EI-Nis RIP galerija

Re: EI-Nis RIP galerija

PostPostao/la davorin » Sri ožu 18, 2015 8:13 am

Na moju veliku žalost, čini mi se da su lokalni moćnici zbog kratkotrajne i male trenutne koristi uspjeli upropastiti ono što je mukotrpnim radom stečeno kroz 50-ak godina!
Srbija je mogla biti u biranom društvu malobrojnih država koje imaju proizvodnju elektronki, a o gubitku imena koje je postalo globalno poznato, ne treba posebno niti govoriti! Iako su do mene dopirale glasine da je sa proizvodnjom elektronki u Nišu gotovo, odbijao sam u to povjerovati jer sam gajio nadu da će razum pobijediti i neće dozvoliti da jednostavno nestane kontinuitet, iskustvo i kroz praksu akumulirano znanje!
Svjedočio sam takvim postupcima u Hrvatskoj gdje je gotovo u potpunosti uništena (RIZ, Nikola Tesla, IRET, Elektronika, i još mnogi drugi!) proizvodnja u elektronici, ali sam mislio da je proizvodnja elektronki posebna kategorija i da će u Nišu nešto naučiti iz loših iskustava u susjedstvu (izgleda da je jednaka ili slična sudbina stigla sve proizvođače te branše iz bivše države!).
Zadnja izmjena: davorin; Sri ožu 18, 2015 9:39 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la cappucino » Sri ožu 18, 2015 9:25 am

DEKI64 vidim,prava si riznica informacija.
Žalosno je što je sve tako propalo :cry:
cappucino

PostPostao/la deki64 » Sri ožu 18, 2015 9:37 am

Da nazalost ,ja sam inace poceo odlaziti 2009te i vise puta posetio fabriku,sve u nadi da ce nesto od nje ostati.
Cak je i bilo nagovestaja,ali prvo su "mocnici" izigrali Westrex koji je hteo u manjem obimu nastaviti proizvodnju.
Onda je vlasnik WE na kraju na sudu dobio,ali samo pokupio kupljene masine ,izneo ih i sve je otislo do vraga.
Inace nestala je i celokupna arhiva ,tehnicka dokumentacija ,inace EI cijevi su se proizvodile od zaista najboljih
sirovina sa zapada,Luma metal ,Krupp,Saes Italija proizvodjac getera,staklo iz Philips Belgija ,jedino su mike
liskuni dolazili iz Indije odakle se snabdeva cijeli svijet.
Inace kako je sve to izgledalo kada je fabrika radila mozete videti na sledeca dva linka ,po 15minuta,jako zanimljivo.
Pre sega jer se vidi da je proces ipak bio jako slozen sa puno rucnog rada sto je zahtevalo obucenu radnu snagu i iskustvo.
Watch on youtube.com

Watch on youtube.com
deki64

Prethodni

Vrati se na: Cijevna tehnika