Zmajz napisao:Mogla bi biti i zatvorena kutija (neka kompresija i sl) od cca 100-120 litara, sudeći po slici, što je zapravo idealno za taj zvučnik. prema simulaciji -3dB na cca 40Hz s pikom od 1,5dB na cca 70Hz. ja bi ih tu i ostavio....
probao sam i ja napravit simulaciu za zatvorenu kutiju od 110 litara , i daje mi kao sto si ti rekao. Na 40 Hz mrvicu vise od -3 dB , 50 je na nuli i uzvisenje na 70 koje opet nebi trebalo preci 2 dB.
Da bi te rezultate stvarno dobio u mojoj sobi od neki 24 kvadrata odma bi potpiso...
Razmisljam o ovome... napravit kutiju kao pocetna zamisao za MLTL , visina 120cm , volumen stavimo 110-115 litara , presijek jajast sa suzenim straznjim dijelom. Prenju stranu ( na kojoj se nalazi zvucnik ) napravit da se moze skidat , ona bi u pocetku bila od spere-iverice ( cega budem imao pri ruci ) da se s njom moze eksperimentirat.
Tako bi lako mogao cuti kako zvucnik radi u zatvorenoj kutiji, isprobavat razne portove i polozaj zvucnika u tunelu ( to malo teza al ima nacin )
Bas iz tog razloga u slucalu da se MLTL pokaze bolji port bi mi trebao biti s prednje strane,da je sa straznje bilo bi mi teze s njim se igrat odnosno mjenjat ih po potrebi. Mozda bi bilo bolje da je sa straznje strane al neznam kako onda ide potreba za razmakom od straznjeg zida
Mislim da bi oblik kutije odgovarao i zatvorenom tipu, povratak valova na membranu zvucnika bi bilo manje nego kod kalasicnik kutija , stojni valovi bi također bili potisnuti (
tom_hifi napisao:Ovi na prvoj slici su MKII verzija i to je zadnja verzija. Ima ih Lest u Umagu, pa ako ti je blizu, možeš kod njih poslušati. Mene su se dojmili ti zvučnici, u globalu.
mislim da mi je to vec netko rekao... hvala , imam njegov br. mogao bi ga zvrcnut i nebi mi bilo daleko ne

malo sam ga preradio i eto kutije...