Presjeci vodiča i tipovi

Re: Presjeci vodiča i tipovi

PostPostao/la davorin » Pon tra 14, 2014 9:40 pm

Uobičajeni standard je da se unutar pojačala sa elektronkama bakreni vodiči ne opterećuju sa više od 6A/mm2. Slobodan vodič kod 20°C uglavnom podnosi puno više, ali zbog trajne izloženosti višim temperaturama, vodiči su u pojačalima s elektronkama podložni brzom starenju izolacija. Trajna izloženost izolacija višoj temperaturi smanjuje njihovu elastičnost, pa prilikom hlađenja cijelog uređaja dolazi do prodora zraka u prostor između izolacije i vodiča. Tom prilikom vodič oksidira, smanjuje mu se vodljivost i elastičnost, a oksidna površina bakra je pri ponovnom izlaganju višim temperaturama podložna sulfatizaciji i sulfitizaciji (pretvaranje površine u modru galicu sa svojom karakterističnom plavo-zelenom bojom, a time i dolazi i do "diodnog efekta" pri protoku malih struja)) i dubinskoj oksidaciji (javljaju se unutrašnje pukotine, smanjuje vodljivost i dolazi do "vodikove bolesti"), ovisno o vrsti atmosfere gdje uređaj radi.
Najbolji vodiči su (iako ne i najpraktičniji u radu!) oni napravljeni od bakrene lak žice za transformatore i motore, koja uglavnom imaju probojnu čvrstoću samog laka veću od 500V, a ukoliko se na nju navuče bilo kakva izolacija, dobije se i više kilovoltna izolacija.
Pojedine lak žice su napravljene za trajni rad na 200°C (svijetlo crvena boja laka), a te uglavnom imaju i probojnu čvrstoću veću od 1,5kV bez ikakvih dodatnih izolacija. Takav vodič ima i najveću trajnost, s obzirom da ima i najbolje hlađenje.
Zadnja izmjena: davorin; Pon tra 14, 2014 9:44 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la joe dalton » Pon tra 14, 2014 9:42 pm

Edison napisao:
joe dalton napisao:Za tu lovu koju daš tamo za te male količine ovdje kupiš velike.
Iste takve žice. 8-)

Pa vjerujem, ali gdje god pitam u rodnom mi gradu i okolini, nemaju nista. Samo zice za nocne lampe, stednjake i za pod zid... pa ti radi pojacalo s time... :(

Pa što ne pitaš? :mrgreen:
joe dalton

PostPostao/la Edison » Pon tra 14, 2014 10:15 pm

joe dalton napisao:Pa što ne pitaš? :mrgreen:

Smatraj da sam pitao. ;)
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon tra 14, 2014 10:51 pm

Ako se ide u nabavu nekih vodiča presjeka 0,5 i 0,75mm^2(0,25mm^2 imam na lageru) rado bi se pridružio pogotovo ako se radi o licnastim i ako se uzima crveno/crna kombinacija boje. Također bi uzeo neki solid core za grijanje lampi, znači nekih 0,5/0,75mm^2 neke "neutralne" boje:bijela,smeđa ili nešto deseto.
Za Tim-kabel firmu znam već duže vrijeme i gledam kako se kreću cijene ali uzeti 100m samo za sebe je previše, a kako rijetko kada ima inicijative za grupnu kupovinu kabela odustao sam od gnjavljenja forumaša sa kablovinjem.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Pon tra 14, 2014 11:46 pm

Edison napisao:
joe dalton napisao:Pa što ne pitaš? :mrgreen:

Smatraj da sam pitao. ;)

Smatraj riješenim. ;)
joe dalton

PostPostao/la gbrezak » Pon stu 03, 2014 9:15 am

Može onda preporuka gdje u Zagrebu kupiti manje količine 0.5 ili 0.75mm2 ?
gbrezak

PostPostao/la Khadgar2007 » Pon stu 03, 2014 9:25 am

Manje količine ne znam ali sam planirao preko jednog poznanika koji ima firmu uzeti po kolut od 100m recimo crvene i crne kod Tim-kabela. Inače slao sam im upit ali oni ne prodaju privatnim osobama tako da nabavke preko firme je jedina opcija. Cijena koluta je neka smijurija nekih 70-80kn tako da ako ima netko tko bi se pridružio slobodno.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Prethodni

Vrati se na: Cijevna tehnika