@Elvis
I ja mislim da se jako dobro razumijemo.
Malko si preošto uletio u temu, pa su i reakcije bile takve

Inače, nema kod mene subjektivnosti po tom pitanju jer jako dobro znam mogućnosti svih tih transformatora iz radija.
Ima ih i dosta dobih, ali uglavnom (a pogotovo su to oni iz EI produkcije) nisu upotrebljivi za nešto od čega se bi se išta ozbiljnije moglo očekivati.
Ali, o tome smo već dosta rekli

Davorin je sve već napisao o tome zašto su ti transformatori takvi.
Ne zato jer netko nije znao ili mogao napraviti, već zato što su ih takve i projektirali.
Vidio sam i gomilu dosta skupih izlaznih trafa za gitarska pojačala koji su napravljeni kao da su ih djeca iz osnovne škole dizajnirala.
Ali ništa nije ni tu bez veze.
Zmajzova inicijativa nije loša, ali bojim se da će tu biti jako malo raznolikosti.
Sve piše u knjigama (izbjegavati internet) i ne treba previše razvlačiti.
Isto tako, nema potrebe da Davorin opet iz početka uslikava svaki sloj zavojnica.
Elvis je isto to već napravio....
I na kraju, čemu će to služiti ako nema previše zainteresiranih (što smo apsolvirali iz prethodnih postova) za samogradnju.
Taj posao zaista nije jeftin, pogotovo ako se želi napraviti par-dva ili tri para transformatora.
Dovoljno (pogotovo za početak) je proučiti Jelakovićeve
Transformatore i prigušniceNakon toga je sve samo tehnika.
3,5,11 češljeva, svaki po pola s ili bez promjene smjera, 0,25 0,33 ili 0,5 mm debeli lim i još deseci raznih parametara, samo su nijanse koje mogu pridonijeti kvaliteti.
A gdje su mjerenja koja je jako teško provesti npr. unimerom (mada ne i nemoguće).
itd... itd...
Puno treba pokušaj-pogreška-uspjeh koraka da bi se došlo do toga da možemo ustvrditi da nam je trafo koji smo sami namotali jako dobro uspio.
Zašto je npr. Elvis svoje ESL-ove upogonio s mrežnim trafima? Vrlo brzo će ustanoviti da niti ovi koje je sada napravio nisu optimum.
Ponavljam, sam proračun u toj priči ima vrlo malu specifičnu težinu. Formule su neumitne i nema tu puno prostora u izračunima.
Ali izvedba.....
Tko, npr., može bez zadrške tvrditi da su Odeon ili CBC transformatori bez greške ili da su neki High-end?
Imamo tvrdnje zadovoljnih (zašto ne?) korisnika koji pak iznose tek svoj subjektivni osjećaj. 5-6 dobrih ocjena i evo ti fame.
Naravno, ne pada mi na pamet išta kuditi, ali previše je toga proizvoljnog po forumima (pa i ovom) da bi se se bezpogovorno smjelo vjerovati.
No, pretjerao sam opet

Sjedim tu u Puli na nekom skupu pa imam malko vremena (izgleda previše

)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......