Iskra SEO 2706

Iskra SEO 2706

PostPostao/la Edison » Ned pro 20, 2020 5:18 pm

Kolega audiofil ima 4 ovakva pojacala. To je nekad sluzilo za razglas po autobusnim stanicama, domovima JNA i slicnim ustanovama. Pojacalo je tranzistorsko i ima linijske izlaze za 70 i 100V. Ima i jedan izlaz za 4 Ohma i prikljucak za slusalice. Svi prikljucci su starog DIN tipa. I dosta je sve skupa zahrdjalo. Evo i fotografija:

Iskra-959.jpg

Iskra-966.jpg

Iskra-968.jpg

Iskra-969.jpg

Iskra-961.jpg

Iskra-975.jpg

Vidim da su zice s ulaznog DIN konektora otpale pa ne bi sviralo ni da imam takve prikljucke. Kad se upali cuje se rad mreznog trafoa, bruji i lagano vibrira cijelo kuciste. Napon sekundara je 63V, a nakon greca to daje oko 83V. Dalje gledao nisam.

Kolega je to donio da vidim da li sto iz toga napraviti. On misli da to nesto vrijedi. A ja ne znam sto bih mislio? Pojacalo nema dvostrukog napajanja pa bi trebalo imati izlazni kondenzator, ili se to rijesava prako izlaznog trafoa? Ako se koristi izlazni kondenzator, onda je to jedan od ona dva velika valjka. Ako se ne koristi, oba kondenzatora su u napajanju.

Kolega veli da od toga npravimo 4 monobloka, dva njemu, dva meni. No to je toliko zahrdjalo... Trebalo bi sve rastaviti, pobrusiti, polakirati, staviti nove konektore. A mrezni trafo i dalje bruji... Bolje i modernije pojacalo se da nabaviti na ebayu ispod 20 $. Vracati ovo u zivot mi se cini neisplativim. A prilicno je i ruzno... ;)

Da li iz njeg sto vrijedi? Cini mi se samo hladnjaci za TO-3 tranzistore.

Zna li tko sto vise o ovakvim pojacalima? Ima li to svhe vracati u zivot? Znam da ima starijih (malo) i iskusnijih (puno) pa cekam da se jave... :)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: Iskra SEO 2706

PostPostao/la davorin » Ned pro 20, 2020 6:09 pm

Rashodovao sam 2 takva prije ~5-6 godina iz obližnje osnovne škole, a iskoristio sam samo kutije-kućišta jer su odgovarala u razglasni ormar te tonske linijske transformatore koji su bili ispravni, a već su odgovarali linijskom razvodu zvučnika po učionama i ploči sa prekidačima za izbor uključenih grupa zvučnika. Unutra sam ugradio pojačalo sa TDA7294+2SC520+2SA1943, a napajanje sa swičerima i u svakoj kutiji su 2 komada od 28V/5A. Tako je napajanje 2x28V što na opterećenju od 4 Ohma daje preko 80W izlazne snage uz vrlo niska izobličenja, a za što je napravljeno prilagođenje (i namotani linijski transformatori koji tome odgovaraju) na linijske zvučnike. Sve to radi bez kvara od tada pa mislim da bi to bio i tebi logičan nastavak rekonstrukcije.
Izvorno pojačalo je staro barem ~30 godina (ili ~40 i više!?), a kao novo nije bilo ništa naročito. Cijela topologija i izvedba su zreli za potpunu zamjenu, a rezultati neće biti spektakularni.
davorin

PostPostao/la Bepone » Ned pro 20, 2020 6:10 pm

kutija na brusenje i palstifikaciju, trafici izgledaju ok, od tih limova sam znao radit posebno dobra lampaska pojacala /gitarska , ima materijala za uzivanje
Bepone

PostPostao/la davorin » Ned pro 20, 2020 6:19 pm

Mrežni trafo se može kompletno premotati, a ako već nije "gorio", premota se samo sekundar.
Izlazni/prilagodni trafo je namotan na limovima boljeg kvaliteta i na njemu se mogu namotati solidni izlazni transformatori za elektronke.
davorin

Vrati se na: Refresh starih uređaja