Sansui TU-317

Sansui TU-317

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet pro 20, 2024 1:37 pm

Nije neki poseban tuner, niti ima neku sentimentalnu vrijednost ali evo došao mi je po ruke da ga malo sredim. Stanje nije nešto posebno dobro, ima ogrebotina naprednjoj ploči,ali iznutra je više nego dobar. Preklopnici su standardno temeljito očišćeni, zamjeneni kondenzatori takve radnje

Sansui TU-317 (2).JPG

Na ovoj slici se vidi jedan mali "upgrade" ili "downgrade" koji sam napravio u odnosu na sam uređaj. Gledajući šemu i tiskanu pločicu vidio sam da se nešto ne slaže. Kada sam malo pobliže pogledao vidio sam da su izbacili diskretni stabilizator za 12,6V i ubacili 7812. Tako da sam ja popunio prazna mjesta na tiskanoj pločici i prepravio napajanje kako treba biti po service manualu. To se može vidjeti na lijevom dijelu tiskane pločice kod hladnjaka i malo ispod njega gdje se nalazi pet elektrolita(u originalu je bio samo jedan) i još par dijelova.
Sansui TU-317 (18).JPG

Ovdje se pak vidi da je netko pokušavao otvoriti tuner. Naravno pretpostavka je izgleda bila da je gumb za biranje stanica samo nataknut tako da je fino razalio prednju ploču i načeo malo sam gumb...
Sansui TU-317 (19).JPG

Sansui TU-317 (20).JPG

Ovdje se se vidi(zapravo ne vidi) ono što je sljedilo nakon što je netko prije mene rastavio tuner. Krenuo je u "čišćenje" plastike i bome ju je "očistio" i to sa vimom ili možda arfom što je rezultiralo sa lijepim risovima u plastici. Budući da će tuner biti u jednoj vikendici i nije toliko bitno da bude u najboljem izdanju pa sam samo ispolirao one sitne ogrebotine sa polir pastom i filcom za poliranje. Ostale su dvije-tri veće ogrebotine ali se skoro i ne vide osim ako se baš netko ne zagleda pod određenim kutem. Ono što je bitno je to da je sada plastika bome prozirna i skala se vidi puno bolje nego prije.
Sansui TU-317 (16).JPG

Sansui TU-317 (21).JPG

Što se tiče prijema tu nema puno što pričati, sa antenom lovi sve živo,a bome i bez ikakve antene ulovi koju stanicu i upali stereo lampicu. Šteta što je prednja ploča izgrebana, ali tu smo di smo i nema smisla da se to ide farbati.
I izgleda da sam se već ispraksirao sa provlačenjem špagice za tunere Prije sam to izbjegavao i na sve načine sam pokušavao da špaga ostane zavezana tako da sam micao plastički kolut sa promjenjivog kondenzatora ali sada lijepo odvežem špagu i za čas ju nazad stavim kada dođe vrijeme za to.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: Sansui TU-317

PostPostao/la grunf » Pet pro 20, 2024 6:05 pm

ne bi ja bija ja ako ne rečem koju :lol:
igramo igru ; pronađi uljeza :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la grunf » Pet pro 20, 2024 6:11 pm

nije mi jasno čemu trošiti UES ako na tim pozicijama nisu ni bili bipolarni i zašto nisu zamjenjeni TANATALI :o
a kad si već krenuia minjati elkose šta nisi prominia sve
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet pro 20, 2024 8:00 pm

Pa eto, na direktnom putu signala su pa da stavimo bipolarce. Nisam zamijeno sve jer nisam imao na lageru 0,47u(a bome niti mali blok) da zamijenim još ta dva-tri narandžasta komada. Što se tantala tiče valjda znaš da tantale mijenjam ko čarape u Tektronixu jer je tamo dobro poznato da su oni krivci za veliki broj kvarova, ALI do sada nisam čuo/vidio/pročitao da je bilo problema sa tantalima u audio uređajima(barem ne u vintage stvarima).
Da rezimiramo,ovo ide prijatelju pa kada nabavim te 0,47u njih zamijenim dok si rekao keks.
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Pet pro 20, 2024 8:17 pm

Imam dosta 0,47uF/63V (PP) sa resterom od ~5mm pa ti mogu poslati? Kratki su izvodi (~5mm) jer su pripremljeni za ugradnju u tiskane pločice
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet pro 20, 2024 9:05 pm

Ne brini Davorine, to već ovaj ponedjeljak ide prijatelju da malo tambura na selu sa time preko praznika, jer od ljeta kako mu je vrisnulo pojačalo(ono ispod tunera di sam ugradio sada ono pojačalo u D klasi) ima samo radiokasetofon. Tako da kada se vrati sa sela onda ću mu reći da ponese tuner pa da ga završim.
Ionako svako malo naručujem dijelove iz mousera i tmea pa će doći na red i da kupim hrpicu 0,47u jer se oni itekako znaju naći u vintage hifiju.
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Sub pro 21, 2024 12:10 am

Khadgar2007 napisao:Pa eto, na direktnom putu signala su pa da stavimo bipolarce. Nisam zamijeno sve jer nisam imao na lageru 0,47u(a bome niti mali blok) da zamijenim još ta dva-tri narandžasta komada. Što se tantala tiče valjda znaš da tantale mijenjam ko čarape u Tektronixu jer je tamo dobro poznato da su oni krivci za veliki broj kvarova, ALI do sada nisam čuo/vidio/pročitao da je bilo problema sa tantalima u audio uređajima(barem ne u vintage stvarima).
Da rezimiramo,ovo ide prijatelju pa kada nabavim te 0,47u njih zamijenim dok si rekao keks.

a znaš da stari tantali ne valjaju di bili da bili , ja san popravlja jednu industrijsku elektroniku iz 80ih sa samo 63 sata rada (ima meh brojač radih sati) i 80% tantala je bilo neisprvano tj pa tako reći u kratkom spoju , eto samo do stajanja i ja in nakon toga više ne virujen , čin ih vidin gledan ih 'priko oka' :lol:

ako nisi prominia sve onda napišeš 'još nije završeno' ili 'radovi u tjeku' ili nešto slično, ovako čovik stjeće dojam da je rječ o fušu kojeg je danas koliko oćeš :lol:

ja san nedavno na poslu mora izaći na teren na neku reklamaciju kupca i normalno krećen od kontrole spajanja na el instalaciju i RO u kući , kad san vidia ovaj RO samo san se okrenika i reka kupcu doviđenja , ovi a zašto , bia je meštar nekidan pa je to malo sredia, pitan ja koja firma , a ovi a tamo neki reka mi je šime da je dobar i eto ostade čovik bez jamstva zbog nekog šime i njegovog prijatelja koji ima samo žuto-zelenu u borši :lol: :lol:

ovo san stavia za primjer , normalno , neće tvoj rad niko kontrolirati pogotovo stranka koja ni ne zna kako kondezator izgleda ali nikad ne znaš di to na kraju može završiti pa će neko reći a vidi ovog 'meštra' nije ima par kondezatora još za prominit
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub pro 21, 2024 12:29 am

Grunfe, pa nije svaki posao kojeg imam restauracije tipa "ne zanima me koliko košta, već samo napravi i mijenjaj sve po redu",da je barem tako. Imao sam više od nekoliko situacija gdje sam ocijenio da samo servis ne dolazi u obzir, već samo kompletna restauracija i ljudi su odustali ili su rekli da imaju "čovjeka" koji će im to pogledati,a ja im rekao slobodno nosi njemu. Tako da ne treba sve gledati crno-bijelo. I što bi ja onda trebao uzimati samo restauracije na stol? Ove jeseni sam napravio hrpu manjih servisa i to mi se uopće ne da kačiti na forum jer znam da će biti "prigovora",što nisi ovo/ono napravio...
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Sub pro 21, 2024 1:54 am

ne triba se odma ljutit, ja san ima samo dobronamjernu kritiku i jedan dobar primjer a svaki dan ih vidin bar dva tri jer je moj posal nažalost popravljanje za drugim meštrima , dikod moran i ja nešto pokrpati i spasiti ali tada to negdi obavezno napišem ,napomenem,upozorim i maknem odgovornost sa sebe ukoliko dođe do problema jer popravak nije izveden do kraja
grunf

PostPostao/la Jingo! » Pon sij 06, 2025 9:24 pm

Cini mi se da je konstantno popravljanje za drugima neka vrsta limba s vremenom postane zamorno, bar tak u mojem fahu...
Jingo!

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja