Širokopojasni zvučnici 12 inča

Re: Širokopojasni zvučnici 12 inča

PostPostao/la Fantocci » Ned vel 09, 2025 5:31 pm

Cindra napisao:Ako je tvrda još je dodatno smanjila volumen....

Damping nikad ne smanjuje volumen kutije, upravo suprotno. Nije to opet toliko tvrdo, jer da je ne bi upijalo zvuk odnosno vibracije. Zbog toga se i stavlja ispod tlakova (estriha) između etaža.
Tvrda kamena vuna je praktično jedini (lako dostupni) materijal koji koliko toliko uspješno guši stojne valove, koji se inače probijaju kroz port, tresu kutiju i generalno kvare zvučnu sliku.
Fantocci

PostPostao/la Bepone » Pon vel 10, 2025 7:59 am

Fantocci napisao:
Cindra napisao:Ako je tvrda još je dodatno smanjila volumen....

Tvrda kamena vuna je praktično jedini (lako dostupni) materijal koji koliko toliko uspješno guši stojne valove, koji se inače probijaju kroz port, tresu kutiju i generalno kvare zvučnu sliku.

da evo i lepi clanak

https://audiojudgement.com/internal-standing-waves/" target="_blank
Bepone

PostPostao/la vifaton » Sri vel 12, 2025 10:35 am

Iz svega predloženoga oko dampinga, jedino što je jasno je to, da su mišljena suprosatavljena, potpuno suprotnim rjšenjima i materijalima.
Tako da ništa nije jasno, sem toga da treba dosta puta otvarati kutije.
Jedino oko čega vlada koncezus u komercijalnoj proizvodnji zvučnika je to da svi koriste neku vrste bijele sintetičke(na široko zvani polifil) vate, prešane 3-5cm, to se može naći u svim zvučnicima.
Također svi montiraju po zidovima, s time da su mjesta različita, što i jeste problem, kojemu se treba posvetiti, malo više.
Rijetkost je vidjeti zvučnik potpuno (sem nekih dijelova) ispunjene unutrašnjosti kao što sae meni predlaže da učinim.
vifaton

PostPostao/la Cindra » Sri vel 12, 2025 10:58 am

Pa ispunu je i Sonido predvidio za te kutije, nije to stvar ukusa nego način da se postigne željeni odziv kutije i smanje neželjene frekvencije. Bez ljutnje, treba preletiti barem neku osnovnu literaturu. Bar baci oko na npr Pensil zvučnike, oni su relativno slični tvojima
Cindra

PostPostao/la Fantocci » Sri vel 12, 2025 11:43 am

Vifaton, možda jednostavno ima više puteva do nekog cilja... i svaki bira svoj.

Moje osobno mišljenje iz iskustva sa radom sa širokopojasnim zvučnicima (a prošlo ih je nekoliko kroz moje ruke a naslušao sam ih se još više) je, da nijedan od njih neće imati tako dobre basove kao namjenski bas driver (a ni visoke, ali tu ipak malo bolje prolaze). Bez obzira na njihovu veličinu.
I to pričam o subwoofer tipu zvučnika (ne o nekom midwooferu), sa niskom rezonantnom frekvencijom, velikim hodom, sa namjenskom konstrukcijom koja optimalno radi baš na niskim frekvencijama i nigdje drugdje. Ali će obično imati nisku osjetljivost, pa im treba jako pojačalo.
Širokopojasni mogu imati "OK" bas (to je ono kad sam sebe uvjeravaš - pa nije to baš tako loše, je li) ali kad ga uporediš sa nekim dobrim gore pomenutim driverom, vidiš da to nije to. Pravi sub sa takvom lakoćom odradi te tonove da se razlika odmah primjeti. Sa niskim izobličenjima, sa dobrom definicijom, glasno... ali normalno, ne smije to biti sub iz nekog HT sistema za 100€. I mora biti dobro podešen, da se ga "osjeti a ne čuje".

Da sam na tvom mjestu i da mi se inače zvuk tog Sonida svidja (ne znam kakav je, nisam ga čuo), ja bih od toga odradio FAST sistem (dodao sub u istu kutiju i zatvorio postojeći Sonido u svoj izolirani manji pretinac na vrhu pa neka odsvira ono što dobro radi, od nekih 100-150 Hz naviše). Sub driver možeš postaviti iz boka ako na prednjoj ploći nema dovoljno mjesta. Skretnica može biti aktivna ili pasivna, obe dobro rade ako su dobro izvedene. Možda se na Sonidu čak prođe i bez nje ako se ga limitira veličinom volumena kutije u kojem radi pa se ukomponira sub na njegov prirodni pad. Ako bi tako išlo - još bolje. Ali to treba preračunati i isprobati. Nitko nije rekao da je taj naš hobi jednostavan i lak. Može donjeti i velika razočaranja. Ali je zanimljiv, u svakom slučaju.
Biamping bi puno pomogao.
Ako ti se to ne radi, može se dodati vanjski sub, ali taj mora biti u rangu kvalitete Sonida. Dogovori se sa nekom od prodavača pa neka ti ga posudi preko vikenda i isprobaj sam. Ako ti se i ne svidja, imaćeš jedno iskustvo više.

Očito je, da se Sonido neće prodati po cijeni, koju si postavio na Njuškalu. To znamo svi, koji smo radili DIY zvučnike. Raja to jednastavno ne kupuje, obično ne dobiješ ni cijenu drivera nazad. Pa onda bolje da ga zadržiš i napraviš nešto dobro od toga. Ali ćeš morati osvojiti i teoriju i praktična mjerenja inače će ti prije dosaditi, jer na uho za takve stvari ide previše vremena za upitni rezultat.
Ali to je sve samo moje mišljenje... neko drugi će imati svoje, kao što si već primjetio. Ti ćeš ionako napraviti ono što ti hoćeš, mi smo tu samo da dajemo svoja viđenja i neki savjet iz svojih iskustva.
Fantocci

PostPostao/la vifaton » Sri vel 12, 2025 2:19 pm

Ne pomaže mi ništa što je neko reko da treba stavit damping u kutiju!

Ja stavio ono što je neko predložio, onda se javili drugi i rekli da to vadim!

Znači, uopćene fraze i samograditeljske floskule su velika stranputica, možda je to nekome i cilj, s obzirom kako je tema počela.

Ja u suštini nedam da ovaj forum umre, a na sigurnom je putu.

Što se tiče prekrajanja kutije, nema ništa od toga, ako budem tako nešto radio (a imam ideje) biće to novi zvučnici sa drugačijim jedinicama.

Cijena u njuškalu je fikcija, meni je ne bitna, kao i to dali ću ih prodati ili ne, ja stalno nešto tamo prodajem... Prodavao sam i Fane jedinice, čak su mi ljudi i davali koliko sam tražio pa ih ipak nisam prodao eno ih stoje u sobi.
U ovoj samogradnji sam se dosta namučio, i dugo je trajala, rezultat lijepo izgleda, a i dobro zvuči, tako da ne moraju biti prodani, pogotovo u bescijenje.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Sri vel 12, 2025 2:34 pm

Što se tiče subvufera!

Planiram samogradnju dva komada.

Stereo sistem 2.2

Zašto samo dva kada je bolje četiri?
Ne želim baš toliko pretjeravat.

Ideja je da se naprave dva dobra aktivna suba,i da rade zajedno sa dva samostojeća zvučnika (sonido ili neki drugi).
Pa i u slučaju zamjene samostojećih zvučnika, subovi koji bi bili high end kvalitea, bi mi ostali i to bi bila završena bas priča.

To je također mutno područje, jer uglavnom nema nekih takvih projekata po internetu da bi se moglo nešto vidjeti.
Također odabir odgovarajućih jedinica je sporan, veličina kutija također, treba li bi biti manji ispod 100 litara.
Ako netko projektira tako nešto neka mi se javi, pa da pravimo posao.

Najbolje bi bilo otvoriti posebnu temu o subvuferima u 2.2 stereo sistemu.
Ali ja neću jer bi se moglo pogrešno protumačiti.
Niko ništa ovdje više ne prezentira, sigurno imate neko bolje mjesto za to , a ja ga ne znam?
vifaton

PostPostao/la SasaKC83 » Čet vel 13, 2025 10:39 pm

Ovaj na kotačima od ovog nesretnog Troelsa kaj mu sve ispadne slučajno ima baš sve što si nabrojao da voliš i da ti treba...Ja bi onda to napravio i završio patnje. Naravno ne znam kako zvuči, nitko ti to ne može reći. A i da je najbolji na svijetu audiofil uvijek može reći "meni to ne svira"...Detaljnije ti nitko ne može pomoći...

KLIK

Pozdrav :violin:
SasaKC83

PostPostao/la vifaton » Pet vel 14, 2025 1:07 pm

SasaKC83 napisao:Ovaj na kotačima od ovog nesretnog Troelsa kaj mu sve ispadne slučajno ima baš sve što si nabrojao da voliš i da ti treba...Ja bi onda to napravio i završio patnje. Naravno ne znam kako zvuči, nitko ti to ne može reći. A i da je najbolji na svijetu audiofil uvijek može reći "meni to ne svira"...Detaljnije ti nitko ne može pomoći...

KLIK

Pozdrav :violin:

Da.
To je projekt koji je najbliži mojim željama!
Samo on ima i više nego što mi treba!
Prvo što mi ne treba je supervisokotonac, što onda dovodi u pitanje i sam visokotonac, možda je bolje tražiti neki još bolji kompresioni.
Luda skretnica! to mi stvarno ne treba, zašto ne napraviti skroz aktivan sa hypex pločom.
Izgled! Ništa što je trol napravio meni ne izgleda lijepo.
Tako da je to jedan složen projekt koji se treba skroz promijenit. I za sada ga ja ne znam odraditi.

Ima još jedna stvar!
https://audiohorn.net/speaker/showcase/x-shape/1.4inch/
Horne koje ovi proizvode, i projektiraju po želji kupca kompletan zvučnik, tu imaju i prijedloge i testove drajvera.
S njihovom hornom koja meni izgleda kao audiofilski san može se napraviti lijep zvučnik, čak i dvosistemac sa 15" jedinicom nešto slično JBL M2.
Samo to je teško meni organizirat oni su iz Fr. A i cijene su im lude.
vifaton

PostPostao/la Cindra » Pet vel 14, 2025 1:44 pm

https://josephcrowe.com/
Pogledaj ovo, on i prodaje nacrte pa možda nađeš kaj za sebe
Cindra

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici