Visaton b200

Re: Visaton b200

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet sij 19, 2017 4:59 pm

Zmajz napisao:Mogla bi biti i zatvorena kutija (neka kompresija i sl) od cca 100-120 litara, sudeći po slici, što je zapravo idealno za taj zvučnik. prema simulaciji -3dB na cca 40Hz s pikom od 1,5dB na cca 70Hz. ja bi ih tu i ostavio....

probao sam i ja napravit simulaciu za zatvorenu kutiju od 110 litara , i daje mi kao sto si ti rekao. Na 40 Hz mrvicu vise od -3 dB , 50 je na nuli i uzvisenje na 70 koje opet nebi trebalo preci 2 dB.
Da bi te rezultate stvarno dobio u mojoj sobi od neki 24 kvadrata odma bi potpiso... :D
Razmisljam o ovome... napravit kutiju kao pocetna zamisao za MLTL , visina 120cm , volumen stavimo 110-115 litara , presijek jajast sa suzenim straznjim dijelom. Prenju stranu ( na kojoj se nalazi zvucnik ) napravit da se moze skidat , ona bi u pocetku bila od spere-iverice ( cega budem imao pri ruci ) da se s njom moze eksperimentirat.
Tako bi lako mogao cuti kako zvucnik radi u zatvorenoj kutiji, isprobavat razne portove i polozaj zvucnika u tunelu ( to malo teza al ima nacin )
Bas iz tog razloga u slucalu da se MLTL pokaze bolji port bi mi trebao biti s prednje strane,da je sa straznje bilo bi mi teze s njim se igrat odnosno mjenjat ih po potrebi. Mozda bi bilo bolje da je sa straznje strane al neznam kako onda ide potreba za razmakom od straznjeg zida
Mislim da bi oblik kutije odgovarao i zatvorenom tipu, povratak valova na membranu zvucnika bi bilo manje nego kod kalasicnik kutija , stojni valovi bi također bili potisnuti ( :think: :D ) i sama "kutija" trebala bi rezonirat na 40Hz

tom_hifi napisao:Ovi na prvoj slici su MKII verzija i to je zadnja verzija. Ima ih Lest u Umagu, pa ako ti je blizu, možeš kod njih poslušati. Mene su se dojmili ti zvučnici, u globalu.

mislim da mi je to vec netko rekao... hvala , imam njegov br. mogao bi ga zvrcnut i nebi mi bilo daleko ne ;)
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet ožu 31, 2017 12:12 pm

Dok se radi na drugome o ovome se razmislja , mali prijedlog za kutije jer zvucnici su dobri i steta da stoje na policama... :violin:
Odlucio sam ici na transmisiju MLTL kako je zovu ali malo drugaciju nego sam u pocetku mislio.
Ideje o ovalnoj kutiji nisu bile lose ali imao sam nekih dilema kako neke stvari napraviti a i u međuvremenu rodila se mislim bolja ideja.

Prvo mjere koje sam naveo jos nisu definitvne ali idemo prema tome.
Cega cu se drzati je visina od 1200mm i presjek povrsine oko 856 cm2, zvucnik na 900mm od poda

Kutija biti ce ne pravilnog oblika i paralelnih stranica samo na njenoj sredini i to na jako malom dijelu. Ta sredina za sada je recimo 21x40 cm al mozda ce se lagano korigirat. Povrsina presjeka kutije biti ce konstantna od dna do vrha i volumen bi se trebao kretat oko 105-110 litra. Kad budem odlucio kako cu dampirati unutrasnjost dat cu tocan volumen.
Port biti ce postavljen sa straznje strane, gdje mislim da je bolje mjesto... a napravit ce se nekoliko proba da vidimo koj ce biti tuning.
Smjestaj porta mi je kod ovalnih bio jedan od problema...
Kutija je osmisljena tako da ima sto manje parlelnih stranica ,rezoniranja same kutije i da se pokusaju smanjit sto vise povratni valovi na membranu zvucnika. Prednja i straznja strana biti ce identicnog trokutastog oblika samo zaokrenute jedna u odnosu na drugu. Lijeva i desna bocna morat ce se radit od manjih letvica i kasnije pobrusit, kako sam to mislio napravit vidit cete putem.
Ima se tu jos dosta oko cega mozgat ali ja mislim da sam si put zadao i zanima me kako ce se zvucnik ponasat u ovakvoj kutiji, tako da nema druge...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Sub srp 01, 2017 7:40 pm

projekt je na laganoj pauzi ali to ne znaci da se ne moze slusat zvucnike...
iznenaden sam koliko lijepo i ugodno zvucnici rade na komadu daske... :violin:
iako put je vec zacrtan.. vjerujem da bi mnogi bili zadovoljni ovim zvucnikom u OB varijanti :whistle:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Sub srp 01, 2017 9:55 pm

Ne čudi me, poznat je po tome da se najčešće koristi u OB. Doduše, uglavnom dodaju neki bas helper od 15 ili 18 inča, ali ti imaš takav smještaj da taj prostor u niši glumi neku kvazi kutiju.
Možda da ih probaš prisloniti uza zid bočno (lijevo i desno) ili čak da ih gurneš skroz nazad u ćošak i zakreneš ih prema sredini jače nego li su sada, time ćeš formirati neku vrstu "corner speaker" kutije otvorenu prema gore, ali zato dobivaš ogromni volumen iza njih, a to B200 jako voli.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned srp 02, 2017 1:16 pm

Je istina :) prostor koji imam za zvucnike ima neke prednosti a i neke mane (njih ugl vise... )
U ovom slucaju bass-u pomazu
Malo sam ih mrdo ljevo desno (kutije nisu teske :lol: ) pa isprobavao to sto kazes, ali nekeko ovako odmaknute su mi naj ugodnije uhu
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon ožu 30, 2020 12:54 am

ovi zvucnici vec dugo stoje u kutiji i periodicno me ulovi zelja nesto s njima napravit :mrgreen:
prvoj probi je pomogao neki sanduk kojeg sam imao pred nosom u sobi jako dugo... i zapremine je tocne one koje mi je trebalo
B200 po nekim simulacijama za zatvorenu kutiju pitao bi pozamasnih 110 - 120 litara
ovaj moj crveni sanduk je 110 :dance: malo sam ga preradio i eto kutije...
netko ce mozda i prepoznat svoje bivse OB daske ;)

zatvorena kutija bi po zlatnom rezu trebala ( vise manje ) biti 80x50x30 , ova nije ali...
bitno mi je polako dobivat neke smjernice
vidi se da ce zvucnik trebati filtrirat , podrucje od 1 do 10 kHz dosta strsi , a zatvorena kutija ipak pati od nedostatka basa :?
Simulacije koje se kalkulatorom dobiju su puno optimisticnije nego je to u stvarnosti

da se zeli inzistirat na zatvorenoj kutiji trebalo bi se dodat bas zvucnik u svojoj kutiji a mozda i neki visokotonac. Dolje neka 15ca bi se mogla po osjetljivosti poklopit
Dli ima smisla radit takvu kutijetinu :think: mislim da nema
A da mi se radi 3 sistemac bio bi OB , sto je bolja opcija

P.S.
ispricavam se na blijedim slikama mob. je vec u godinama :D
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon ožu 30, 2020 12:58 am

kutija pri ruci a i nekoliko BR portova također
pa zasto ne probat... ali...
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon ožu 30, 2020 1:13 am

i da prijavim vec kad imam i slike i uspio sam naci mjerenja b200 sam isprobao i u karlsonator kutiji i u horni u kojoj je kasnije zavrsila zelena saba
u horni mi je mozda naj bolje zvucala , mjerenja od b200 u horni nazalost nemam.. ovo su od kutije sa krilicima

mislim da cu u konacnici ici na prvobitnu zamisao... MLTL
i to necu niti radit probne kutije vec cu se samopozvati :mrgreen: na slusanje kod jednog naseg prijatelja iz Umaga koji je imao ( nadam se jos uvijke ) takve kutije
ako i se svide necu se vise puno razmisljat...

EDIT:
bepo mi je gurnuo pod nos ovaj projekt kojeg sto vise gledam vise mi se sviđa.......
https://www.lautsprechershop.de/hifi/daedalus_tl.htm
Pao Pepeo

PostPostao/la Bepone » Pon ožu 30, 2020 10:13 am

to je vec delo.. samo trebas mjerit cim dalje od betona, 10-20m.. znaci onaj travnjak iza kuce! da maknes refleksije
ovaj B200 treba malo filtrirat da ne strse ti peakovi.. gledao sam klang +ton iskoristiv je zv..ili na kraju krajeva kupis parametrijski eq. i pustis ga u sistemu! to je i napravljeno za to, neki nemac govori da boje radi preko aktive nego pasive koja ga ubije"! pa sad neka stoji i to u temi, param.eq. sad vise nitko ne kupuje bit ce jeftin :lol:
Bepone

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet pro 04, 2020 8:21 pm

malo razmisljanja " na glas "
mislim da ako se ne zeli koristit zvucnik kao srednjetonac u nekome 3sistemcu, kao fullrenge naj logicnije mijesto bi bilo mu u MLTL
ali zelio bi probati nesto drugo...
zvucnik zbog visokog Qts-a nije rođen za klasicnu ali mislim da bi u ovakvoj vrsti horne mogao i radit...
dubina bass-a po predikcijama bila bi mi i zadovoljavajuca , kutija bi na kraju ispala velika kakve volim... :lol:
nacin presavijanja bio bi nesto između ovo dvoje , presavijen barem 3 - 4 puta , mozda i vise
misljenja ?
pravit zvucnike sa kauca uvijek je bilo slatko ... :lol:
Pao Pepeo

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici