EL86 strikes back

Re: EL86 strikes back

PostPostao/la fixxxer » Pon svi 13, 2019 8:22 pm

Na kraju, ako se neko pita za šemu, pored prvobitno objavljene i kasnijeg Davorinovog pojašnjenja,
kao nešto po čemu je rađeno pojačalo korišćena je šema sa Audio Note sajta i njihovog kita L4.
fixxxer

PostPostao/la zuzi » Pon svi 13, 2019 9:13 pm

Nije bilo u planu ali plan nije plan ako se ne mijenja. :D Razlog promijeni je PP pojačalo kao produkt varaždinske žarulaške škole ovaj puta je u igri JaJa i njegova teorija o vremenu nošenja krave /to je po njemu 9 mjeseci i to je minimum u kojem se pojačalo može roditi - okotiti/. Moje velokodostojništvo mu je prije toliko vremena donijelo gotovo sve potrebno za taj amp /osim mrežnog trafoa/ i svakotjedno upozoravalo da vrijeme leti. Iako znam da to njega "ne šmirgla".
Prepoznat će se i "pakung" /ostaci proizvodnje cvjećarnice u Zg/. E pa kako je to isto inačica AN L4 sheme red je da se na jubilarnom desetom TFu ogledaju face to face.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
zuzi

PostPostao/la tom_hifi » Pon svi 13, 2019 9:24 pm

Super, lijepo ste to odradili. Bit će dobre robe na TFu ove godine. :dance:
tom_hifi

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon svi 13, 2019 9:30 pm

lepo lepo fixxxer :clap: reklo bi se evolucija
kao po obicaju gosp. precednik uvijek ispred drugih :D
Pao Pepeo

PostPostao/la pinco » Uto srp 30, 2024 9:07 pm

Pomoga bi prijatelju napravit ovo pojačalo, on nije DIY-er, a ja nisan nešto sa cijevnin izlazima :?
To je ta AN shema, zanima me koje izlazne trafoe nabavit, a da nisu priskupi, možda neko ima doma po škafetinu, a ne misli koristit.
Znan da je hereza, al san čuja da su ovi toroidi dobri?
https://sklep.toroidy.pl/en_US/p/TTG-EL ... imilar/562
Valjda bi ovaj odgovoara, piše za EL34, 6k6 primarna impedancija, jel to OK?

ANEL34.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
pinco

PostPostao/la Edison » Uto srp 30, 2024 10:07 pm

Ti Toroidy trafoi su odlicni. 6k6 je dobra impedancija za pp EL34.
Ako jos nisi poceo, imas na forumu moje Daddy Huey pojacalo, EL34 PP i bas s tim trafoima. Sve je opisano i imas i shemu. Kladio bih se da nije nista losije od tog AN pojacala, vjerujem da je bolje.
Pojacalo sam ove godine slusao skoro pola godine i bas nista mu ne fali.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la pinco » Uto srp 30, 2024 10:11 pm

Edison napisao:Ti Toroidy trafoi su odlicni. 6k6 je dobra impedancija za pp EL34.
Ako jos nisi poceo, imas na forumu moje Daddy Huey pojacalo, EL34 PP i bas s tim trafoima. Sve je opisano i imas i shemu. Kladio bih se da nije nista losije od tog AN pojacala, vjerujem da je bolje.
Pojacalo sam ove godine slusao skoro pola godine i bas nista mu ne fali.

Fala, još smo u planovima, tribalo bi naručit materijal, pogledat ću ovo šta si pridložija :P
pinco

PostPostao/la davorin » Sri srp 31, 2024 6:47 am

Toroidni izlazni transformatori firme TOROIDY su dobre kvalitete, a cijena im je vrlo povoljna u odnosu na druge prodavače.
Podatak da je primarna impedancija od Raa=6,6kOhma jednako dobra za elektronke EL34 i 6L6(GB i GC) nije točan, ali se može kompromisno prihvatiti. Takva impedancija od Raa=6,6kOhma je povoljnija za korištenje elektronki iz "obitelji" 6L6 (6L6GB, 6L6GC, 6L6WGB, 5881, 807, 6P3S, 6P3S-E, 5933, 7027, itd.), a elektronke EL34 (6CA7, KT77, itd.) uglavnom uz jednake napone bolje rade rade sa nižim primarnim impedancijama i po tome su sličnije elektronkama 6550 i KT88.
To se lako može provjeriti u podacima proizvođača, a mogu to potvrditi i kroz vlastitu praksu.
Uz napon napajanja od Ub~400V i par elektronki EL34 bi bila povoljnija primarna impedancija od Raa~4kOhma do maksimalno Raa~4,5kOhma, a prihvatljive su i niže impedacije sve do Raa~3kOhma.
Kupnja i korištenje protufaznih toroidnih transformatora traži od konstruktora da izlazni par elektronki radi sa jednakim strujama mirovanja i sa elektronkama vrlo sličnih karakteristika (usko uparene elektronke) jer razlike DC-struja uzrokuju saturaciju jezgre, pad primarnog induktiviteta i degradaciju niskih frekvencija puno jače i brže od one kakva se događa pri korištenju transformatora sa EI, UI, ili CE jezgrama.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Sri srp 31, 2024 8:11 am

Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Sri srp 31, 2024 10:02 am

Zmajz napisao:https://sklep.toroidy.pl/en_US/p/TTG-KT88PP-Tube-output-transformer-4kOhm-2xKT88-2x300B-Push-pull-or-similar/563" target="_blank

Iako je nešto skuplji, ovaj model je puno pogodniji za par EL34, a ujedno (ukoliko se to predvidi sa dimenzioniranjem mrežnog stupnja) bi se mogle koristiti i 6550 te KT88 (kao sve pod-varijante istih elektronki).
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika