Sansui TU-888

Sansui TU-888

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri svi 14, 2025 10:31 pm

Ovo iz naslova je jedan tuner iz ranih sedamdesetih što se može i vidjeti po unutrašnjosti i načinu izrade.

Došao je do mene sa kvarom da loše hvata signal tako da je osim restauracije trebao i popravak. Izvana je izgledao bome uščuvano,ali skidanje poklopca je otkrilo hrpu prljavštine zaljepljene na šasiju. Nije smrdilo po dimu ali tko zna kakva mu je povijest... Obično ne perem šasiju,ali u ovome slučaju bez toga nije moglo proći. Što povlači sa sobom kompletno skidanje svih PCBa na šasije, jedno 30% više označavanja i slikanja žica nego uobičajeno, više utrošenog vremena i da dalje ne nabrajam.

Sve žice označene, poslikano izbliza,izdaleka i spremno za generalku.
Sansui TU-888 (45).JPG

Odozdola je sasvim ok,
Sansui TU-888 (48).JPG

a odozgora je talog na talogu prljavštine.
Sansui TU-888 (49).JPG

Kako izgleda stol nakon runde skidanja tinola sa svih lemnih mjesta.
Sansui TU-888 (47).JPG

Da ne bi bilo da sam onako prljave PCBe nakon prelemljivanja ugradio unutra.Evo ih lijepo čiste nakon pranja sa isopropanolom.
Sansui TU-888 (66).JPG

Nisam uslikao kako izgleda unutašnjost nakon čišćenja jer me tuner malkice namučio dok nisam našao di je kvar pa sam komopletno zaboravio na to, a u biti je bio relativno jednostavan.Krenuo sam u ovome slučaju obrnutim redosljedom. Prvo restauracija a onda pronalaženje kvara tako da eliminiram hladne lemove i moguće stare kondenzatore.Dijagnostika je krenula prebacivanjem "loptice" Phobonu :lol: .Odnio sam mu tuner i budući da on tu ima više iskustva od mene(i aparature) da ga podesi. Nije imao puno što podešavati jer je tuner podešen kao singerica,samo što mu treba baš jaki signal da se bilo što čuje. Malo ga je isprepipao i otprilike je odredio da bi kvar mogao biti u MF dijelu,samo nije znao točno di. Ja sam naknadno otkrio da je tranzistor za AGC u prekidu. Nakon što sam ga zamijenio i dalje ista stvar. To me povelo da možda nije kvar u front endu, a kojim slučajem taj tranzistor u AGCu nije skurio jfet na samome ulazu u tuner.

Onda je bilo raskopavanje front enda što baš i nije zabava po mome ukusu. Ove metalne pregrade su zalemljenje na zračni kondenzator i ima vrlo malo prostora da se gurne lemilica i odleme da se PCB odvoji. Naravno nakon svega ovog posla ispalo je da je sve u front endu ispravno. :doh: Kada sam već tu, prelemio sam PCB iako zapravno nije bilo uopće potrebno i krenuo sa pregledom MF stupnja.
Sansui TU-888 (69).JPG

Dalje nemam nikakvih slika jer mi je tuner već dovoljno popio živce pa sam samo gledao da nađem kvar. I našao sam ga. Dva keramička filtera od njih čak šest su bili neispravni i jednostavno su prigušili signal do daske. Googlanjem oznake na njima nisam našao ništa pametno, čak je i Kale na audiokarmi prije dosta godina postavio isto pitanje, ali nije bilo preciznih odgovora. Uglavnom u furdi sam našao neke polovne koji bi možda odgovarali pa sam njih stavio i tuner je proradio. Naravno kada je bal nek je bal. Idem ja dalje googlati i tražim zamjenu za te filtere da ih promijenim svih šest kada sam već došao tako daleko. Nađem ja neke koji bi trebali odgovarati, nešto uži opseg ali kao to će biti bolje. Došli filteri, ja ih stavio,a tuner mrtva maca :doh: :lol: . Ne hvata baš ništa. Izgleda da su filteri malo preuski pa su pojeli signal za doručak. :lol:
Na kraju vraćaj ona dva filtera iz furde, sklapaj tuner i napokon završi posao jer je bilo dosta.

Općenito mišljenje. Jedan lijepi tuner sa početka sedamdesetih,ali daleko što se tiče prijema od nekih novijih koje sam imao na stolu. Ali vlasniku će se lijepo uklopiti izgledom, jer ima dosta lampaša iz tog i nešto ranijeg razdoblja.
Sansui TU-888 (70).JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Sansui TU-888

PostPostao/la sinisap » Pet svi 16, 2025 6:35 pm

Najssss :clap: :clap:
sinisap

PostPostao/la grunf » Ned svi 18, 2025 9:59 pm

uuuu, jesi ga opravio :clap:
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned svi 18, 2025 10:33 pm

Jesam. Možda nije baš jasno iz zadnje rečenice, ali nazad sam stavio ona dva polovna filtera i ostavio unutra ostala četiri koja su ispravna.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Vrati se na: Refresh starih uređaja