SANSUI TU9900 TUNER

SANSUI TU9900 TUNER

PostPostao/la tubeman » Sub ožu 14, 2015 5:32 pm

Ovaj tuner se "kiseli" već godinu dana i nikako da dođe na red :(

Budući mi zauzima strateško mjesto kod ulaska u podrumsko carstvo, dobio je premještaj na listi čekanja.
Dijagnosticiran je davno:
Pomalo gluh, dvije žaruljice u osvjetljenju skale ne rade, još neke sitnice i potreban generalni tehnički pregled i podešavanje :)

Srećom, savršeno je sačuvan, bez ogrebotina i zmazanoće i ikakve ozbiljne potrebe za bilo kakvim opsežnijim zahvatima.

Prvo sam preventivno zamijenio sve elektrolite u ispravljaču. Tehnički su svibili ispravni, tek dio je imao minimalno smanjen kapacitet.
Svejedno sam ih zamijenio s Low ESR elektrolitima. Ne zato što bi to značajno pridonjelo nečemu, već zato što sam ih imao pri ruci :)
Zamijenjeno je još dvadesetak malih elektrolita po ostalim sklopovima, isto tako gotovo nepotrebno. Ali, neka bude tako. sada se to jako nosi :evil: :evil:
Na sreću, ono gadno, već opjevano ružno ljepilo se nalazilo samo na pločici ispravljača i lako sam ga odstranio pomoću finog benzina za čišćenje i drvene špatule.

Slika

Uz put sam razriješio i sijalicu u osvjetljenju skale.

Tu sam poslušao "savjet babe Milke" ( :) ) oko sijalica iz novogodišnjeg lanca za jelku.
Sijalica je predviđena upravo za isti napon (ima više vrsta pa treba pripaziti), troši manje struje, manje se grije i proizvodi na dlaku istu količinu svjetla.
Sve što je trebalo je "naštukavanje" malo tanke pune žice (iskoristio onu od skurene originalne žaruljice) i vraćanje na mjesto

Slika

Da sam baš htio picajzlati, otpilio bih dno postojeće skurene sijalice i umontirao novu unutra jer je puno manja :) :)

Slika

Druga sijalica je bila ispravna, tek su kontakti bili labavi :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: SANSUI TU9900 TUNER

PostPostao/la tubeman » Sub ožu 14, 2015 7:51 pm

Tu smo negdje sa zamjenama kondenzatora.....

Slika

Malo sam očistio šasiju koja je kao takva bila besprijekorna, tek je alkoholom trebalo odstraniti prašinu i tanki sloj patine.

Slika

"Gluhoća" j bila uzrokovana krepanim ulaznim DG mosfetom. (3SK41) Odmah sam posumnjao u to jer nije prvi put da nailazim na takve simptome :(
Uostalom, to i nije posebno teško skužiti.

Slika

Budući postoji neka zaliha NOS mosfeta sve je brzo riješeno (slika gore je s već zamijenjenim tranzistorom).
Malo je bilo pipavo, ali sinergija naočala i lampe s povečalom čini svoje :)

Razmišljao sam da ga zamijenim s modernijim ( i puno jeftinijim) BF960 koji ima nešto niži šumni broj, fora bi bilo staviti "kultne" RCA 40673,

Slika

... ali neka ostane original :) :)

Ima još jedna zgodna stvar (koja bi bolje sjela u "savjete babe Milke" ( :) ) :
Otprašivanje štampanih pločica.
Komponente na pločicama inače bez problema izdrže razno razne "pemzle", grube kistove i sl.
Za finije stvari isplati se nabaviti (oteti ženama, kčerima) kist poput ovakvog:

Slika

Ja sam svoj (u stvari, cijeli komplet) dobio jednom prigodom i moram priznati da je poklon bio prva liga :)
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sub ožu 14, 2015 9:46 pm

Zadnja stvar danas:

Tek "gruba" provjera da se uvjerim da je sve otprilike u gabaritima.
Za to sam koristio grundigov stereokoder s kojim mogu dozirajući izlazni signal, otprilike ( iskustveno) vidjeti kolika je osjetljivost, ima li i kakav je stereo signal i je li skala na "svojem mjestu" ne gledajući to po stanicama na bandu.

Slika

Za "pravo" podešavanje moram izvući FM generator s voblerom, signal generator, osciloskop i frekvencmetar.
Najvjerojatnije će trebati samo lagano podesiti sklopove u krugu zamijenjenog feta, ali kud sve, tu još i to :)
Ali, i sutra je dan :)
tubeman

PostPostao/la pamook » Sub ožu 14, 2015 10:21 pm

:D

sad je jadan Uher sam tamo :lol:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Zmajz » Sub ožu 14, 2015 10:33 pm

Nekad sam bio spreman ubit za taj tjuner, ali nisam imao koga.
No, vidim vrijeme se mijenja pomalo......
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la deleted user » Sub ožu 14, 2015 10:38 pm

Prosla te s godinama volja za pocinjenje navedenog kaznenog djela ili napokon znas nad kime isto imas pociniti u svrhu stjecanja protupravne materijalne koristi? :think:

PostPostao/la Zmajz » Ned ožu 15, 2015 12:02 am

Upravo tako.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 15, 2015 11:09 am

Sasvim slučajno, pronašao sam jučer na eBayu "zamjenske" lampice za osvjetljenje skale.
Očiti primjer nekrofilske zlouporabe lika i djela :)
Jer kako mogu lampice biti jeftine ako se radi o "kultnom" proizvodu :) :)
Cijena je $38 za četiri komada + poštarina.
A da ih je prodano, prodano je. puno.
Lampice su doduše sa LE diodom :mrgreen:
Nakon pogleda na sliku daljnji komentar nije potreban...

Slika

Što se tiče "ubijačkih" poriva, mislim da to nije potrebno jer je objekt želja (u funkcionalnom pogledu" precijenjen.
Uređaj je ,u svojoj klasi (opet napominjem, u inženjerskom smislu) , vrlo prosječan.
Osim par relativno jeftinih trikova po pitanju noise cancelinga ništa posebno.
Front end, mikser i MF (ono šti može najviše utjecati na selektivnost i osjetljivost) su vrlo uobičajeni i često viđeni i u puno nižim klasama.
Ono o čemu se vodilo računa (a znatno utječe na percepciju "kvalitete") je dobro napravljen stupanj oko i iza MPX-a, pogotovo NF filter.
Na tom mjestu sve prolazi ili pada. Ovdje prolazi.
Žalosno je što taj dio priče nije financijski i inženjerski zahtjevan i mogao bi se uz cijenu par dodatnih dolara ugrađivati u bilo koji tuner čime bi se dobile vrlo dobre karakteristike.
Ali tko bi onda kupovao "high end" ?
Sve skupa potvrđuje onu gorku priču o doziranoj kvaliteti i fičerima prema projiciranoj klasi uređaja.
Budući se radi o tada visokoj "klasi" u kojoj je i Sansui trebao imati svojeg konja za trku, dobro se poradilo na dizajnu, izgledu, centimetar debeloj prednjoj ploči, kvalitetnoj kutiji is sl. čime se dobio "gnjusni" izgled za kojim smo (osim Zmajza) svi uzdisali.
Da su u tome uspjeli - jesu. I doista ne znam tko NE BI htio imati taj uređaj doma.

Naravno, sve je vrlo kvalitetno napravljeno, u tadašnjoj maniri da svaki sklop u uređaju bude i fizički prepoznatljiv (svaki na svojoj pločici, po mogućnosti i u svojem oklopu ili kutijici s pripadajućim natpisima.

U svakom slučaju, uređaj koji je dokazano, još uvijek predmet želja, ali nikako ne treba nikoga za to ubiti.
Čak postoji opasnost da, nakon što nešto želiš dugo vremena, i onda to dobiješ, da ti brzo dojadi i budeš malo ili više) razočaran :) :)
Jasno, sve ovisi o cijeni koju za to platiš :evil: :evil:

dodano:

Ne bih želio da se shvati da se radi o lošem uređaju.
Dapače, uređaj je sve samo ne loš.
Budući da u zadnje vrijeme ima posla sa "jačim" tunerima, onda sve možda ispadne kritičnije nego bi trebalo biti.
Radi se tek o tome da svi oni, điđom više ili manje, otprilike isto zvuče ( +/- 3 dB :) :) ).
Barem meni...
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 15, 2015 2:03 pm

Malo podešavanja:

Srećom, onih kompliciranih podešavanja međufrekvencija ovdje, a i kod većine modernih tunera nema budući se koriste keramički, fiksni, filteri.
Osobno mislim da se sa mehaničkim ili standardnim "motanim" filterima, a posebno kristalnim filterima mogu postići i bolji rezultati ali ne treba "picajzlati" previše. Em je puno jeftinije, em je jednostavnije. Treba nešto ostaviti i za "teški high-end" :) :)

Značajnih podešavanja ulaznog dijela nije bilo. Tek minimalna korekcija ulaznog sklopa u kojem je mijenjan mosfet.
Tuner je sada vrlo živ i čuje puno stanica čak i u podrumu na komad žice.
Prije je to radilo otprilike kao sada sa uključenim oslabljiivačem :)

Više pažnje je posvećeno (opet minimalnom) podešavanju MPX dijela.
Zanimalo me kako to radi budući su primijenjeni neki trikovi s kojima je poboljšana separacija i vjerojatno smanjena izobličenja.
Radi se ipak o 1974. godini od kada je puno toga novog napravljeno u sklopovima tunera. Deklarirana ukupna izpbličenja su od 0.5% i više, a TU9900 se hvali s puno nižom brojkom. Isto tako, deklarirana separacija kod TU9900 je bolja nego što piše u datasheetu za čip.

Ovdje je korišten u to doba napredan, danas smiješan Hitachijev HA1156W MPX dekoder s kojim bi se teško dobile i približne karakteristike koje su navedene u specifikacijama.
Pogotovo nivo izobličenja i separacija kanala.

Nekoliko sljedećih slika možda pomognu kod podešavanja tunera jer je princip praktički isti kod većine sklopova.
Postupke nikako nije dobro raditi "na uho" jer ono nije dovoljno dobro, i veće su šanse da će se nešto pokvariti nego poboljšati.
Jasno, ako već netko prije nije zbrljao do kraja :)

Ja sam ovom prilikom koristio već navedeni stereo koder koji je namijenjen upravo za to, digitalni frekvencmetar i osciloskop.
Nisu svima dostupni svi ti uređaji pa se bez njih možda neće sve moći idealno podesiti.
Osciloskop bi svakako bio od velike pomoći.

Kod MPX dekodera potrebno je prvo provjeriti je li ispravno podešen pilot signal.
On treba imati frekvenciju od 19 KHz (+/- par desetaka Hz) i relativno ga je lako namjestiti.
Za svaki MPX dekoder se može nabaviti datasheet i pronaći kamo se spaja frekvencmetar i koji trimer treba "prišarafiti".
Najčešće postoji i test point za to.

Slika

Trimer za namještanje pilot signala je ovaj plavi između pipalica.

Slika

Frekvencija se relativno lako namješta jer kada "uhvati," PLL ju drži prilično čvrsto.
Ipak, dobro je kada se signal namjesti nekako na sredinu hvatanja.
To se može i na uho, ali puno lakše je s frekvencmetrom.
U praksi se često događa da je famozni "netko prije nas" uspio rašarafiti sve što se dalo i onda je jako teško pohvatati sve konce na slijepo.
Tada treba pokušati pohvatati neke čvrste točke i podešavati ih od kraja prema početku.
Najslađe je "tomu nekomu" smrdati ratio detektor, trimere i špule oko njega, i s posebnom nasladom ih potrgati.

Tada je prilično mučno napamet išta podešavati.
Zato ćemo krenuti od MPX-a, a tu je čvrsta točka pilot signal :) :)

Još jedna dobra stvar istog sklopa koji je dograđen u krug MPX-a je mogućnost podešavanja separacije svakog kanala posebno.
Time se dobio nešto bolji rezultat nego da se koristilo defaultno, generalno podešavanje separacije jednim trimerom.

Ovdje se na uho ne može puno napraviti.
Pogotovo kod ovakvog sklopa gdje se svaki kanal podešava za sebe.

Zato je stereo koder upravo stvoren.
Ima sve potrebne mogućnosti, malošuman je i vrlo precizan.
Može raditi kao UKV predajnik na cca 100 MHz s baždarenim izlaznim nivoima, ili kao generator NF MPX signala promjenjljivog nivoa, pa se može priključiti ili na antenski ulaz prijemnika, ili direktno na MPX ulaz.

Odabirom modulacije lijevog pa desnog kanala vrlo je lako podesiti separaciju tako da se produkt "neželjenog" kanala svede na minimum.
Ti produkti su "na uho "uglavnom ne čujni ali narušavaju sliku.

Ispod je prikaz kako to izgleda "kanal bez signala" kada je separacija loše podešena (minimalni zakret trimera od optimuma ) i kada je OK.
Prikaz signala je jako "pojačan". Manje je bolje.

Slika
Slika
tubeman

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 15, 2015 6:49 pm

Električarski dio bi trebao biti gotov.
Međutim, imam osjećaj da ću ga još jednom otvarati jer mi se čini da će još jedna sijalica skale geknuti :)

Prebacio sam preklopnik napajanja na 240V.
Pri tome treba provjerii napone u ispravljaču jer se može dogoditi da neki neće biti OK.
Kod ovoga je sve bilo u redu. Trebalo je samo korigirati mrvicu viši napon od predloženog.

Na redu su sanitarno higijeničarski radovi:
Gumbe je trebalo malo pročistiti, a gornji i donji poklopac oprati i osvježiti.
Samu šasiju sam sredio odmah na početku.
Niti tu nije bilo puno posla.
Na noge sam dodao mali "antirezonantni" dodatak napravljen od čvrste podloge i filca.
Tako će se spriječiti daljnje struganje noga, a onima koji pate na šiljke i slične gadarije će možda biti malo lakše gledati :) :)

Slika
Slika

Boja podložaka je birana, audiofilska :)

Nakon malo poliranja i glancanja stvar je dovršena.
Slika
Slika

Uups, nije...
Još poklopac i priključenje zelene diode
Sada je gotovo :)

Slika

Slijedi 24satni test.
Za to vrijeme bi i ona sijalica s početka trebala reči što misli....

Slika
tubeman

Vrati se na: Refresh starih uređaja