Projekt Potemkin

Re: Projekt Potemkin

PostPostao/la davorin » Sri ruj 16, 2015 8:40 am

Edison napisao:...Ima jos jedna vazna stvar koju nisam spomenuo. Orjentacija izlaznih cijevi je jako vazna u ovom gotovo lezecem polozaju. Treba ih postaviti tako da se unutarnji nosaci elementa nalaze u sto vertikalnijem polozaju (jedni iznad drugih). U drugim polozajima usljed zagrijavanja mogu se elektrode na nosacima malo "objesiti" i dodirnuti medjusobno i - ode cijev...

Zapravo i ne kod navedene elektronke 6P13S!
Ali!
Elektronka 6P13S ima relativno kratke nosače rešetki gdje je svaki namotani zavoj rešetke zavaren za vertikalni nosač, a sam radijus namotavanja je mali, pa gravitacijska sila relativno slabo utiče na razmake između rešetki (i/ili prema katodi i/ili anodi). Ipak, nakon dugotrajnog rada se rešetke dovoljno ugriju da se dovoljno produže i zahvaljujući gravitaciji opuste te "pokvare" idealne udaljenosti sa obe strane (donje i gornje u slučaju takvog smještaja!) pa time pomaknu optimalnu radnu točku elektronke. Pomak optimalne radne točke uglavnom rezultira većim izobličenjima i nejednoliko raspoređenim tokom struje kroz elektreonku, a time i veće trošenje jednog dijela elektroda u odnosu na drugi dio. Optimalni raspored nosača elektroda je vertikalan (u slučaju horizontalne/kose montaže elektronki), gdje unatoč tome dođe do nešto nejednolike raspodjele struja unutar sistema, ali je hlađenje balona nešto bolje pa niža radna temperatura kompenzira te nedostatke i trajnost bude jednaka ili slična trajnosti elektronke kao kod vertikalne montaže.
davorin

PostPostao/la tubeman » Sri ruj 16, 2015 9:00 pm

Ne pretjerujmo s akademiziranjem :) :)

PL36 /25V grijanje, za razliku od EL36 sa 6,3V) su se masovno koristile u TV, i moram priznati da se ne sjećam da je ikoja stajala uspravno.
Sve su bile vodoravne i uglavnom su lijepo poživjele u relativno gadnom režimu rada.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Edison » Sri ruj 16, 2015 9:26 pm

Ma nije bas akademiziranje. :D
Kod nekih cijevi sam u datasheetovima nalazio podatke za horizontalnu montazu, i kako trebaju biti okrenuti pinovi podnozja cijevi da bi ta montaza bila ispravna. Ovako na brzinu mogu se sjetiti tog podatka kod KT66.

Radi se o inzenjerskom pristupu, mogu okrenuti kako hocu kad sam slazem raspored, pa sto ne bih okrenuo kako je inzenjerski ispravno? Niti trazi neka ulaganja, niti alate, samo malo razmisljanja...
A za te po televizorima ne bih znao, ali valjda je i tamo netko vodio racuna kako postaviti podnozja...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la tubeman » Čet ruj 17, 2015 12:02 am

KT66 sigurno ne spada u tu skupinu :) :)
Radi se npr. 211 i ostalim "velikim" cijevima (gm70, 572, 845, odnosno svim DH cijevima s "trakastim" napetim grijačima koji su trebali biti okrenuti "okomito" ma svoju os ( :) ) da se i sami od topline ne razvuku i ne dotaknu ostale elektrode (uz već napisano).
Kod ostalih cijevi, pogotovo indirektno grijanih s "nafrkanim" grijačima ti problemi nisu bili tako izraženi.
Jasno, u datašitovima je u pravilu bilo upozorenje ako se o tomu trebalo voditi računa.
tubeman

PostPostao/la Edison » Čet ruj 17, 2015 8:28 am

tubeman napisao:KT66 sigurno ne spada u tu skupinu :) :)

Jest da sam malo izhlapio zadnjih godina, ali ne toliko. :)
Znam da sam to citao kad sam radio pojacalo s KT66.
Evo sam nasao datasheet GEC-a koji to naglasava.

KT66-horiz.jpg

Originalni datasheet je na: http://frank.pocnet.net/sheets/086/k/KT66.pdf

Istina je i da neki drugi proizvodjaci te cijevi to ne naglasavaju u svojim datasheetovima.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Edison

PostPostao/la tubeman » Čet ruj 17, 2015 9:09 am

Hebi ga, GEC je to navodio kod praktično svih svojih jačih cijevi.
Ostali baš i nisu.
E, sada, treba li ili ne treba, je li tako bolje ili nije........ Škoditi ne može.
To je kao kod doktora i pravnika koji te navedu da budeš ustrašeniji nego treba :) :)
Strah je jedna dobra stvar. Navede nas da budemo oprezniji i slijedimo pravila, kakva god bila. Barem neke od nas ... :)
tubeman

PostPostao/la Edison » Čet ruj 17, 2015 9:21 am

Pravo velis, stetiti ne moze...
A kad se vec radi jedan komad, i to za sebe, sto i to ne uzeti u obzir. Nece probiti rok isporuke, ni konacnu cijenu... :)
Edison

PostPostao/la Edison » Pet lis 09, 2015 12:24 am

Breaking news! Projekt Potemkin zasvirao! :dance:

Iskoristio sam Dan neovisnosti i zavrsio montazu.
Mislio sam, paliti ga kasno veceras, ili ne paliti... :?: :doh: Ali kad se slavi, moze biti i malo vatrometa... :lol:
Ali nije bilo. I sreca... jer pojacalo je malo specificno, kondenzatori u napajanju su za 450V, a radni napon je oko 440V, i to kad ima opterecenja, a opterecenja ima ako pojacala bar malo rade... a da bi radila, zgodno je da su ispravno napravljena... :pray:

Napon biasa sam digao na nekih 80V da ne bi bilo frke s cijevima. Upalio sam, i proradilo je. Pomalo sam spusatao napon biasa i trenutno kroz cijevi tece 20mA u mirovanju. Time cijevi disipraju oko 9W. Mogu one i vise, ali necu ih odmah tjerati previse, cut cu se s autorom sheme, on ce znati najbolje. Vjerujem da mogu ici do 30mA. Orjentaciju namotaja trafoa sam pogodio i negativna sprega je zaista negativna, a ne pozitivna kad pojacalo tuli...

U svakom slucaju, sve je proradilo iz prve. Polako sam radio i slago ovaj projekt, pazio na sve detalje pa se to na kraju isplatilo. Najgore je ic kopat po tek sastavljanom pojacalu. Osim biasa i par kriticnih napona, malo sam toga stigao izmjeriti veceras. No izmjerio sam dovoljno da pojacalo sigurno mogu spojiti na izvor i zvucnike. I spojih! I svira! I to dobro, svidja mi se! :D

Suma i bruma nema. Tek kad se uho zabije u konus zvucnika, kao da bi se nesto moglo naslutiti da je iza, ali minimalno. Ocekivao sam nesto vise toga jer je unutar kutije los originalni raspored. Zice jednog izlaza prolaze uz mrezni trafo, prakticno ga dodiruju... :?, a takvih nebuloza u originalnom razmjestaju ima jos.

Zvuk je dobar, cist, energican, osjeti se da pojacalo ima dosta snage. Trenutno je zvuk tek mrvicu tamniji, ali to ce se sigurno otvoriti jer su kondenzatori novi, a pojacalo radi tek pola sata...

Sad ce trebati fino podesiti pojacalo. Imam par cijevi u rezervi pa treba izabrati najbolje, izvrsiti mjerenja, i ako bude trebalo dodatna podesavanja. No najbitnije je da je prosviralo. Svaka cast davorinu na izboru cijevi i na shemi. :clap: Sutra ce biti i koja fotografija...
Edison

PostPostao/la pamook » Pet lis 09, 2015 7:17 am

Bravo i jopet :D :obscene-drinkingcheers:

lijepo je da ti se dalo, za razliku od nekih koji su jucer cijeli dan proveli u polozaju vise-manje identicnom cijevima u ovom tvom projektu :lol: :lol: , pokusavajuci se natjerati zapoceti nesto, pa makar i kopanje po ladicama :doh: :lol:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la davorin » Pet lis 09, 2015 7:28 am

:text-worthless: :lol:
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika