Otvaram temu koja mi je vrlo zanimljiva, a u nadi da će bilo tko pridružiti kroz rasprave, iskustva, prijedloge i nove ideje, ali i u nadi da će se naći netko inspiriran temom za gradnju uređaja koji ne koriste uobičajene elektronke.
6KN6/42KN6
Sasvim slučajno sam se svojevremeno dokopao nekoliko komada elektronki 6KN6 prilikom traženja zamjene za skupe i teško nabavljive elektronke 6KD6.
Radilo se o servisu linearnog pojačala za visoke frekvencije kakve koriste radio-amateri (PALOMAR-300A koje ima u izlazu 4 elektronke 6KD6, a u pobudnom stupnju još 2 komada koje se koriste samo prilikom pobuđivanja sa vrlo malom snagom), a nabavna cijena im je bila viša od nekih kompletnih, gotovih i ispravnih linearnih pojačala. Cijenu tih elektronki podizala je i dodatna potražnja audiofila koji su je trebali za zamjenu dotrajalih u kultnom pojačalu od NESTOROVIC-a NA-1. Slične zamjenske elektronke 6JS6, 6LQ6 i 6LF6 su bile još skuplje, a cijenom nisu zaostajale niti evropske EL509/EL519.
Elektronke 6KN6 sam u to vrijeme kupio po smiješnoj cijeni od ~5$ komad (uz nešto skuplju cijenu transporta zbog praćenja pošiljke), ali nisu preskupe niti u današnje vrijeme.
Citirat ću tekst koji je objavljen u jednoj drugoj temi foruma, a u prilogu su slike koje prikazuju razlike između oba tipa koji su se proizvodili.
CITAT:
Elektronka 42KN6 (kao i ranija varijanta 6KN6 koja joj je identičana u svemu osim u naponu i struji grijanja) je u početku konstruirana kao paralelni spoj dvije elektronke paralelno spojene unutar istog staklenog balona. Izvorna elektronka je bila 6GY5 sa anodnom disipacijom od Pa=18W, gdje su sistemi unutar balona jednostavno spojeni paralelno, a po vrlo konzervativnim podacima proizvođača je ta dvostruka anoda imala trajnu disipaciju od samo Pa=30W.
Kasnije izvedbe elektronki su rađene kao jednostruki sistemi, a za anodu je korištena ona jednaka onoj unutar balona od elektronke 6MH6 koja ima trajnu disipaciju od Pa=38,5W. Kroz probe sam ustanovio da su trajna dozvoljena opterećenja anode i druge rešetke veća od navedenih podataka, kao i trajne i maksimalne struje kroz elektronku.
U jednom protufaznom gitaskom pojačalu koje sam napravio prije nekoliko godina, par izlaznih elektronki 6KN6 radi sa anodnom strujom mirovanja od 2x120-125mA, a trajna disipacija je uglavnom preko Pa~40W (40,8-42,5W uz anodni napon od 340V).