RIZ KAZETOFON K3020

RIZ KAZETOFON K3020

PostPostao/la tubeman » Sub lip 13, 2015 4:35 pm

Još jedna RIZova "kooperacija" s UNITROM.

Ono što sam napisao za receiver SK0340, vrijedi i za kazetofone (ili ako netko više voli, kasetofone :) ).
Dobra izrada, zanimljiv izgled i ne previše lutanja u proizvodnji vlastitih komponenti. Sve je to Philips, RCA, Motorola i sl.
Moram priznati da nikada u japanskim uređajima nisam vidio tako raskošne ispravljače s transformatorima na C jezgrama.
Drajv je kompletno japanski i vrlo dobro izgleda. tri motora, amorfna glava itd...
Karakteristike su više-manje iste kao kod svih solidnijih kazetofona iz tog vremena.
Mogućnost snimanja i reprodukcije s ME kazeta je isto tako vrlo zanimljiva i omogućuje vrlo kvalitetnu reprodukciju.
Upravljanje je "logic", bez mehaničkih tipki što omogućuje elegantno upravljanje uređajem.

Istovremeno je na stolu i dosta "jači" model (K4020) čiju restauraciju ću opisati paralelno s ovim.

Uređaj je došao prljav, izgreban ali ispravan.
Malo zapinje eject, ali to je uprav zbog prljavštine jer je već probno šprckanje WD-a na "pravo mjesto" dalo rezultata :)

Za početak:

Slika
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: RIZ KAZETOFON K3020

PostPostao/la tubeman » Pon lip 15, 2015 1:19 am

Kao što je izgledalo na početku, "refreširanje" se svelo uglavnom na sanitarno-higijeničarske poslove.
Budući je uređaj bio u relativno dobrom stanju, išlo je brzo.
Mehaniku sam morao rasturiti zbog pregleda i podmazivanja tako da sada sve glatko klizi :)
Ovakav pogon se vrlo rijetko susreće kod kazetofona i dosta atraktivno izgleda.
Srećom, za servisiranje nije bilo komplicirano.
Dobra stvar je i direktni pogon pa nema problema sa zamjenom gumica ili remena :)
Jedino što nisam uspio srediti je brojač. Konkretno - resetiranje na nulu. Ne uspijeva resetirati svaki put.
Prilično je nezgodno napravljen pa nisam imao živaca rastavljati ga. Tko zna, možda nakon intervencije uopće više ne bi radio :) :)
Preventivno sam zamijenio desetak elektrolita, prvenstveno u ispravljaču.
Kao što sam već imao slučaj u receiverima, nije trebalo jer su svi zamijenjeni kondenzatori imali nazivni kapacitet, te manji ili isti ESR kao i zamjenski, novi.

Sve je dobro isprobano.
Zvuk je besprijekoran i izgleda da glava nije samo vizualno u odličnom stanju :) :)

Mislim da ovdje radovi mogu prestati.
Sljedeći tjedan ću ga spojiti na pojačalo da čujem kako to zvuči u realnim uvletima, ne samo sa slušalicama.

Još par slika:

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
tubeman

PostPostao/la denis_vz » Pon lip 15, 2015 3:20 pm

Bogme, prava makina...
A i poslije refresha je ko iz dućana :)
denis_vz

PostPostao/la tubeman » Pon lip 15, 2015 7:13 pm

Isprobavao sam ga danas cijelo popodne :)
Stvar radi vrlo dobro i bez ikakvih štekanja.
Kvaliteta zvuka je očekivano jako dobra, bez izobličavanja i varijacija zvuka.
Još je trebalo malo podesiti gumicu na motoru za izbacivanje ladice, i sada je sve OK.

Zanimljiva stvar je bila poslušati kazete snimljene prije 30 i više godina.
Imam cijelu hrpu kazeta koje sam snimao od 1978. pa negdje do sredine devedesetih.
Sve je to bilo snimano na dosta dobrim uređajima pa je kvaliteta snimki (bila) prilično dobra.
Dosta toga je nestalo ili nepronađeno, ali jedan dobar dio je ipak sačuvan.
Pokazalo se da su Fe i ME kazere praktički sve sačuvale karakteristike u zadovoljavajučoj mjeri.
Najlošije su se pokazale CrO2 od kojih je najgori MEMOREX (na njima sam imao podosta materijala :( ) i ostalo je tek nekakvo mumljanje.
Maxell i Sony su OK. Moram još isprobati par ostalih brandova.

Uglavnom, analogija je ipak analogija koja i u takvom obliku ima svojih "čari" i prednosti pred digitalijom, pogotovo pred MP3 zapisima.

Ali, vrijeme čini svoje i nema smisla raspravljati više o tome :)

Inače (Denis_vz), ovaj uređaj nije neki kraj svijeta što se tiče same reprodukcije.
U klasi je većine onih standardnih uređaja koje smo koristili.
Ipak, tehnološke "điđe" i mehanički čvrsta izvedba (uređaj ima skoro 10 kg) pridonose barem malo "atraktivnosti".
Šteta je što neke stvari nisu dorađenije. Npr. implementirana je "logic" kontrola, ali same tipke imaju prejake federe pa se osjet finoće upravljanja nepotrebno izgubio.
Ima još par takvih stvari, ali o tomu nema smisla više govoriti.
Tu su japanci elegantnije odradili posao.
Onaj drugi uređaj (K4020) ima vidljivo (čujno) bolje karakteristike, ali on je na redu tek sljedeći vikend.
tubeman

Vrati se na: Refresh starih uređaja