Različite osjetljivosti zvučničkih jedinica u jednoj kutiji

Re: Različite osjetljivosti zvučničkih jedinica u jednoj kut

PostPostao/la yoke » Ned svi 12, 2019 10:15 pm

ilimzn napisao:
A sto ces kad treba smanjit osjetljivost basa, jer je veca od ostalih drivera, stavit L-pad na njega?

Necu ga kupiti :mrgreen:
yoke

PostPostao/la joe dalton » Ned svi 12, 2019 10:20 pm

Mijo napisao:Evo konkretno ,bas Scan Speak 26w4534goo -90,5db ,srednji SS 15w4424 goo-90,6 db ,visoki također nešto od SS. Dakle ,da li bi za zatvorenu kutiju ovaj bas trebao biti osjetljiviji ?Rezao bi ga na otprilike 500 hz ,vjerojatno bi trebalo 12db/oct.

Misam slušao navedene drajvere pa pričam samo na osnovu datasheetova. Čini se kao moguća kombinacija. S tim da je 15w4424 zapravo midbas pa ga se može pustiti i da radi prema dolje bez reza (ako bude falilo basa). Naravno sve ovisi o kutiji. 26w4534 bi trebao raditi dobro u kompresiji. Za visokotonac bi ti možda legao SS D2406/833000 koji se može rezati relativno nisko (relativno mala Fr za visokotonac) pa bi se dao upariti sa 15cm midbasom. A i osjetljivost mu je tu negdje pa ga ne bi trebalo puno daviti.
Btw. nemoj bježati od zavojnica na jezgri za bas. Po meni je na tom mjestu manje zlo jezgra nego veći otpor zračne zavojnice koji ti direktno utječe na Q drajvera i odziv u basu.
joe dalton

PostPostao/la Mijo » Pon svi 13, 2019 7:39 am

Šta onda velite vi dečki ,Ilimzn i Joe Dalton ,da li je u zatvorenoj kutiji poželjno da je bas malo osjetljiviji od srednjetonca (visokotonce ionako već imam, takođeSS sa osjetljivošću od 93 db ,pa ga svakako moram stišati) jer se u zatvorenoj kutiji ne može kao u bassrefleksu ,štimungom BR porta ili zahvatom na skretnici dodatno izdignuti bas područje ,ako je potrebno ?
Mijo

PostPostao/la Bepone » Pon svi 13, 2019 7:41 am

ilimzn napisao:
yoke napisao:Ja jos nisam naletio da se netko opterecuje dali je nesto osjetljivije od drugog...
Odaberu se drajveri koji ti pasu iz nekog razloga i onda ih skretnicom prilagodis rezultatu koji zelis
..
Nekako sam dojma da je L pad u skretnici najmanji problem te da najmanje, ako i ikako utjece na konacni zvukovni rezultat.

A sto ces kad treba smanjit osjetljivost basa, jer je veca od ostalih drivera, stavit L-pad na njega?

to je najbolje situacija, znaci basa bude! :lol:
Bepone

PostPostao/la Mijo » Pon svi 13, 2019 7:46 am

Ops,napišem zadnji post a nisam "okrenuo stranicu" i vidio da jeJoe već odgovorio! Upravo d2604 8330000 i imam ,izvrstan je i čini mi se da je baš on u nekoliko novih modela Pro Ac-a.
Mijo

PostPostao/la yoke » Pon svi 13, 2019 9:02 am

Bepone napisao:
ilimzn napisao:
yoke napisao:Ja jos nisam naletio da se netko opterecuje dali je nesto osjetljivije od drugog...
Odaberu se drajveri koji ti pasu iz nekog razloga i onda ih skretnicom prilagodis rezultatu koji zelis
..
Nekako sam dojma da je L pad u skretnici najmanji problem te da najmanje, ako i ikako utjece na konacni zvukovni rezultat.

to je najbolje situacija, znaci basa bude! :lol:

stari lisac :lol:
yoke

PostPostao/la joe dalton » Pon svi 13, 2019 10:20 pm

Još malo razmišljam na glas. Recimo podesiš reznu frekvenciju basa tako da se poklapa sa frekvencijom baffle stepa i tako izbjegneš i baffle step kompenzaciju. Slično sam radio sa OB gdje sam birao reznu frekvenciju basa ovisno o širini ploče tako da se glasnoća u prostoru na kraju poklopi između basa i ostalih drajvera. S time da ja imam bas koji je veće osjetljivosti od srednjotonca pa srednjotonac režem i odozdo.
joe dalton

PostPostao/la Bepone » Pon svi 13, 2019 10:49 pm

i ne zaboravimo! sve sto je vise drivera u zvucniku, manja je vjerovatnost da ce to delat kako je zamisljeno!! :lol: :lol:
Bepone

PostPostao/la joe dalton » Pon svi 13, 2019 11:28 pm

Bepone napisao:i ne zaboravimo! sve sto je vise drivera u zvucniku, manja je vjerovatnost da ce to delat kako je zamisljeno!! :lol: :lol:

...ko sto kaze stara kineska :lol:
joe dalton

PostPostao/la Mijo » Pon svi 13, 2019 11:38 pm

joe dalton napisao:Još malo razmišljam na glas. Recimo podesiš reznu frekvenciju basa tako da se poklapa sa frekvencijom baffle stepa i tako izbjegneš i baffle step kompenzaciju. Slično sam radio sa OB gdje sam birao reznu frekvenciju basa ovisno o širini ploče tako da se glasnoća u prostoru na kraju poklopi između basa i ostalih drajvera. S time da ja imam bas koji je veće osjetljivosti od srednjotonca pa srednjotonac režem i odozdo.

Hvala Joe ,kad krene projekat ,eksperimentiraću. Inače volim malo "deblji" tj. voluminozniji zvuk ,zvuk velike kutije ,pa nekak mislim kad tak velik bas drajver kao w26 pustim malo višlje da bi upravo to moglo dati malo voluminoznosti .
Mijo

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici