Širokopojasni zvučnici 12 inča

Re: Širokopojasni zvučnici 12 inča

PostPostao/la vifaton » Pon pro 23, 2024 2:22 pm

IMG_20241128_171403.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Pon pro 23, 2024 2:24 pm

IMG_20241216_130749.jpg
šiljci koje sam pravim su debljine 10mm.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
vifaton

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri pro 25, 2024 7:42 pm

Lijepo bravo , sviđaju mi se :clap:
dali ti pitaju potrebu za dodat neki tweeter ?
Pao Pepeo

PostPostao/la vifaton » Sri pro 25, 2024 9:49 pm

Visokotonac bi bio suvišan i pokvario bi sve.
Prisutnost recimo činela je za mene bila zapanjujuća kada sam ih počeo slušat.
Ali otvaraju se razna pitanja...
Prvo je to, zašto ovi zvučnički drajveri ne koštaju barem duplo više?
Ja imam Fane 15 inča širokopojasne zvučnike, i bez ikakvoga žaljenja sad bi ih mogao baciti u smeće, kolika je razlika u zvuku.
I još jednako važno pitanje je zašto uopće graditi višesmjerne zvučnike?
I sam nisam mnogo očekivao od ovoga posla, ali sam se uveliko iznenadio rezultatom.
Ne vidim šta se uopće može bolje dobiti sa kompliciranim rješenjima, više nego što Sonido daje.
Jedino ima smisla dodati veliki bas drajver, jer basa i dinamike nikad dovoljno, pogotovo za ljude koji slušaju metali i vole glasno.
Sad recimo i moje pojačalo posve drugačiji zvuk ima, od tamnog i rekao bih mutnog, sa sonidom je to svjež, bistar, jasan, brz, eufoničan i glasan zvuk, sve zvuči drugačije.
vifaton

PostPostao/la vifaton » Sri pro 25, 2024 9:56 pm

Ovu temu sam otvorio samo iz razloga, što mislim da bih mogao biti od pomoći ljudima koji lutaju u potrazi za dobrim zvukom, a bespomoćni su i uvjek im izmiče i stalno ih varaju oni koji "znaju".
Sa Sonido zvučničkim jedinicama možete sebi i po svojoj želji izgraditi zvučnike iz snova.
vifaton

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri pro 25, 2024 10:03 pm

Ja znam za sonido već barem 10 godina i onda je bilo riječi da su to jako dobri zvučnici. Koliko danas košta ovaj par kojeg si ti upotrijebio? Ja sam se čisto iz znatiželje raspitivao o cijeni prije 10tak godina ali sam već zaboravio koliko su onda koštali.
Jel si ti proračunao kutiju ili si našao neki projekt na internetu?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la vifaton » Sri pro 25, 2024 10:19 pm

Par sa dostavom je 685 eura.
Vlasnik sonida pravi zvučnike po naručbi i želji, može ti napraviti kakve hoćeš,
još ti da besplatno i nacrte za kutiju, ili neke drugačije dizajne.
Radio sam po njegovom prijedlogu s tim da sam značajno odstupio od nacrta, a to sada svejedno zvuči odlično, trebalo bi se još poigrat sa damping materijalom, predloženo mi je pola kile po kutiji, ali za to ima vremena. A trebalo bi probat i staviti cijev, igrat se sa dužinama cijevi...
vifaton

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri pro 25, 2024 11:55 pm

vifaton napisao:Visokotonac bi bio suvišan i pokvario bi sve

tu se ne bi slozio s tobom , a diplomatski dodatak bi bio da je sve stavr ukusa :mrgreen: jer da kazem neznanja zvucalo bi ruznije...

meni kao ljubitelj fullreng zvucnika trebalo mi je dugo... pa 10 g. mozda :mrgreen: sa skuzim da od dodavanja visokotomca ne treba bijezati , ili dodatnog bas pomagala u drugom smijeru. Niti od notch ili kakvih drugih filtera ili skretnica .
(fullreng zvucnik je ipak utopija... )
Samo se treba znat sto se radi i sto cime upariti .
Ali sve to bez pomoci mjerenja odaziva je tesko da ne kazem nemoguce.

Na kraju dodat jednu zavojnicu ,kondenzator i neki tweeter nisu pretjerane komplikacije ;)
a vjerujem da ne mozda odmah , ali s vremenom pocet ce ti se vrtiti ideje da napravis jednu probu...

ugl pohvale za odabir drivera , imam i ja jedan model sonida koj mi je na piku...
i pohvale za dobro odrađenu kutuju , nešto jako slicno napravio sam si i ja za u radionu , za jednu 8cu lijepa kutija od skoro 100 litara

zvucnik tolike membrane od kojeg se ocekuje cist srednji dio patiti ce od refleksija kutije na membranu. Prvo probaj dodavat damping material gornjem dijelu kutike , iza zvucnika.
Ja sam volio koristiti onaj bijeli tapetarski + filc od cm za kutiju
Pao Pepeo

PostPostao/la vifaton » Čet pro 26, 2024 10:23 am

Ti bi trebo prvo poslušat sonido zvučnike!
Ako bi neko htjeo dodavat ovakvom zvučniku nešto drugo, taj bi trebo bit veliki stručnjak.
Ja osobno uopće ne razmišljam o visokotoncima, jer ovi zvučnici pokrivaju to područje, jasno se vidi u njihovoj dokumentaciji koja je svima dostupna na stranici. A i meni zvuče poput najboljih skan spik visokotonaca, otprilike to je taj zvuk, možda još više otkrivajući.
Ali ovo je jalova rasprava koja vodi besmislu i nikom neće biti od pomoći.
Ja patim od dinamičkog udara i basa, to jest nikad mi nije dovoljno velik i težak zvuk, tako da su moje težnje usmjerene velikim jedinicama i basovima, što bi bilo poželjno dograditi ovakvim zvučnicima.
Kao na primjer dva odvojena subvufera. Samo za tako nešto treba imati prostoriju.
I to je veliki posao i ulaganje koje daleko premašuje ovu moju samogradnju.
Činjenica da ova igra nikad ne prestaje, tako i ja ne tvrdim da neću uskoro, opet gradit nešto novo. Jer to volim radit.
vifaton

PostPostao/la Bepone » Čet pro 26, 2024 10:42 am

vifaton napisao:V
I još jednako važno pitanje je zašto uopće graditi višesmjerne zvučnike?
I sam nisam mnogo očekivao od ovoga posla, ali sam se uveliko iznenadio rezultatom.
Ne vidim šta se uopće može bolje dobiti sa kompliciranim rješenjima, više nego što Sonido daje.

pohvale na projektu.. ali na ova pitanja svi znaju odgovor.. 12" ima problem sa frekventnom karakteristikom kad se maknes iz osi slusanja (moras bit samo ispred njih), zato se i grade visestazni zvucnici koji nemaju tih problema.. isto tako i izoblicenja rastu kad se izadje is frekventnog podrucja za koje su gradjeni (12"= logicno , bass-mid) znaci jedinica proizvodi nezeljene artifakte na visem podrucju.. ali to su sve poznate stvari... isto je sa visokotoncem kojeg tjeras da proizvodi bass.. ne ide..
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici