Ma, nisam imao namjeru ništa (osim vrućeg ljepila

) usmjeriti prema tebi, ali pošto je bio tvoj post, tako je ispalo.
To je samo moje misšljenje, i ne mislim ga nikome nametati.
Savršeno mi je jasno da dio članova ima želju i potrebu forumskim i okoloforumskim aktivnostima začepiti kakvu proračunsku rupu i u tome ne vidim ništa loše, ali vjerujem da postoje suptilniji načini da se to obznani.
U krajnjoj liniji, svi forumi imaju takvu podlogu: dokazati se i pokupiti kakvu tezgu, e sada tko uspješnije, tko malo manje.
Pri tome mora postojati neka kritična masa ljudi (najčešće šutljivi) koji u forumu vide mogućnost da nešto nauče i da sami nešto naprave.
Ako te mase nema, onda nam badava forum od deset ljudi s ambicijama i gdje u ništa vrište nečujne reklame:)

.
Zato bi bilo dobro kada bi se inzistiralo i na jednostavnijim projektima koji bi privukli takve "šutljivce" i omogućili im da osjete da i oni nešto mogu napraviti sa skromnijim znanjem i malim sredstvima.
Mnogi će se prisjetiti zadovoljstva kada im je proradio prvi uređaj.
To je bio i problem pomalo napuštenog DIY foruma gdje se inzistiralo na što luđim i skupljim projektima, a sve kako bi se dokazalo da samo skupe i vizualno zahtjevne stvari mogu biti dobre.
Tu su "šutljivci" ostali zbunjeni. Posve bespotrebno, jer ti "svemirski" projekti u praksi i nisu bili toliko dobri da bi opravdali sredstva i očekivanja. Samo su htjeli biti što sličniji "pravim" uređajima

Isto tako, forum nije škola ili faks gdje ljude treba na silu educirati.
Ako netko ima želju napraviti pojačalo, ne treba ga maltretirati s domaćim zadaćama oko određivanja radnih točki i sl.
Dajmo mu šemu, raspored, pomozimo mu gdje da nabavi dijelove, kako da zalemi i sl. Radne točke ga uglavnom ne zanimaju previše i ne trebaju. Kao da svatko tko vozi auto mora znati odrediti razmak platina u rasplinjaču ili definirati rad dodavača topline u Bosch pumpi.
Ako bude htio nešto više, i ako ga to povuće, izvrsno. Ako ne, opet dobro.
Zato mi se sviđa ovo što Davorin radi, a siguran sam da će se i drugi pridružiti.
Bez puno pretenzja, a dobro i dostupno svima.
Imam špulijus da bi i zuzi trebao protjerati do kraja svoj projekt s el84/86 jer bi mogao biti savršen kao entry level pojačalo dostupno svima i zasigurno neloše zvučeće.
Žao mi je što nemam više vremena i sam nešto takvo predstaviti, ali obećavam da ću ga pronaći.
(Mislim da bi ovaj i prethodni post možda trebalo prebaciti u neku drugu temu, jer Tom-hifi zaslužuje da njegov post ima glavu i rep)

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......