Tube Warmer

Tube Warmer

PostPostao/la Dean » Sri kol 12, 2015 6:06 pm

Kako je poznato, neke NOS lampe i nisu u nekom bajnom stanju. Što svakako ovisi o samoj izradi lampe, skladištenju itd..
One mogu biti nove, ali.....
Vremenom sam skupio dobru količinu lampi, ali ne znam u kakvom su stanju...
Razgovarao sam sa Davorinom o načinu "pripreme" lampi za korištenje ili jednostavno; za mjerenje lampe.
Tako se rodila ideja o jednom "grijaču" lampi kao druga faza u "oporavljanju" NOS lampi.
Kako sam nedavno napravio novu kutiju za Variac, u istom stilu sam napravio i za "warmer"
U pozadini je slična kutija pripremljena za Tube tester, ali o tome u drugoj temi....

Prednju ploču napravio sam segmentno radi lakše dorade/prerade..

Okvir kutije je od 12 mm brezove špere (audiofilska), obučena u 6 mm Compakt ploču...
Radna površina je 2 mm AlMg3, da je mogu strojno obraditi.

Trafo je napravio Branko iz Odeona.

Primar je 230 i 240 volti. (Bira se preklopnikom, ovisno o naponu mreže)

Sekundar 1: 2 x 2.5 V / 6A
Sekundar 2: 2 x 6.3 V / 6A
Sekundar 3: 4 V / 2A
Sekundar 4: 12.6V / 1.5A
Sekundar 5: 0-20-40-60V / 0.5 A

Ideja je da se po nekoliko podnožja spoji paralelno da se može grijati više lampi odjednom..

Sekundar 5 je za "P" tip lampi, no to još moram smisliti...
Dodao bih i tajmer radi automatskog isključivanja.....
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
...pipl mast trast as....
Dean

Re: Tube Warmer

PostPostao/la Dean » Sri kol 12, 2015 6:07 pm

Ovako je za sada.
Ploče ću eloksirati u natur..
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Dean

PostPostao/la gilhooley » Sri kol 12, 2015 7:47 pm

Obožavam "rupe"...

:lol:

Gill
Haba, haba, haba...
gilhooley

PostPostao/la tubeman » Sri kol 12, 2015 8:35 pm

Hm...
Nisam siguran da je to idealan koncept.
Naime,treba razlikovati pojmove "WARMER" (grijač) i "CONDITIONER".
Skužio sam da se ovdje radi o prvom jer su predviđeni TOČNI naponi za grijanje cijevi.

Za pripremu cijevi koje su dugo stajale (posebno za one snažnije) to i nije najbolje rješenje jer se može dogoditi da se dovođenjem punog napona cijevima koje su dugo stajale stvari samo pokvare, odnosno neće se postići ništa drugo nego kao kada se cijevi stave u uređaj i žare neko vrijeme bez anodnog napona.

Trenutno dovođenje punog napona grijanja snažnim cijevima koje se dugo nisu koristile, može dovesti do ljuštenja ili oštećenja katode, ili će se grijač jednostavno raspasti. To, naravno, nije pravilo ali baš zbog toga se i koriste sklopovi koji će to spriječiti.
Kod signalnih ("malih") cijevi je stvar malo jednostavnija jer su puno manje osjetljive, ali dobar postupak neće sigurno škoditi :)

Druga stvar je kondicioniranje cijevi i ono ima smisla.
Svodi se na to da se cijevima postepeno dovodi napon žarenja, počevši od 50% na više. Može kontinuirano ili u koracima od npr. 50-75-90-100-110-120-130%.
Dobra je opcija i to da se omogući i nešto viši napon (cca 120-130%) kojim se cijev može namjerno kontrolirano šokirati što će pridonijeti njezinoj "reanimaciji" ili čak povratku u život onih potrošenih.
Postupak, naravno, treba dobro poznavati pa ga neću ovdje odmah forsirati :)

Ovaj projekt se može još uvijek "spasiti" tako da se koristi variak u mrežnom dijelu.
Koliko će to biti dugotrajno dobro za život transformatora je drugo pitanje.
Možda postoje i drugačija mišljenja i iskustva, ali ovo je provjereno i preuzeto od starih i iskusnih majstora.
Provjereno u praksi puno puta.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri kol 12, 2015 9:15 pm

tubeman napisao:Ovaj projekt se može još uvijek "spasiti" tako da se koristi variak u mrežnom dijelu.
Koliko će to biti dugotrajno dobro za život transformatora je drugo pitanje.

Tubemane, jel može malo pojašnjenje zašto bi variak bio loš za mrežni trafo? Pitam jer ću i sam koristiti variak-mrežni trafo kombinaciju u curve traceru. Dobro te dvije stvari nemaju ništa zajedničko(po meni) jer u mom slučaju će mjerenje nečega trajati veoma kratko u usporedbi sa grijanjem lami.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la deleted user » Sri kol 12, 2015 9:29 pm

Valjda zato jer je proracun trafa, proracun trafa? Ako je primar proracunat za 230 odnosno 240V, ne moze se samo tako dovoditi na primar napon od recimo 0V pa do 300V koliko god dugo nekoga bilo volja. Nesto ce (pro)dimiti, to je sigurno...

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri kol 12, 2015 9:32 pm

Sigurno ne toliko ali možda do nekog malog postotka povećanja napona na primaru ne bi trebalo biti većeg problema. Nisam niti mislio na velika povećanja,to sam mislio da se podrazumijeva, kada sam napisao pitanje Tubemanu.
Khadgar2007

PostPostao/la Edison » Sri kol 12, 2015 10:00 pm

Nesto nizi napon od standardnog mreznog ne bi trebao biti problematican. Npr. sva pojacala na prvom TF u Krasnu su radila na oko 184V mreznog napona, a sva (valjda) imaju mrezni trafo u napajanju. Neka su radila cijeli vikend...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Dean » Sri kol 12, 2015 10:13 pm

Trafo ima primare 230 i 240 Volti. A imam i varijak kao vanjski uređaj. Preklopnikom ionako mogu namjestiti recimo 2.5 V, pa 4 V, pa 5V, pa tek onda 6.3V .

Tubeman; Koliko sam shvatio to si rekao da je dobro. :D
Nije kontinuirano, ali mislim da će pomoći. Nekim tajmerom mogu napraviti i automatiku prebacivanja, recimo svakih 2 sata.. :geek:
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri kol 12, 2015 10:34 pm

Deane, a da recimo napraviš regulaciju sa triakom, kao da je bitno za grijanje cijevi kakve "smeće" iza sebe ostavlja takva regulacija. Nino.S je napravio jednu iz Elektora i na nju je kačio od lemilice do velikih brusilica i to radi ko urica. Onda ti možeš na nju dodati neke opcije kao ča su ili postepeno dizanje napona ili možda u skokovima. Samo to treba dodati na šemu iz Elektora. Vjerujem da to sve možeš staviti u tu kutiju te nemaš potrebe za vanjskim variakom.
Khadgar2007

Sljedeće

Vrati se na: Pomagala