TESLA 52

Re: TESLA 52

PostPostao/la tubeman » Uto kol 18, 2020 7:17 am

Moguće je ali nije uvijek primjenjivo.
Jako često su furnir i drvo jako osjetljivi i staro pa pjeskarenje zna napraviti više štete od koristi.
Radio sam to par puta i požalio jer je sve trebalo ponovo furnirati budući je furnir stradao.
Ti lakovi se u pravilu (ako nisu debeloslojni) vrlo lako odstranjuju.
Puno je veći problem novo lakiranje. Već sam opisao probleme koje sam imao s tim.
Puno je jednostavnije s "novogradnjama".

Zato nekako više volim potrošiti malo više vremena i napraviti to "ziheraški" :)
Inače, imam u obitelji osobu koja ima obrt za pjeskarenje pa mi to nije nikakav problem.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la vilim » Uto kol 18, 2020 9:02 am

Tubeman, gledam ovaj primjerak Tesla 52 i sve što mogu kazati je naklon do poda jer treba imati strpljenja, znanja i ostalih uvjeta da se bolesnika vrati u život. I sam imam jedan primjerak Tesla 52 kojeg mislim tijekom 10-og ili 11-og mjeseca srediti pa ću imati neka pitanja preko PP osobito oko restauracije stakla s oznakama stanica. Da živiš u Americi mogao bi otvoriti gerijatrijsku kliniku za uređaje iz prošlosti jer tamo je prilična potražnja za restauratorima starih elektroničkih uređaja osobito radio prijemnika u drvenim kutijama !!...
vilim

PostPostao/la tubeman » Uto kol 18, 2020 5:59 pm

Pomoći ću koliko god budem mogao.
Ti radiji su vrlo jednostavni pa s njima nema nikakvih problema osim ako su kakvi miševi imali party :)
Sve ostalo se svodi na OBAVEZNU zamjenu svih "motanih" kondenzatora kojih srećom nema puno i svega su četiri vrijednost.
Sve ostalo je kozmetika.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sri kol 19, 2020 8:10 pm

Još jedan detalj koji miševi znaju pretvoriti u problem :)
Ulazna zavojnica.

Slika

U originalu je motana "ukriž" s žicom (nije licna) s pamučnom izolacijom, onako kako bi to trebalo biti kod VF zavojnica.

Budući da (trenutno) nemam takvu motalicu, namotao sam je na standardni način.
Tijelo je drveno a odstojnike sam napravio od plastike.
Izmjereni induktivitet je ispravan pa ćemo uskoro vidjeti funkcionira li to kako treba ;)
Sigurno imam takvih zavojnica negdje po kutijama ali mi se ne da tražiti i gdje bi onda bio zabavni dio?

Slika

Zavojnica nema jezgru pa se tjuniranje vrši "koaksijalnim trimerom" napravljenim od komada žice oko koje je spiralno namotana neizolirana žica.
Krug se tjunira (s promjenjivim kondenzatorom u početnom položaju) tako da se ta žica odmotava pomalo, dok se titrajni krug ne dovede u radno područje.
Zadnja izmjena: tubeman; Čet kol 20, 2020 9:44 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sri kol 19, 2020 8:54 pm

Dopuna i pojašnjenje ;)

Ne radi se o zavojnici spregnutoj s promjenjivim kondenzatorom već o "valolovci" (notch filter) koja treba rezonirati na frekvenciji međufrekvencije kako bi "ubila" špurijuse.
Nju treba naštimati na 468 kHz.
Sve bi radilo i bez nje i u današnjim uvjetima joj je uloga tek od akademskog značaja jer su ti bandovi prazni, bez korisnih signala pa se nema niti što utišavati :(
Svejedno, nek bude original.

Još slika "trimera" pa možda sve bude jasno ;)
Izgledom nije identičan originalu ali je vrlo sličan i istog je kapaciteta.
Originalni je nešto tanji i dulji cca 1 cm.
Bitno je da su suvremenici.

Slika
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sub ruj 24, 2022 8:29 pm

Nije kraj dok ne piše KRAJ :)

U međuvremenu je započeti radio isto dovršen ....
Barem djelomično :)
Iskorištena je jedna od kutija s prethodne strane.
Sve tri su bile u jako lošem stanju što se tamo i vidi.
Bila je toliko uništena da sam ju već htio baciti ali crv (ne u drvetu :) ) nije dao, pogotovo jer je malo drukčija od ostalih.
Pokrpao sam ju koliko se moglo, nalijepio novi furnir na bočnim stranicama i odlučio je prelakirati s "popularnom" bojom koja je dodatno prekrila sitne nedostatke koje sam morao kitati a u suprotnom bi se jako vidjeli.
Vide se tu i tamo i sad ali ne smetaju i daju "štih" starosti na koji nisam računao ali je dobro ispalo :)

Slika
Slika
Slika
Slika

Elektronika je totalno "uređena" kao i šasija već opisanim postupkom.
Od tri preostala sam uspio kompletirati dva ali na žalost, ovomu nedostaju gumbi pa je radio trenutno u "čistilištu" dok nešto ne smislim.
tubeman

PostPostao/la dredder » Sub lis 15, 2022 3:41 pm

Čovječe, totalni ljepotan. A gdje je radio s prve stranice? :think:

Ok, sad sam prolistao temu i shvatio da je to deseti u nizu od prvog. Ovaj posljednji mi je baš zapao za oko, sviđa mi se boja, međutim tubeman kaže da je koristio lak? :eusa-naughty: E sad ja sam takav finiš viđao na restauracijama starih stepenica drvenih koje se izbruse pa se premažu nekom kombinacijom voska? i dobiju taj tamni mat a kao nov finiš. Napisati ću kad nađem. Tubeman nas je ovdje prevario nije lak :D
dredder

PostPostao/la dredder » Sub lis 15, 2022 4:14 pm

Našao sam nešto slično tome što sam viđao u restauracijama,

Slika

maže se krpicom po drvu i dobije isti efekt. Za tamnije -više slojeva meni je to totalni vintage bilo bi fora imati zvučnike ili nešto od audia te boje u kući.
dredder

PostPostao/la tubeman » Sub lis 15, 2022 5:01 pm

Dvokomponentni akril lak s odgovarajućim toniranjem (mahagonij + nesjećamsevišešto ).
Fora je u lakiranju jer broj i način lakiranja, toniranja, brušenja i poliranja naprave što god želiš.

Kod radija uglavnom izbjegavam razno razne premaze i voskove jer to uglavnom nije postojano a i u originalu toga nije bilo.
Tamo negdje do prije WWII se koristio i šelak, mada manje nego se misli - dok nije bilo odgovarajućih lakova jer je bit bila u postojanosti lak, boje i (eventualno) sjaja.
Osim tog postupak šelakiranja je predug i preskup da bi se isplatio na serijama od više desetaka ili stotina tisuća komada.
Svi oni mat i oksidirani lakovi nisu bili u startu takvi već su erodirali kroz godine hladnoće, vrućine i sl., pogotovo one desetke godina koje su stajali po šupama podrumima i tavanima.
Ona "originalnost" kad se u muzejima ili slikama vidi dubomatirani i "abšisani" radio od prije WWII ne znači da su u originalu bili takvi, ali se kod značajnijih primjeraka ostavljaju takvi pa to onda daje lažan dojam da je to stvarna originalna boja.

Ovakvi (gore) preparati se ne koriste za novolakirane stvari već SAMO za osvježavanje boje ali tu leži i kvaka da to nije trajno i vrlo brzo treba sve ponavljati.
Za to su nekad služile kućne pomoćnice (one su obično teško radile i bile izrabljivane. Francuske sobarice su nešto drugo :) ).
tubeman

Prethodni

Vrati se na: Refresh starih uređaja