QUAD AM 2

QUAD AM 2

PostPostao/la misterno » Pon sij 10, 2022 7:19 am

Dugo sam tragao za kvalitetnim Cijevnim AM tuneom(receiverom),koji bi zadovoljio moje apetite.To podrazumijeva prvenstveno "kratki val".Nažalost većina je Američkog porijekla pa je i vjerovatnost da po razumnoj cijeni kupim neki veoma mala.Kao neka B varijanta bio je i predmetni tuner.Nađe se na e-bay-u,ali cijene su više nego paprene.Nakon što sam dočekao da se pojavi jedan po meni prihvatljivoj cijeni,"kliknuo sam"pa šta bude.Pod ovim podrazumijevam kupovinu ovakvih stvari putem e-bay-a,jer je to kupovina "Mačka u vreći".
No sprava je tu pa se valja pozabaviti s istom.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
misterno

Re: QUAD AM 2

PostPostao/la misterno » Pon sij 10, 2022 7:55 am

Prva odmah uočljiva stvar.Prenosni mehanizam "zaglavljen".Skidam poklopac i krećem u procjenu općeg stanja vizualno.
Ok,mehanizam zaglavljen,ali dobra stvar je da je "string dial" u jednom komadu,opruga ok,nema mehaničkih oštećenja na statoru i rotoru promjenjivog kondenzatora .Nakon čišćenja zrakom od silne prašine,slika "čišća".Sada mogu pomoću povećala bolje pogledati stvari koje su determinirajuće,dali idem u obnovu.Mehaničko stanje IF transformatora,zavojnica i promjenjivih kondenzatora.Zatim možda najdelikatnije-Želim znati dali su jezgre u IF-ima i zavojnicama u komadu bez oštećenja i najbitnije dali imaju potpuni hod,(naravno ide potpuni proces Re-Aligning-a).
Mehanički dio potpuno korektan.Sada ide "omska provjera"IF-ova,zavojnica.Sve korektno,slijedeći korak-otpori i kondenzatori.Ovdje je prilika da kažem,da sam do sada razočaran samo kako je "Quad" riješio "lemne stupiće"-jako loše.Neka vrsta plastičnog stupića,koji je "usađen" kroz šasiju,bez ikakvog mehaničkog učvršćenja.E možete zamisliti,ako treba odlemiti "točku" na kojoj se nalazi 4-5 elemenata.Vrlo lako se toplinom može oštetiti.
Većina kondenzatora ima veliki "leak",te ću morati sve zamijeniti.Otpori su svi bili unutar tolerancije.Dva zamijenio isključivo da dobijem "prostora"jer su zamjenski kondenzatori drugog oblika.
Ovaj tuner je bio dio "Quad"-ovog seta,te se napajao iz "pojačala",tako da sam napravio zaseban ispravljač,koji se spaja tzv. "umbilical cord"-om.Konektor mikrofonski petopolni.
Vrijeme je da "sredimo promjenjivi kondenzator i prenosni mehanizam".
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
misterno

PostPostao/la misterno » Pon sij 10, 2022 8:05 am

Važan segment pri obnovi je i utvrđivanje "stanja cijevi",u kasnijem koraku možeš imati manje glavobolje,stoga "palim spravu".
Iznimka su "konvertorske cijevi"koje bez obzira što na testeru se pokazuju (dobre)-U Oscilatoru jednostavno ne "oscilira"Stoga,svi priručnici koji tretiraju ovu tematiku savjetuju-Uvijek imajte barem jednu "pouzdano ispravnu",tj provjerenu u drugom sličnom uređaju.Naravno,ovo vrijedi za sve cijevi-samo ajde danas imaj toliki "stok".
misterno

PostPostao/la misterno » Pon sij 10, 2022 8:18 am

I tako smo stigli do samog "prvog" ponovnog uključivanja.Nema dima,ali ima statičkog šuma-Jako dobro.
ALIGNEING.
Potpuni proces "Re-aligning"-a mi je "uzeo"dobra četiri sata.
Ukoliko nekom treba šema i procedura "uštimavanja".neka se javi.Poslaću,nevidim svrhu da je "okačim"-Komu treba?
Jako bitna stvar (oni koji do sada nisu se bavili "re-aligne"-ingom)za istaći je osim što su vam potrebni instrumenti iz servisnog uputstva-bitna je i "Štimalica"
Plastična odvrtka za uštimavanje "jezgra zavojnica".To je ono kad imate jako veliki set ključeva a nemate baš neki koji je specifičan za trenutni posao.Teško da će te naći za kupiti,ali se da "isturpijati".
misterno

PostPostao/la misterno » Pon sij 10, 2022 8:23 am

U ovim zimskim danima uspio sam preko Tavana razvući 20 metara izolirane fleksibilne žice 2,5mm,do Tunera.
Rezultat nije loš,usred podneva lovio sam između ostalog i Kinesku postaju."Mačje oko" se zatvara do pola-nije loše.
misterno

PostPostao/la cappucino » Pon sij 10, 2022 8:57 am

Veri najs! :clap:
cappucino

PostPostao/la sinisap » Pon sij 10, 2022 6:05 pm

:clap: :clap:
sinisap

PostPostao/la grunf » Pon sij 10, 2022 9:31 pm

volim te stare Quad -ove :D