2SK170-BL

Re: 2SK170-BL

PostPostao/la drazenK » Čet lis 03, 2024 7:26 am

Malo smo nejasni ovdje, denmla ti uopće nisi rekao za šta ti treba tih 2 kom. Možda postoji neka zamjena kada bi znali gdje idu, ovdje ima ljudi koji bi znali predložiti zamjenu.
Ako ti pak treba 74 i 170 za F4, kupi original.
drazenK

PostPostao/la daluka » Čet lis 03, 2024 9:13 am

Denmla napisao:Pozdrav. ima li netko ... 2SK170-BL tranzistora.

Provjeri u Holex-u.
Zadnja izmjena: daluka; Pet lis 04, 2024 11:15 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
daluka

PostPostao/la tom_hifi » Čet lis 03, 2024 3:34 pm

Denmla napisao:
tom_hifi napisao:
Zaboravi ... originale nećeš pronaći jeftino, sve je to fejk!

Ako ti je previše, nekome nije. Nažalost, takvo je danas tržište. :(

Kako znaš da su fejk?
Dobio sam desetak komada 2SJ74-BL od frenda koji ih je naručio iz kine. Tester pokazuje da se radi o Jfetu.

To što se radi o JFET-u ne znači ništa ... Imao sam Curve Tracer doma Tektronix i sve redom sam ih spojio na njega i nisu odgovarali specifikacijama.

Uostalom, kupi pa se igraj ... izgubit ćeš vrijeme i živce i nakraju kupit originale ili odustat. Tako to uvijek biva. Ne pričam ništa napamet. Imam brdo tih tranzistora doma i ne pričam ništa što nisam probao iz prve ruke.
tom_hifi

PostPostao/la phobon » Pet lis 04, 2024 8:22 am

Khadgar2007 napisao:Kakav tester pokazuje da se radi o jfetu i da li taj tester baš kaže da je to 2sj74? Ako se ne varam neki od članova foruma i jesu naručivali 2sk170 iz kine, ali čim se takav jfet stavi u curve tracer i istestira vidi se točno što je on i kakve su mu karakteristike. Ako me sjećanje ne vara to i jesu jfetovi ali po karakteristikama daleko od 2sk170. Što se tiče takvih nenabavijum dijelova tu vrijedi jedno pravilo,ako je cijena debelo ispod one koju traže provjereni prodavači koji još uvijek na zalihama imaju original, ono što kupuješ sigurno neće biti original.
Kao da je nekakav problem da kinezi kupe/naprave/pokupe jfetove koji su ispali iz kamiona i onda laserom obrišu original natpis i stave novi.

Khad je ovdje potpuno u pravu.
Gledao sam na tubu video gdje je frajer testirao te stvari baš da vidi o čemu se tu radi.
Izgleda da kinezi uzmu bilo što, tebi treba jfet - oni uzmu takav element, ali štampaju na to 50 različitih natpisa i modela.
Prave apsolutno sve, čipove, tranzistore - sve.
Jbg, i oni prate forume, već sam o tome pisao prije, informacija ti je više od pola zarade :D
phobon

PostPostao/la davorin » Pet lis 04, 2024 9:06 am

Većina sitnih poluvodiča je proizvedena u nekoliko stotina miliona (neki i u milijardama!) primjeraka dok je trajala njihova aktivna proizvodnja pa i 2SJ74/2SK170 nisu izuzetak.
Današnje tržišne cijene starijih komponenti nisu ničim objektivno opravdane, čak i ako se uzimaju selektirani i upareni primjerci na koje je utrošeno vrijeme, osim željom za što većom zaradom i držanjem tržišta "gladnim" proizvoda koji se više potražuju od ostalih.
Možda skupi (i u staro vrijeme) poluvodiči koji su imali ograničenu namjenu (FET i bipolarni tranzistori velikih snaga, uglavnom u TO-3 kćištu) nisu dostupni iz skladišta sa "starih zaliha", ali većina ostalih poluvodičkih elemenata je dostupna ukoliko se neki od prodavača "dokopa" velikih skladišta (uglavnom nakon bankrota i propadanja firmi-proizvođača i/ili trgovačkih kuća) za jako male novce.
Tako se povremeno pojave, iznenađujuće za današnje špekulantske pojmove, jeftini i originalni "zaboravljeni" poluvodiči koji nisu nikakva kopija niti prevara.
Zna se dogoditi da u ponudi bude i germanijskih dioda i tranzistora, iako relativno rijetko!
Nisu svi kineski prodavači prevaranti (ima ih tako puno da po zakonu vjerojatnosti mora biti i poštenih!) niti neznalice koji nastoje kupce prevariti s ciljem što brže zarade.
Možda nam je takva misao prva jer sudimo po sebi i vlastitoj okolini! :lol:
davorin

PostPostao/la phobon » Pet lis 04, 2024 11:02 am

Jbg, sad smo otišli u offtopic.
To ti je ista stvar zašto više nitko tko je imalo razuman ne daje prosjacima ništa.
Zato što se uvjerio da su ga 100 puta zajebali "profesionalni" prosjaci.
O tome su knjige pisane, učili su nas to u školi, i kak ćeš sad promijenit mišljenje.
Rezultat je samo da onaj mali dio ljudi u nevolji najebe i ne dobije ništa, a zaista su u potrebi,
a ostali su gladni samo zbog ovih "profesionalaca".
Pojavila se na fejsbuku nova vrsta navlakuše, i ide upravo na ovu foru koju si napisao.
Stave natpis oglasa, -interventna prodaja zbog zatvaranja skladišta-, ili
-prodaja zbog firme u stečaju-, ili
-prodaja punih kutija robe koja je ispravna ali vraćena je zbog krive poštarine-
ma svašta ima.
I fora je u tome da pravno gledano- nisu te zajebali. Ti si zaista kupio kutiju punu robe i sve je unutra ispravno.
Jedino što ne kužiš da si popušio priču da su to neke kutije koje su vraćene zbog nečega.
Kad proguglaš malo vidiš da si to mogao gotovo po istoj cijeni nabaviti i na nekom drugom mjestu,
samo si sad kupio još 10 stvari koje ti netrebaju.

Ista stvar je i s njegovim JFET-om ili tranzistorom.
Pravno gledano nisu ga zajebali, stavi to u tester i to je zaista JFET ili ne znam koji tranzistor.
Mali problem je samo u tome što ima 10000 istih takvih sa drugačijim natpisom.
phobon

PostPostao/la grunf » Pet lis 04, 2024 8:39 pm

a vi svi ko da ste od jučer , pa godinama se zna da se 2SK170/2SJ74 ne kupuju na ebay-u jer su 99% čisti lažnjak, na velikom diyaudiu se mogu pronaći upute kako razlikovati orginal od kopije i to samo po izgledu tj otisku stroja koji ostaje na nožicama i kučištu

diyaudio store je došao do određene količine orginalnih toshiba i upario ih a isto tako Linear Integrated Systems i InterFET ulijeću u igru i počinju proizvoditi zamjene za toshiine jfet-ove ali normalno i po većim cijenama jer su i serije manje ali prodaju se , Mouser do nedavno nije prodavao Linear Integrated Systems ali već neko vrijeme se mogu kupiti skoro svi jfetovi iz njihove ponude , diyaudio store ih odavno ima u ponudi ali nažalost LSK/LSJ u testovima se nešto ipak razlikuju od orginalnih toshiba tako da je cijena na diyaudiu za orginalne toshibe sitnica

toshiba i dalje proizvodi 2SK117 i 2SK246 u SMD verzijama i mislim da su dobro požalili šta nisu nastavili i proizvodnju 170/74 jer ako se drugima isplati raditi kopije i prodavati po još većim cijena realno je da je toshiba tu izgubila svoj dio kolača

šta se tiče jfetova čak je i TI uletia u igru sa JFE150 i duplim JFE2140 , sigurno ne bi ako nemaju računicu , ON isto ima odličnu ponudu jfet-ova a InterFET-ovi se danas koriste u profesonalnoj studijskoj opremi a kad in vidiš cijenu odma padne odma roletna preko očiju

a ebay , preformulirati ću jednu poznatu poslovicu; nisam dovoljno bogat da kupujem na ebay-u , možda neka glupost za neki krpanac ili neka ezoterija šta ti triba jedanput u životu ali da ću uzeti neki poluvodič ili pasivu i to staviti u novi uređaj ili konstrukciju nema više šanse posebno od kad sam počeo otkrivati predivni SMD svijet

mojih pet centi ;)
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Denmla » Pet lis 04, 2024 11:53 pm

Ako su ti kinezi svi prevaranti i prodaju samo krivotvorine, nije mi jasno zašto nisu krivotvorili LSK170 i LSJ74 tranđe, jer njih nema na ponudi.
Vjerovatno nisu informirani , niti znaju da postoje a mogli bi puno više zaraditi jer su isti puno skuplji.
Denmla

PostPostao/la drazenK » Sub lis 05, 2024 1:00 am

SK170 i LSK 170, Toshiba i Linear Systems, original i novija proizvodnja po toshibi. Nema potrebe kopirati LSK jer kopiraš SK.
I nije neki problem SK170 koji se nađe za male pare original, ali SJ/LSJ74 neće ići jeftino.
Zato uzmi original preko diyaudio store ako ti treba. Ima parova i na ebay, ali ne kinezi.
drazenK

PostPostao/la Bepone » Sub lis 05, 2024 1:37 pm

originali od Toshibe, na ebayu naravno,

svasta se pise, ali ljudi ne znaju pa samo bacaju bombe:

https://www.ebay.com/str/punkydawgs
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Kupujem