DBX_4BX

DBX_4BX

PostPostao/la tubeman » Sub srp 18, 2020 12:54 am

DBX 4BX - Uređaj istoimene firme (DBX) koji se koristio (i još se može koristiti) za eliminaciju šuma kod kasetofona, magnetofona, gramofona i svega ostalog gdje se javlja šum.
Radi se o dinamičkom ekspanderu o kojem se više može saznati ovdje.

Pojednostavljeni DBX sustav kontrole šuma se ugrađivao i u najskuplje, uglavnom studijske kasetofone.
Ovaj je vrlo kompleksan a pogled u unutrašnjost dokazuje da je napravljen vrlo ozbiljno i promišljeno do zadnjih detalja.

Došao je "mrtav" i stajao dugo na hrpi.
Na stolu i ispod njega se u plastičnoj "projektnoj" kutiji mota već neko vrijeme jer nakon detekcije kvara koji nije velik nije mi se dalo zafrkavati s njim budući je trebalo uložiti dosta rada. Ali, zatrebala mi je kutija ;)

Prvi problem je bio jedan mrtav stabilizator napona.
Netko je već nešto pokušavao popraviti ali je imao manje živaca od mene i nije išao dalje kad je ustanovio da to nije sve pa je čak i stabilizator ostao raskopan :)
Veći problem je naše omiljeno ljepilo kojim su japanci (a tu vidimo i ameri) keljili sve živo kao zalijevali kondenzatore i žice.
Ukratko, ljepilo je izjelo hrpu žica.
Praktički svaku žicu je trebalo otkopčati, skratiti i zalemiti natrag. Dobar dio onih koje su se još držale su se tim postupkom jednostavno raspale što je tražilo dodatni napor da se "batrljci" iskopaju iz pločica.

Uglavnom, trebalo je nekoliko sati posla da se to odradi.
Sve je išlo van i udri....

Slika

Sklapanje je isto oduzelo nešto vremena jer je prednja ploča nagurana na dva kata ;)

Slika
Slika
Slika

Nakon 24 satnog testa i malo glancanja uređaj najvjerojatnije ide u vreću i na nekakvu policu ….
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: DBX_4BX

PostPostao/la tubeman » Uto srp 21, 2020 8:49 pm

Nije mi crv dao mira pa sam prije trpanja u vreću ipak ubacio 4BX između gramofona i pojačala.
Tu će izgleda i ostati i vreća ostaje za nešto drugo :D :D
Naravno kad prespavam.
Radi upravo onako (bar izgleda na prvih sat vremena slušanja) kako su ga nahvalili sve po svuda.
Dinamika se na mnogim pločama digla, dosta toga se dodatno pročistilo (možda umišljam ?) na dosta ploča.
Na nekim, rekli bismo "dobro snimljenim" pločama je efekt gotovo nezamjetan.
Naravno, ne treba s dinamikom pretjerivati, kao ni s "Impact restauracijom" koja je impresivna.
Najviše me se dojmilo uklanjanje šuma koje je iznimno dobro.
Ionako je šum bio mali nakon ugradnje novi operacijskih pojačala a sad ga doslovce više nema.
Prije sam s dignutom iglom odvio gumb za pojačanje do daske pa se nešto sitno čulo. Sad zero, njente, nichts, njet :)
Naavno, netko će zaključiti da su utišani visoki. Nisu.
Velim, sve to još treba prespavati jer treba biti svjestan da "free Lunch" i "perpetuum mobile" ne postoje.
Ipak ima nešto u tomu da su se ti i takvi uređaji puno koristili u profesionali i da smo se često čudili zašto na radiju ne šume ploče.
A nisu bili baš jeftini.

Dobro je što ima bypass funkciju ili ga se može ugasiti pa ostaje u bajpasu pa se odmah vidi što se postiglo tako da ne treba "usviravati" tjedan dana nakon svakog gašenja :twisted:

4BX "u akciji" :
Sad treba malo vremena i zabaviti se sa svim tim gumbićima da se pronađe optimum.

Slika
tubeman

PostPostao/la DrFireBottle » Uto srp 21, 2020 8:52 pm

Ovo mi jako treba - i za otari i za tascam.
DrFireBottle

PostPostao/la tubeman » Uto srp 21, 2020 9:39 pm

Za spajanje uređaja u "sistem" mi je trebalo malo vremena ;)
Prvenstveno zato jer jednostavno nije bilo slobodne utičnice.
Očito će trebat jedno popodne da se napravi revizija svih tih žicurina a gotovo sve je nekud uštekano…..
Kak uopće sve to svira ???

Ovo ispod je tek dio stražnje strane. Nije sve stalo u kadar.
Zanemarite hifističke high-end police :)

Slika
tubeman

Vrati se na: Refresh starih uređaja