Der Schrank

Re: Der Schrank

PostPostao/la Fantocci » Sub svi 21, 2016 11:00 am

Inače, ormar će izgledati nekako ovako, unutra:
Slika

..a izvana sa montiranim vratima:
Slika

Izgled sobe je takav:
Slika

Nemam apsolutno nikakvog mjesta za postaviti zvučnike izvan ormara, jer se vrata ne bi mogla otvarati. Sub ni ispod kreveta ne mogu staviti, jer ima one ladice za posteljinu ispod. Ja druge opcije od tog zamišljenog koncepta ne vidim, a basove ipak volim (samo mali full range driveri bez dodatnog basa me ne bi zadovoljili). Mogao bi ubaciti srednjetonce uz visokotonce izvana i time bi riješio problem vokala ali to je opet nešto prekomplicirano za mene u tom trentku.
Zadnja izmjena: Fantocci; Sub svi 21, 2016 11:09 am; ukupno mijenjano 2 put/a.
Fantocci

PostPostao/la Fantocci » Sub svi 21, 2016 11:01 am

Zmajz napisao:Pogledaj kod Visatona FRS 5 XTS ili FRS 5 X, a rez napraviš na 400Hz (voš uvijek ispod vokalnog dijela).

Pogledaću i taj, hvala.
Fantocci

PostPostao/la Fantocci » Sub svi 21, 2016 6:55 pm

Izvedena je i simulacija sa fullrange driverom Visaton FRS8 (4Ohm) kao srednje-visokotonska jedinica umjesto Peerlesa.

Slika

Slika

Sam odaziv nije toliko linearan kao prije, i dakako osjetljivost cijelog sistema je niža za nekih 4dB.
Ali ima drugih prednosti. Osim preuzimanja većeg dijela srednjetonskog područja od Monacora vidljiva je i daleko smirenija kriva impedancije cijelog sistema, sa manje pikova. Drugi pik kod rezne frekvencije je minimalan. Ali je i minimum niži nego prije, oko 3 Ohma u području oko 1kHz. Može li to biti problem?

Protufazna veza FRS8 pokazala mi se kao bolja u toku optimizacije skretnice, inače dobijam udubljenje oko reza.

Niža osjetljivost FRS8 jedinice omogućuje, da zavojnica od basa 3mH ne bude ekstremno skupa. Ona sada naime može biti motana od tanje žice, čime se povečava njezin otpor i time se srozava osjetljivost basa, što mi u tom slučaju odgovara. Znači koristim je i umjesto otpora, pa bi trebala podnjeti nešto topline. Koliko?
Takva zavojnica kod Jantzena košta ispod 5€, budući da je motana od 0.7mm žice. Tri put skuplja je ona kod visokotonca (1.5mH/0.3Ohm). Takva od 1.4mm žice kod Jantzena dođe oko 14€ po komadu.
Fantocci

PostPostao/la davorin » Sub svi 21, 2016 7:36 pm

Za pojačala sa elektronkama koja imaju i 4-Ohmski nominalni izlaz, impedancija zvučnika od ~3 Ohma ne predstavlja nikakav problem. Čak i sa nominalnim izlazom impedancije od ~6 Ohma neće biti probleme ukoliko je triodni izlazni stupanj (sa ili bez NPV), ili pentodni/tetrodni/UL izlaz sa ~12dB negativne povratne veze.
davorin

PostPostao/la Fantocci » Sub svi 21, 2016 11:03 pm

Ja ću ih slušati preko receivera Sony STR-GX415
http://sportsbil.com/sony/STR/STR-G/STR ... _GX415.pdf

Još me zanima, ako netko zna: da li je za takve male full range drivere ala FRS8 nužno koristiti kutiju? I prigušni materijal? Za Perlesse dakako nisam planirao ništa. Tamo gdje bih ih ja stavio bila bi "kompresijska kutija" te visine 10 cm sa nekih 200 litara :) (taj dio je odvojen stropnom iverkom od preostatka ormara). To bi bilo nešto kao beskonačna kutija za njih. Ako takav box stavim u simulator, promjena je minimalna.
Bas će biti u svojoj kompresijskoj kutiji, samo on, kao što je gore nacrtano.
Fantocci

PostPostao/la Fantocci » Sub svi 21, 2016 11:21 pm

Zmajz napisao:Pogledaj kod Visatona FRS 5 XTS ili FRS 5 X, a rez napraviš na 400Hz (voš uvijek ispod vokalnog dijela).

Provjerio sam i ta dva. Što se tiče odaziva u simulatoru, slično je kao kod FRS8, ali ta dvojica imaju deklariranih samo 5W što mi se ipak čini premalo. FRS8 ima 30W.

Mislim, da će biti FRS8. Kod njih mi se sviđa i to, da mogu za njih uzeti i zaštitnu mrežicu, koju mogu obojiti u bijelu boju, kakav će biti i ormar.
http://www.visaton.com/en/chassis_zubeh ... _frs8.html
Fantocci

PostPostao/la yoke » Ned svi 22, 2016 1:26 pm

vidim da si vec pri kraju
:lol:

ali pred kojih godinu dana sam se mislio dali da si u auto ugradim mali scan speak fullranger 5F
evo link na yubito...samo ne znam dali je ovo kako stvarno svira ili je samo pozadinska muzika
Watch on youtube.com

Watch on youtube.com

Watch on youtube.com

http://www.troelsgravesen.dk/5F-8422T01.htm

mala transmisija gdje bi samo drajver iznacio vani, a ostatak da ostane u ormaru...
Slika

znam da si spomenuo da nemas mjesta za sub
ali nekakav mini sub uz male fullrangere...
nekakavih 20-30cm vissine, i sirene uz 50cm dubine bi se dalo naci i napraviti a da stane u ormar i ne zauzima previse mjesta...
recimo umjesto onih kutija koje si ti ucrtao...

ovo je samo razmisljanje :mrgreen:

ali bolje da se ne petljam :lol:
yoke

PostPostao/la Fantocci » Ned svi 22, 2016 9:20 pm

Ma samo se ti petljaj, zato smo ovdje...
I tko zna, možda još nisam pri kraju. Dok nije stvar urađena, nije gotova. Vidiš i sam da sam već korenito promijenio dizajn na osnovu mišljenja forumaša, dakle otvoren sam za prijedloge.

Transmisija mi se nekako ne radi, ruku na srce. Čini mi se prekomplicirana. A pogledao sam i taj Scanspeak. Mana mu je niska osjetljivost od samo nekih 80 dB. Teško je to onda izravnati sa prilično osjetljivim Monacor basom.
http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/5f-8422t01.pdf

Monacora bih stvarno rado upotrijebio jer za sljedeće zvučnike imam neke druge ideje. Već su mi sad i Peerlessi višak (tako mi i treba kad se zaletim). BTW, Perlesse prodajem ako nekoga zanima. Nisu još bili priključeni.

Nego, kad sam se već nekako odlučio za male full-range sa dodatkom basa, pitam se da li je uopće potrebno, da ih vežem preko skretnice. Zašto ne direktno, za što su i projektirani? Skretnicu bi mogao staviti samo na bas.
Da li bi zvuk na srednjim i visokim u tom slučaju mogao biti prozračniji?

Ima Visaton još jedan FR driver, sličan FRS8 a to je FRS8M, koji ima veću osjetljivost od 88dB (ali je malo manje linearan od osnovnog modela). Zbog toga bi bio i 8Ohm driver primjeren pa bi ukupna impedancija bila viša, što je vjerojatno bolje za svako pojačalo.
http://www.visaton.com/en/industrie/bre ... s8m_8.html

Recimo varijanta Monacora preko skretnice a FRS8M direktno bi onda izgledala ovako:
Slika

Slika

Kako bi to moglo zvučati?
Fantocci

PostPostao/la joe dalton » Ned svi 22, 2016 9:59 pm

Fantocci napisao:Niža osjetljivost FRS8 jedinice omogućuje, da zavojnica od basa 3mH ne bude ekstremno skupa. Ona sada naime može biti motana od tanje žice, čime se povečava njezin otpor i time se srozava osjetljivost basa, što mi u tom slučaju odgovara. Znači koristim je i umjesto otpora, pa bi trebala podnjeti nešto topline. Koliko?
Takva zavojnica kod Jantzena košta ispod 5€, budući da je motana od 0.7mm žice. Tri put skuplja je ona kod visokotonca (1.5mH/0.3Ohm). Takva od 1.4mm žice kod Jantzena dođe oko 14€ po komadu.

Griješiš u pristupu. Povećani otpor zavojnice u seriji s basom ne znači samo rušenje osjetljivosti nego i lošiji dinamički odziv u basu. Bas će ti ionako biti prigušen vratima ormara. Za tako velike induktivitete ne treba bježati od zavojnica sa željeznom jezgrom koje onda mogu biti izvedene od puno manje zavoja i tanjom žicom i u konačnici jeftinije uz manji omski otpor. Ako je jezgra iole kvalitetna ostat će debelo u linearnom dijelu pri normalnim glasnoćama. Čak i kod skupih i cijenjenih zvučnika se na takvim mjestima mogu naći zavojnice motane na željeznoj jezgri.
joe dalton

PostPostao/la Fantocci » Ned svi 22, 2016 11:18 pm

OK, a što misliš o ovom zadnjem pristupu (FR direktno u kombinaciji sa basom preko skretnice)?
Fantocci

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici