Mislim da ti trebaš biti malko precizniji i jasniji. Nedostaje tu puno zareza i točki pa nije jasno (bar ne većini) što si htio reči
Kao prvo, ne znaju "svi iznose potencijala katoda, drivera, ispravljačica u odnosu na masu izlaznih cijevi" ???!!!!
Prema literaturi koju citiraš, svakako si "moj čovjek" (
Osobno ne bih referencirao previše RADIOAMATER koji je osim nekoliko doista jakih autora (koje i sam spominješ) uglavnom reciklirao Dubus, CQDL, QST, RSGB i sl, ali često s krivo precrtanim šemama i premalo objašnjenja buduću je većina autora takve članke samo prepisivala.
Meni je osobno bio puno draži ELEKTROTEHNIČAR, ali u to doba je u njemu bilo jako puno "težih" elektrotehničkih tema koje me tada nisu zanimale.
Referenciranje na "Radiopredajnike" (opet prijevod ruske knjige iz 1948 ili 1949) opet nije najsretnije jer unatoč principima koje je poželjno poštovati i u NF tehnici nije baš "state of art" primjer
No vratimo se temi
Grijanje ispravljačice svičerom nema baš puno smisla.
Kod indirektno grijanih cijevi se to još može provesti iako uvijek postoji opasnost proboja između grijanja i katode.
Zato se u pravilu za grijanje ispravljačica koristi poseban, dobro izoliran namotaj transformatora koji je (čak i kod indirektno grijanih cijevi) jednim krajem spojen na katodu.
E, sada, isplati li se cijeli svičer za grijanje posebno izolirati i podizati na neki viši potencijal ??
Može se riskirati i za indirektno grijane cijevi spojiti direktno i povezati mase (poput ispravljača s EZ80 i sl.) u radijima gdje je probojni napon u pravilu veći od 300 V, ali kod viših napona se ne bi trebalo igrati.
Možda je malo drugačija situacija kod cijevi u pojačavačkim stupnjevima ali i tamo postoje problemi. Neke od njih je opisao i moguća rješenja dao Ilimzn u temi Tomovog GM70 pojačala.
Hoće li svičeri smetati - hoće sigurno.
Pri tomu nisu toliko problematične smetnje koje će se inducirati direkno u katodu (mada ih ima i djelomično se rješavaju filterima), već u onima koje stvaraju SVI svičeri. Neki više drugi manje.
Radi se o VF smetnjama koje su toliko veće što je svičer opterečeniji i što je konstrukcija i "topologija" jednostavnija, a to su više - manje svi oni jeftiniji.
Svičera je sve puno oko nas. Gotovo svaki uređaj ga ima jer je jeftiniji, efikasniji i zauzima manje mjesta od "linearnih" ispravljača.
Proizvođači zadovoljavaju (barem deklarativno) minimum propisane zaštite od smetnji, ali to je daleko od optimuma.
Zato se sve više koriste posebni mrežni kablovi, kondicioneri i filteri koji mogu jedan dio takvih smetnji (+ one od motora, induktora, fluo rasvjete i sl ) više ili manje potisnuti.
Ali to je tek pokušaj uklanjanje smetnji iz mreže. Veća opasnonst prijeti od direktnih VF smetnji koje stvaraju svičeri ugrađeni u sam uređaj.
U velikoj većini situacija se to neće čujno manifestirati, ali spektralna slika će zasigurno biti poremećena. E, sada tko to čuje ili ne čuje, preteško je pitanje
Osobno ne bih komplicirao i za korištenje cijevnog ispravljanja koristio bih isključivo poseban namotaj na transformatoru.
Ako se i dogodi da smo postojeći poddimenzionirali, lakše je dodati još jedan manji trafo (npr. 5V * 5A = cca 30 W) koji neće biti veći od svičera, lako ga je izolirati i sigurno neće smetati.