Ovaj preamp je otišao 'na kvasinu':
http://diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=6&t=4671
Nije da nisam bio zadovoljan s njime, ali kako i naziv govori, bila je riječ o prototipu. Kučište mi je poslužilo za neku drugu ideju, a tip elektronki sam ostavio isti.
Znači, ideja mi je bila napraviti linijski pretpojačalo sa cijevnim ispravljenjem, cijevnom regulacijom HV napona i naravno, same cijevi na putu signala kao voltage gain.
Kako su cijevi koje koristim u pretpojačalu E80CC (pa tu spajaju i ECC82, 6350, 6414, ECC87, 12SN7 sa adapterom , 14N7 sa adapterom i da sad dalje ne nabrajam), odlučio sam se i na noval ispravljačicu EZ80. U HV regulatoru koristim ECL805 i 108C1 stabilizatorku kao referencu (može se koristit i zenerica, ali nije fora
).Shema je manje više standardna:
Kako to izgleda ispod haube:
Ono što tu odmah upada u oko su baterije. Koristim ih na pomalo nestandardan način, a to je direktno u katodi. To su Li-ion baterije 4V sa vrlo niskim internim otporom. Puno sam eksperimentirao sa biasima ovdje i zasad mi se zvučno najviše sviđa ova kombinacija. Probat ću još serijski spojene SiC schottky diode koje koristim uspješno u jednom drugom projektu.
Par slikica:
Uglavnom, vrlo sam zadovoljan zvukom ovog pretpojačala i mogu reći da svira bolje nego onaj prošli prototip. Zvuk je puniji s više detalja i boljom dinamikom. Sada kada pogledam 'malo iza', pretpojačalo sa EL508 svira odlično, malo drukčije od ovog, a opet RE084 direktno grijane drukčije. Imam tri pretpojačala koja stalno mijenjam i svako me 'naježi'.
Imam još ideja oko linijskih pretpojačala i phono sekcija, pa ono, kad me vrijeme posluži. Moram prvo 12E1 dovršit (napokon)
Ajd bok!