SEPP PL504 pojačalo

Re: SEPP PL504 pojačalo

PostPostao/la davorin » Pon svi 16, 2016 7:57 am

Imao sam namjeru spojiti jedan izlazni stupanj sa 2xEL504 u izlazu u svrhu ispitivanja, podešavanja i spriječavanja oscilacija u pojačalu te sam u tu svrhu pripremio i jednu malu šasiju.
Na žalost, zauzet sam u firmi svaki dan (kolega s posla je imao prometnu nezgodu pa je odsutan) i ne stignem ništa raditi u radioni. Kad k tome dodam odlazak mog CD-playera (i kupnju novog) u rashod i puknuće boylera (i zamjenu sa novim!) jasno je da će projekt sa EL504 pričekati neki od slijedećih vikenda kad budem slobodan. :)
davorin

PostPostao/la Edison » Pon svi 16, 2016 8:17 am

Samo polako, davorine. I ja sam u poslu, dovrsavam neke zaostatke, a i redovnog posla preko glave.
Stici cemo, vrag odnia i prisu. A u nasim godinama treba ubacit u nizu brzinu... ;)
Edison

PostPostao/la davidbraco » Uto svi 17, 2016 2:47 pm

Edison fakat može ubaciti srednje ime Esteta.Ovako skutijane uratke može imati samo netko ko ovo radi s ljubavlju.

Ps: A možda je fulao zanimanje? Komotno se može baviti dizajnom( i to ne samo pojačala).
davidbraco

PostPostao/la Master of disaster » Uto svi 17, 2016 3:54 pm

Ma daj šta ti je, pa da nam još više nabija komplekse :lol: :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davidbraco » Sub lis 15, 2016 9:13 pm

Samo da priupitam-riješene oscilacije?
davidbraco

PostPostao/la Edison » Sub lis 15, 2016 10:29 pm

davidbraco napisao:Samo da priupitam-riješene oscilacije?

Nisu. Pojacalo je na cekanju. Isprobao sam prije TF sve sto sam znao, i nije islo. U principu svira, ali pretiho i ima izoblicenja. Nesto nije u redu. Morat ce davorin vidjeti sto je s tim, ali i on je slab sa slobodnim vremenom... No bit ce. Nadam se da ce prosvirati prije sljedeceg TF.
Edison

PostPostao/la vilim » Pon lis 17, 2016 7:06 pm

Edison, ovo tvoje pojačalo koje si moram priznati posebno lijepo napravio sada ti zadaje glavobolje. Ova izvedba mi je poznata još od davnih 60-h godina kada je tvornica Philips počela ugrađivati u svoje televizore ovakva izlazna pojačala ali bez transformatora jer su imali 800 omske zvučnike .Očito su gadno pogriješili misleći kako će izbacivanje izlaznih transformatora uštedjeti u proizvodnji, a 800 omski zvučnici poradi pretanke žice stalno su pregarali te su se nakon 2 ili tri godine ponovo vratili SE izvedbama. Osobno ne volim ovaj spoj izlaznog pojačala najviše poradi toga što gornja pentoda radi u spoju zajedničke anode i ima pojačanje manje od 1, a donja pentoda je u spoju ZK pojačanja bez NPV koje je jednako produkta strmine S i iznosa preslikanog otpora tereta. Razlike u pojačanju ispegla jaka NPV i to dobro radi. Druga slaba karika ovog spoja je elektrolit ispred primara transformatora koji glumi izvor anodne baterije za donje pentode, i ako je premalog kapaciteta tada se prilikom vođenja donjih cijevi previše isprazni i imaš velika izobličenja. Pokušaj jednim elektrolitom premostiti anodu gornje pentode prema masi i povećaj iznos drugog od 220 mF. Mislim da je najbolje da ti to pogleda autor sheme jer ovaj spoj nije baš jednostavan za brze općenite analize i savjete !!..
vilim

PostPostao/la Edison » Pon lis 17, 2016 8:23 pm

vilim napisao:Edison, ovo tvoje pojačalo koje si moram priznati posebno lijepo napravio sada ti zadaje glavobolje. Ova izvedba mi je poznata još od davnih 60-h godina kada je tvornica Philips počela ugrađivati u svoje televizore ovakva izlazna pojačala ali bez transformatora jer su imali 800 omske zvučnike .Očito su gadno pogriješili misleći kako će izbacivanje izlaznih transformatora uštedjeti u proizvodnji, a 800 omski zvučnici poradi pretanke žice stalno su pregarali te su se nakon 2 ili tri godine ponovo vratili SE izvedbama. Osobno ne volim ovaj spoj izlaznog pojačala najviše poradi toga što gornja pentoda radi u spoju zajedničke anode i ima pojačanje manje od 1, a donja pentoda je u spoju ZK pojačanja bez NPV koje je jednako produkta strmine S i iznosa preslikanog otpora tereta. Razlike u pojačanju ispegla jaka NPV i to dobro radi. Druga slaba karika ovog spoja je elektrolit ispred primara transformatora koji glumi izvor anodne baterije za donje pentode, i ako je premalog kapaciteta tada se prilikom vođenja donjih cijevi previše isprazni i imaš velika izobličenja. Pokušaj jednim elektrolitom premostiti anodu gornje pentode prema masi i povećaj iznos drugog od 220 mF. Mislim da je najbolje da ti to pogleda autor sheme jer ovaj spoj nije baš jednostavan za brze općenite analize i savjete !!..

Vilime, hvala na osvrtu. Je, pojacalo je zbog konstrukcije malo "disbalansirano" i to "poravnava" povratna veza. Takav princip se koristi i kod OTL pojacala. Pokusat cu ovo s kondenzatorima sto si predlozio. No morat ce to pogledati i autor sheme, davorin. Rekao je da ce pojacalo proraditi, "ovako ili onako"... i ja mu vjerujem. :)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la davorin » Uto lis 18, 2016 12:46 pm

vilim napisao:...Razlike u pojačanju ispegla jaka NPV i to dobro radi. ...

Obe izlazne elektronke daju jednak izlazni napon:
-"Donja" elektronka ima spoj sa zajedničkom katodom i pojača napon doveden sa pobudnog stupnja na nominalnu vrijednost izlaznog napona (~84Veff).
-"Gornja" elektronka ima pojačanje manje od jedinice (faktor pojačanja/1+faktor pojačanja), ali se na nju dovede veći pobudni napon (sa druge triode ECC83). Sama trioda ECC83 u uobičajenom spoju ne može dati dovoljno visok napon za punu pobudu "gornje" elektronke, ali uz pomoć napona G2 gornje elektronke koji se mijenja-njiše u fazi sa naponom na izlazu (pozitivna povratna veza preko spoja na G2 "gornje" elektronke; "Bootstrap") se dobije jednaka izmjenična vrijednost izlaza na katodi "gornje" elektronke u protufazi sa "donjom" elektronkom.
Negativna povratna veza primarno kompenzira nejednake izlazne otpore izlaznih elektronki (anodno slijedilo i katodno slijedilo!) i izobličenja nastala u dodatnom pojačanju signala u drugoj triodi ECC83 (gdje se multipliciraju izobličenja te triode i ulazne triode jer se za pobudu druge triode dovede već izobličen signal u ulaznoj triodi!).
Ostale napomene su uglavnom u redu, ali uz sve mane ovako koncipiranog pojačala u odnosu na klasični spoj ostaje i dalje mali izlazni otpor koji rezultira malom opteretnom impedancijom prilagodnog trafa, a time i mali potrebni primarni induktivitet. To znači jednostavan izlazni trafo (čitaj: JEFTIN!) sa malim rasipnim induktiviteteima i kapacitetima i vrlo širok i linearan frekventni spektar!
davorin

PostPostao/la vilim » Uto lis 18, 2016 10:40 pm

Davorin, ti si očito želio povećati pojačanje prvih dviju trioda spajanjem njihovih katoda čime si ostvario pozitivnu PV , a NPV definira ukupno pojačanje. Predpostavljam da si razmišljao na način kako najveće izobličenje nose izlazne pentode i pozitivnom PV povećao si unutarnje pojačane pojačala u cjelini Ao zahvaljujući pozitivnoj PV , i konačno jakom NPV odrediš pojačanje a izobličenja su minimalna . Cijela stvar oscilira najvjerojatnije što je u igri pozitivne i negativne PV Edison nešto krivo spojio ???. Ako se ne varam ovaj način realizacije pozitivne PV preko katoda koristi Conrad Jonson u svojim predpojačalima !!..
vilim

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika