davorin napisao:Master of disaster napisao:U onome što sam do sada pročitao o circlotronu nisam nidje naišao na informaciju da s obzirom na uobičajenu varijantu za iste (i isti broj lampi) daju manju snagu. Pod negativne strane uglavnom se navode skupa i komplicirana izvedba zbog dva napajanja i potreba za dobro uparenim lampama zbog mogućih oscilacija.
Kako se u circlotronu ne mogu druge rešetke napajati sa bitno nižim naponom od anodnog (zapravo je veza G2 sa anodom protufazne elektronke u pripomoći da se dobije dovoljno visok napon za pobudu-bootstraping), taj niži napon napajanja (barem za EL86) daje i manje snage.
Imam napon svakog ispravljača oko 200-220V (DC) koji između anode i katode izlazne elektronke daje 195-215V, a na G2 između 180 i 190V u circlotronu, a u mojem zadnjem protufaznom pojačalu mi je Ua-k oko 300V, a Ug2-k oko 235V. Narvno da tako značajna razlika u naponu napajanja daje i znatnu razliku izlazne snage.
davorin napisao:Kako se u circlotronu ne mogu druge rešetke napajati sa bitno nižim naponom od anodnog (zapravo je veza G2 sa anodom protufazne elektronke u pripomoći da se dobije dovoljno visok napon za pobudu-bootstraping), taj niži napon napajanja (barem za EL86) daje i manje snage.
Master of disaster napisao:Znači, kada bi se tjerao mak na konac, umjesto dva napajanja bila bi četiri napajanja?
davorin napisao:Master of disaster napisao:Znači, kada bi se tjerao mak na konac, umjesto dva napajanja bila bi četiri napajanja?
Da, 4 za visoke napone za svako pojačalo!
U integriranom i stereo pojačalu bi se zajednički mogao koristiti ispravljač za negativne prednapone (ukoliko se traži više izlazne snage, treba to maksimalno iskoristiti prelazom u AB klasu sa fiksnim prednaponom), napon za grijanje elektronki, kao i eventualno ispravljač za grijanje ulaznih elektronki na oba kanala.
Dakle minimalno 9 DC napona i jedan AC napon sa opcijom +1 DC napon! :lol:
Radio sam mono-blokove sa 2xE235L u izlazu gdje sam imao napajanje za anode od 340V i napajanje za G2 od 170V. U tom slučaju nisam imao mogućnost dodatnog pobuđivanja izlaznih elektronki na G2, pa sam za naponsko pojačanje koristio elektronku ECF80 (2 komada po mono-bloku) zbog puno većeg pojačanja pentode. Ukoliko bi se koristile samo triode, za dovoljan neizobličen pobudni napon bi se morala ubaciti još jedna dupla trioda (dakle ukupno 3 komada po mono-bloku).
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 4 gostiju