaviti na volju da to objavi kad dođe vrijeme.
U startu nisam mislio ntkome ubiti volju za izradom pojačala sa nekim više zastupljenim elektronkama u audio tehnici, samo sam htio svoja iskustva sa izradom pojačala u kojima su elektronke s niskim unutrašnjim otporom htio bolje predstaviti.
Osim EL86 su tu i neke druge jako linerane elektronke s jednako malim (ili čak i manjim) unutrašnjim otporom, ali sam odustao od njihovog prezentiranja zbog njihove teže dostupnosti (iako nisu skupe).
Loš kvalitet uz pristupačnu cjenu, ili dobar kvalitet uz visoku cjenu izlaznih transformatora (bez obzira kupuju li se gotovi ili naručuju kod domaćih viklera) su glavni razlog zbog čega ne preferiram elektronke s visokim unutrašnjim otporo. Takvi transformatori (od Raa~5kOhma na više) se mogu kvalitetno namotati uz (npr.) 10 sekcija, dok se za isti kvalitet (ili veći!) transformatori sa nižom impedancijom (manje od Raa~5kOhma) mogu namotati u 5 sekcija.
Osim uobičajenih jednostavnih pojačala od 2, 4 ili 6 izlaznih elektronki (po kanalu) koja u pentodnom spoju osiguravaju puno snage s jednostavnom pobudom, imam namjeru na kraju predložiti neka neuobičajena rješenja s istim elektronkama koja će još više pojednostavniti i pojeftiniti izlazni trafo.
Ukupna cjena izrade pojačala sa elektronkama EL86 možda neće biti puno jeftinija od pojačala sa uobičajenim elektronkama, ali sigurno mogu za slične novce osigurati puno bolji kvalitet.