Grijanje cijevi AC vs DC

Grijanje cijevi AC vs DC

PostPostao/la COYG » Pon tra 01, 2013 1:15 pm

Čitajući po netu, primjetio sam da neki koriste AC, a neki DC napajanje za grijanje cijevi pa me zanimaju vaša iskustva.
Da li je neko koristio na istom sklopu AC/DC grijanje i primjetio kakvu razliku?
I=U/R
COYG

Re: Grijanje cijevi AC vs DC

PostPostao/la joe dalton » Pon tra 01, 2013 11:35 pm

Koristim i jedno i drugo i prema mom skromnom iskustvu, ako se ne radi o malim signalima (tipa phono) nema neke bitne razlike.
Generalno gledajući, najbolje je stabilizirano DC grijanje.
Ako ti je mreža ok, odnosno nema u okolini velikog zagađenja i AC je ok. Može se pokazati i bolje od samo ispravljenog i loše filtriranog DC.
Naravno, ovo što sam napisao je vrlo općenito i može biti i drugačije, ovisno o lampi i aplikaciji.
joe dalton

Re: Grijanje cijevi AC vs DC

PostPostao/la Edison » Pon tra 01, 2013 11:49 pm

Ako se dobro napravi, nema bitne razlike da li je grijanje AC ili DC. Naravno, zavisi i od sklopa. Phono pretpojacala je gotovo nemoguce grijati na AC, a da rade bez bruma. Takodjer i direktno grijane cijevi, napona grijanja iznad 5V, nece raditi dobro s AC grijanjem, bit ce bruma. Kod linijskih pojacala, ako se dobro izvede AC grijanje, prakticno je svejedno. Izlazna pojacala mogu ici na AC, jeftinije je, a tu se traze velike struje...

Za pocetnika je kod izrade pretpojacala sigurnije ici na DC. U integriranim pojacalima moze se koristiti regulirani DC za grijanje ulaznih stupnjeva, izlazni dio na AC.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Vrati se na: Cijevna tehnika