P-P EL34

Re: P-P EL34

PostPostao/la tubeman » Sub vel 25, 2017 3:00 pm

Vilim,
Mislim da ti trebaš biti malko precizniji i jasniji. Nedostaje tu puno zareza i točki pa nije jasno (bar ne većini) što si htio reči :)
Kao prvo, ne znaju "svi iznose potencijala katoda, drivera, ispravljačica u odnosu na masu izlaznih cijevi" ???!!!! :)
Prema literaturi koju citiraš, svakako si "moj čovjek" ( :) ) jer i sam izvlačim puno iz starih knjiga i časopisa u kojima je (konačno) sve davno objašnjeno.
Osobno ne bih referencirao previše RADIOAMATER koji je osim nekoliko doista jakih autora (koje i sam spominješ) uglavnom reciklirao Dubus, CQDL, QST, RSGB i sl, ali često s krivo precrtanim šemama i premalo objašnjenja buduću je većina autora takve članke samo prepisivala.
Meni je osobno bio puno draži ELEKTROTEHNIČAR, ali u to doba je u njemu bilo jako puno "težih" elektrotehničkih tema koje me tada nisu zanimale.
Referenciranje na "Radiopredajnike" (opet prijevod ruske knjige iz 1948 ili 1949) opet nije najsretnije jer unatoč principima koje je poželjno poštovati i u NF tehnici nije baš "state of art" primjer :)

No vratimo se temi :)

Grijanje ispravljačice svičerom nema baš puno smisla.
Kod indirektno grijanih cijevi se to još može provesti iako uvijek postoji opasnost proboja između grijanja i katode.
Zato se u pravilu za grijanje ispravljačica koristi poseban, dobro izoliran namotaj transformatora koji je (čak i kod indirektno grijanih cijevi) jednim krajem spojen na katodu.
E, sada, isplati li se cijeli svičer za grijanje posebno izolirati i podizati na neki viši potencijal ??
Može se riskirati i za indirektno grijane cijevi spojiti direktno i povezati mase (poput ispravljača s EZ80 i sl.) u radijima gdje je probojni napon u pravilu veći od 300 V, ali kod viših napona se ne bi trebalo igrati.

Možda je malo drugačija situacija kod cijevi u pojačavačkim stupnjevima ali i tamo postoje problemi. Neke od njih je opisao i moguća rješenja dao Ilimzn u temi Tomovog GM70 pojačala.

Hoće li svičeri smetati - hoće sigurno.
Pri tomu nisu toliko problematične smetnje koje će se inducirati direkno u katodu (mada ih ima i djelomično se rješavaju filterima), već u onima koje stvaraju SVI svičeri. Neki više drugi manje.
Radi se o VF smetnjama koje su toliko veće što je svičer opterečeniji i što je konstrukcija i "topologija" jednostavnija, a to su više - manje svi oni jeftiniji.
Svičera je sve puno oko nas. Gotovo svaki uređaj ga ima jer je jeftiniji, efikasniji i zauzima manje mjesta od "linearnih" ispravljača.
Proizvođači zadovoljavaju (barem deklarativno) minimum propisane zaštite od smetnji, ali to je daleko od optimuma.
Zato se sve više koriste posebni mrežni kablovi, kondicioneri i filteri koji mogu jedan dio takvih smetnji (+ one od motora, induktora, fluo rasvjete i sl ) više ili manje potisnuti.
Ali to je tek pokušaj uklanjanje smetnji iz mreže. Veća opasnonst prijeti od direktnih VF smetnji koje stvaraju svičeri ugrađeni u sam uređaj.
U velikoj većini situacija se to neće čujno manifestirati, ali spektralna slika će zasigurno biti poremećena. E, sada tko to čuje ili ne čuje, preteško je pitanje :)

Osobno ne bih komplicirao i za korištenje cijevnog ispravljanja koristio bih isključivo poseban namotaj na transformatoru.
Ako se i dogodi da smo postojeći poddimenzionirali, lakše je dodati još jedan manji trafo (npr. 5V * 5A = cca 30 W) koji neće biti veći od svičera, lako ga je izolirati i sigurno neće smetati.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la vilim » Sub vel 25, 2017 8:13 pm

Tuberman sve što si napisao stoji ali mi se nismo pomakli ni milimetra. Cijela priča vrti se samo oko toga može li se switch AC-DC izvorima grijati elektronička cijev a da to ne izaziva određene smetnje. SaWa želi grijati ispravljačku cijev, tom_hifi kako kaže uspješno grije sve cijevi, mene interesira grijanje izlaznih GU-50 a Ivica33 priča o jabukama i kruškama. Sve što si napisao je točno i to su sve opće poznate stvari, ali mene zanima mogu ili ne mogu koristiti ovaj izvor električne energije koji ima velike prednosti nad standarnim izvedbama regulatora napona ali i nedostatke. Ja se sada ne želim baviti teorijskim raspravama kako funkcioniraju prekidački PWM regulatori napona iako sam i sam projektirao snažne izvore step-up dc_dc, step-down DC-DC, AC-DC u flyback režimu rada ali nemam iskustvene spoznaje što će biti kada ga stavim u blizinu cijevi koje su sklone pokupiti smetnje. Upravo zato sam i želio reći Ivici33 ostavi sada drivere, katode ispravljačica i sve moguće potencijele u odnosu na masu. Svi problemi oko mogućih naponskih proboja tipa katoda-grijača nit i slično daju se elegantno riješiti "igrom dizanja potencijala" pojedinih točaka u strujnom krugu ali ostaje ono ključno pitanje kako će se to osjetiti u zvučnoj slici ili se uopće ne primjećuje. I tu su dobrodošli odgovori upravo onih koji koriste prekidačke izvore za grijanje cijevi i koji su najmjerodavniji reći je li to valja ili mačku na rep i uzmi dobre stare linearne stabilizatore napona !!
vilim

PostPostao/la Ivica33 » Sub vel 25, 2017 8:46 pm

Poštovani! Rekao sam već nekoliko puta da ne znam ni mali dio onoga što neki od Vas imaju u malom prstu. Mene interesira kako konkretno osigurati da jeftini kineski svičer "ne probije" ako na izlazu ima npr. 500V u slučaju da sa svojih 5V napaja direktno grijanu ispravljačicu. Molim konkretan odgovor jer me interesira kao i g. Schultza. Mislim da je g. Davorin rekao da postoji opasnost od proboja, a g. Vilim kaže da je to lako izvedivo podizanjem potencijala. Čega? Primarne strane svičera? Zbunjen sam. Hvala.
Ivica33

PostPostao/la vilim » Sub vel 25, 2017 10:43 pm

Ivice33 probati ću na stolu simulaciju rada svičera kada su mu pojedine priključne točke na visokim potencijalima (elektrolit nabijen na visoki napon). Provjerit ću i ovaj tvoj primjer ako je katoda ispravljačice na 400 do 450 volti. Imam isti svičer kao i SaWa . Dakle ja mogu provjeriti samo rad sklopa kao u realnim uvjetima koji s jedne strane ima mrežu 220V u odnosu na sekundarnu stranu koja može "plivati" na različitim potencijalima !!..
vilim

PostPostao/la SaWa » Sub vel 25, 2017 10:54 pm

vilim napisao:Ivice33 probati ću na stolu simulaciju rada svičera kada su mu pojedine priključne točke na visokim potencijalima (elektrolit nabijen na visoki napon). Provjerit ću i ovaj tvoj primjer ako je katoda ispravljačice na 400 do 450 volti. Imam isti svičer kao i SaWa . Dakle ja mogu provjeriti samo rad sklopa kao u realnim uvjetima koji s jedne strane ima mrežu 220V u odnosu na sekundarnu stranu koja može "plivati" na različitim potencijalima !!..

Vilime,malo si pomiješao imena u temi.
Schultz je pitao za svičere.Ja sam samo otvorio temu da postavim nekoliko pitanja za prijatelja koji radi ovo pojačalo.
Baš večeras pušta ovo pojačalo pod napon,pa ako mi se javi sutra .....preživio je.. :lol:
SaWa

PostPostao/la tom_hifi » Ned vel 26, 2017 9:35 am

viewtopic.php?f=6&t=6&start=110

Imate ovdje problem koji se pojavio upotrebom svičera dok nije bio uzemljen, kako je taj problem riješen i opisano zašto se to manifestiralo.

Rasprava je na stranicu ili dvije. Moram naglasiti da kada sam sve spojio u pojačalu, sredio uzemljenje kako treba, ona mala "zakrpa" prema N strani svičera nije bila potrebna.
tom_hifi

Prethodni

Vrati se na: Cijevna tehnika