Širokopojasni zvučnici 12 inča

Re: Širokopojasni zvučnici 12 inča

PostPostao/la vifaton » Čet vel 06, 2025 8:29 am

Hvala na ukazanoj pažnji!

Debljina zadnje ploče to jest stijenke bas refleks otvora je 24mm (2x12).
tako da bez cijevi rupa od 109mm je dugačka 24mm.

Unuitarnji promjer pvc cijevi je 104mm.

Probat ću ovo što si predložio.

Samo da napomenem!
Kada zvučnici sviraju i kada se dođe blizu njih čuje se tako lijep, čvrst i pulsirajući bas (kada nema nikakve cijevi) iza njih, koji se uopće ne čuje na mjestu slušanja, imam osjećaj da sam trebao basrefleks otvor izbušiti na prednjoj ploči, što je bilo i predviđeno. Prilično puše iz otvora i izlazi taj bas zvuk.
Ne znam dali bi prednji bas refleks imao taj efekt, i dali bi se to čulo s prednje strane i mjesta slušanja, ili je to samo zbog blizine zadnjeg zida (zvučnici su odvojeni od svih zidova namanje metar sa obe strane) i ćoškova u kojima su abfuzori.
vifaton

PostPostao/la Cindra » Čet vel 06, 2025 12:30 pm

S obzirom da su Mltl zvučnici uglavnom dampirani ispunom, količina i gustoća damping materijala može napraviti razliku. Istvan iz Sonida je prilično susretljiv lik i hoće pomoći, često se javlja na Diyaudio forumu. Probaj mu poslati upit, vjerujem da će biti od koristi jer je nacrt za preporučenu kutiju za taj driver prilično štur
Cindra

PostPostao/la Zmajz » Čet vel 06, 2025 12:32 pm

Akustika sobe jako utječena zvučnu sliku pa ti predlažem da zvučnike pomakneš bliže stražnjem zidu, počni sa npr. 15-20 cm udaljenosti pa ih onda polako odmiči prema sadašnjem položaju. Zašto? Stoga jer na taj način zapravo mijenjaš karakteristiku BR cijevi. Sjećam se kad sam prvi put čuo Wharfedale Diamond (prva ili druga generacija) smještenih na polici na udaljenosti od stražnjeg zida na samo 5 cm i imali su puno izraženiji bas nego na stalcima udaljenim od zida. Oni su također imali BR na stražnjoj strani. A i smještaj u kut sobe bi pomogao i tu se da dosta isprobavati do nekog optimalnog položaja koji tebi odovara.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la SasaKC83 » Pet vel 07, 2025 12:00 am

sonido input.jpg

sonido1.jpg

sonido2.jpg

sonido3.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
SasaKC83

PostPostao/la Fantocci » Pet vel 07, 2025 9:47 am

Inače ne koristim Hornresp pa ne vidim iz toga: damping tu nije ukalkuliran? Vidim naime više manjih rezonantnih pikova iznad ona dva uobičajena. Njih bi trebao damping smanjiti ako ne i sasvim utišati.
Fantocci

PostPostao/la vifaton » Pet vel 07, 2025 10:37 am

SasaKC83 napisao:
sonido input.jpg

sonido1.jpg

sonido2.jpg

sonido3.jpg

Nekako mi ove krivulje ne izgledaju baš najbolje.

Meni ništa nije jasno ali ako ti veliš da je u redu onda ću ja isprobat, cijevi od 5 i 10cm.
vifaton

PostPostao/la Zmajz » Pet vel 07, 2025 10:42 am

Radi se o tipičnom ponašanju TL/ML-TL kutija bez dampiranja i sa drajverom na početku tunela, a ti pikovi se smanjuju dampiranjem kutije u gorrnjoj polovini do dvije trećine duljine kutije. Ujedno bi trebalo zvučnik spustiti na cca. 1/3 visine kutije, neznam dal HR kalkulira s tim parametrom. Dampiranje po zidovima kutije tu ne pomaže, bar ne značajno.
Krivulja br 1 pokazuje da je najpogodnija, tj. da je varijanta bez cijevi najpovoljnij u datoj kutiji.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Fantocci » Pet vel 07, 2025 10:54 am

Da, ti pikovi su posljedica stojnih valova u kutiji, koji se čuju kao izobličenja. Zbog toga sam mu unaprijed predložio da stavi tvrdu kamenu vunu na pod jer ju je tamo najlakše staviti pošto ne trebaš izmišljati neko fiksiranje (naravno, ne smije se kutija prigušiti previše ili čak pokriti port). Te probe bi bilo puno lakše i brže raditi uz pomoč mikrofona nego na uho.
Slažem se da prema simulatoru verzija bez cijevi izgleda najbolje. U praksi se to onda provjerava mjerenjem.
Vifaton, cijev ne mora nužno biti u samoj kutiji. Može tokom testova gledati izvan nje (kao što izgleda na skicama gore) te prvo staviš dulju i onda je postepeno skraćuješ izvana. Jer kažeš da ju je teško vaditi i stavljati (što je u redu jer ona mora dihtati). Imaš tako veliki volumen kutije da to neće utjecati na rezultat (inače bi po pravilu trebao volumen porta oduzimati od ukupnog netto volumena kutije).
Fantocci

PostPostao/la vifaton » Pet vel 07, 2025 4:57 pm

Ovo ti je dobar savjet sa stavljanjem cijevi izvana kutije, lakše je i brže mjenjat cijevi različitih duljina.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Pet vel 07, 2025 5:29 pm

Zmajz napisao:Radi se o tipičnom ponašanju TL/ML-TL kutija bez dampiranja i sa drajverom na početku tunela, a ti pikovi se smanjuju dampiranjem kutije u gorrnjoj polovini do dvije trećine duljine kutije. Ujedno bi trebalo zvučnik spustiti na cca. 1/3 visine kutije, neznam dal HR kalkulira s tim parametrom. Dampiranje po zidovima kutije tu ne pomaže, bar ne značajno.
Krivulja br 1 pokazuje da je najpogodnija, tj. da je varijanta bez cijevi najpovoljnij u datoj kutiji.

Veliš lijepljenje tvrde kamene vune 5cm (rockwool steprok C) ne pomaže.
Šta da radim sada?
Da je vadim?
Misliš da bi trebalo ispuniti polifilom cijelu unutrašnjost. To jest gornje dvije trećine?
Sonido mi je predložio 500gr. po kutiji, samo nije rekao čega konkretno i kako i gdje.
vifaton

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici