Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la audio kutak » Ned lis 27, 2013 11:39 pm

koliko sam shvatio, dali bi malo više novaca na mrežni trafo ali bi nas izlazni trafoi manje koštali jer su lagani za motati?

ako je tako onda bolje verzija sa 4 lampe pa ako bude interesenata neka ga i sa 2 lampe.... naravno, ako davorin
bude dobre volje (a kad nije?) :mrgreen:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Master of disaster » Pon lis 28, 2013 12:03 am

Po meni nema dileme; četiri lampe - kad je bal nek' je maskembal.
Moglo bi se čak ić na dvije verzije; low budget i hi budget, npr. napajački trafo se dimenzionira za pojačalo sa 2 lampe po kanalu, a za hi budget verziju se koriste dva takva trafoa, to jest dual mono se radi, ili monoblokovi, kako tko oće... Najveća razlika između dve verzije bi bila u izlaznim trafoima.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Pon lis 28, 2013 7:36 am

Nije toliko problem u samoj cjeni, već u kvaliteti koja se može dobiti korištenjem 4 elektronke: zbog male impedancije od Raa=1,kOhma će i tako jednostavni trafo (5 sekcija ukupno) imati odličan kvalitet. Naravno da će biti i jeftiniji zbog jednostavnog motanja, ali će zbog veće snage biti veći.
Jednak način motanja trafa za 2 elektronke će biti dobar, ali će zbog dvostruko veće primarne impedancije od Raa=3kOhma imati veće rasipne induktivitete, parazitne kapacitete i Ohmski otpor zavojnica (a time i relativno uži linearni dio frekventnog spektra, odnosno slabiji kvalitet) od trafa sa Raa=1,5kOhma namotanog po istom principu.
Ne postoji problem s mojom dobrom voljom, nacrtat ću prijedloge šema s navedenim vrijednostima elemenata za sve klasične verzije (2 elektronke za 25W, 4 elektronke za 50W i treću varijantu od 90W sa 6 izlaznih elektronki sa nešto drugačijim spojem ispravljača i višim naponom napajanja).
davorin

PostPostao/la pamook » Pon lis 28, 2013 9:48 am

:obscene-drinkingcheers: thx Davorin

mozda bi ova zadnja inkarnacija sa 6 cijevi po kanalu mogla biti monoblok konfiruracija cisto zbog gabarita i ukupne tezine?
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon lis 28, 2013 10:11 am

Ha čuj, šema je šema a kako ju ti zbuksao u kutiju je na tebi. :ugeek:
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Pon lis 28, 2013 10:27 am

iz mog kuta gledanja, nije

jer - ako je dual mono konfiguracija, pa je sve uduplano osim mreznog trafa - onda OK, to ce ici ...

ali ako je ispravljac zajednicki, pa ga treba "rastaviti" na dva funkcionalna dijela, to vec u mom slucaju uvelike povecava mogucnost pojave indijanske komunikacijske vjestine s pocetka stoljeca :think: :lol:
pamook

PostPostao/la tom_hifi » Pon lis 28, 2013 10:40 am

Pa gle, oko napajanja, mono ustroja ili što već, ostavlja pojedincu da njegovo pojačalo bude na neki način "unikat". Svatko si bira kako će napraviti. Ja znam da bih ja radio monoblokove. Posebno napajanje za izlazne cijevi, posebno za driverski stupanj. Trafo za grijanje bi bio zaseban (ili bih uzeo svičere). Kad se radi, radi se kako spada :)
tom_hifi

PostPostao/la Zmajz » Pon lis 28, 2013 10:52 am

A mene živo interesira o čemu Ilimzn govori u postu na 6. starnici?? EL86 u nekoj drugačijoj konfiguraciji?
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la pamook » Pon lis 28, 2013 11:06 am

Tom, nesto zadnje vrijeme si sklon tome da bude "kak se spada" makar i refresh pojacala od 500kn kostao 2500kn 8-) ... ajd malo stani na loptu :P

imam dojam da su te nule ponijele pa ne gledas jel jedna vise ili dvije manje :lol:

NHF ali - ima ona "narodna" o tudjoj kiti i mlaćenju gloginja, a pomalo proviruje i ono "my way, or highway" pa djeluje patronizirajuce ;)
pamook

PostPostao/la davorin » Pon lis 28, 2013 11:18 am

Zmajz napisao:A mene živo interesira o čemu Ilimzn govori u postu na 6. starnici?? EL86 u nekoj drugačijoj konfiguraciji?

Zapravo znam o čemu govori, ali ću njemu ostaviti na volju da to objavi kad dođe vrijeme.
U startu nisam mislio ntkome ubiti volju za izradom pojačala sa nekim više zastupljenim elektronkama u audio tehnici, samo sam htio svoja iskustva sa izradom pojačala u kojima su elektronke s niskim unutrašnjim otporom htio bolje predstaviti.
Osim EL86 su tu i neke druge jako linerane elektronke s jednako malim (ili čak i manjim) unutrašnjim otporom, ali sam odustao od njihovog prezentiranja zbog njihove teže dostupnosti (iako nisu skupe).
Loš kvalitet uz pristupačnu cjenu, ili dobar kvalitet uz visoku cjenu izlaznih transformatora (bez obzira kupuju li se gotovi ili naručuju kod domaćih viklera) su glavni razlog zbog čega ne preferiram elektronke s visokim unutrašnjim otporo. Takvi transformatori (od Raa~5kOhma na više) se mogu kvalitetno namotati uz (npr.) 10 sekcija, dok se za isti kvalitet (ili veći!) transformatori sa nižom impedancijom (manje od Raa~5kOhma) mogu namotati u 5 sekcija.
Osim uobičajenih jednostavnih pojačala od 2, 4 ili 6 izlaznih elektronki (po kanalu) koja u pentodnom spoju osiguravaju puno snage s jednostavnom pobudom, imam namjeru na kraju predložiti neka neuobičajena rješenja s istim elektronkama koja će još više pojednostavniti i pojeftiniti izlazni trafo.
Ukupna cjena izrade pojačala sa elektronkama EL86 možda neće biti puno jeftinija od pojačala sa uobičajenim elektronkama, ali sigurno mogu za slične novce osigurati puno bolji kvalitet.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika