Tinol tj. Fluitin

Tinol tj. Fluitin

PostPostao/la Schultz » Pon srp 15, 2013 6:26 pm

Imam jedno pitanjce vezano za tinol...

Slučajno sam kupio tinol pod nazivom Fluitin 1532 proizvođača Cockson Electronics u formuli Sn60Pb40 i vrlo sam zadovoljan sa njime, međutim polako mi ga ponestaje a moj preferirani dobavljače elektro i ostale opreme je ostao bez i nezna više od koga ga je kupio itd, itd....

Ponukan time krenuo sam u proučavanje i naišao na isti proizvod ali u formuli Sn60Pb38Cu2, što bi značilo, ukratko, da ima 2% bakra u sebi.

E, sada, laik postavlja pitanje: Čemu služi tih 2% bakra i da li se isplati ići na taj tinol ili se drži onoga što ti je dobro....?
Malvazijski tigar
Schultz

Re: Tinol tj. Fluitin

PostPostao/la harkonen » Pon srp 15, 2013 6:41 pm

Evo odgovara ti čovjek, ja mu rekao da se ti malo sramiš pitati, da se ne blamiraš, a on će na to:

Hallo Herr Schultz!
Hier blamiert sich keiner, es gibt keine blöden Fragen - nur blöde Antworten - und die versuchen wir in der Regel zu vermeiden!

Die Bezeichnung dieser beiden Legierungen ist unterschiedlich, die Legierung selber nicht. Die Lote mit der Bezeichnung Cu2 sind bereits nach der alten Norm DIN EN 29453 mit einem Kupferanteil von um die 1,4%+/-0,2% gefertigt worden. Die Legierungsbezeichnung nach der alten Norm war da Sn60Pb38Cu2, der Cu-Wert wurde auf eine ganze Stelle aufgerundet. Nach der neuen Norm ISO 9453:2006 wird aber der Wert abgerundet, und da die Gesamtzahl einer Legierung immer 100 ergeben muss, ändert sich natürlich die gesamte Bezeichnung auf S-Sn60Pb39Cu1. Das "S-" vorab stellt dar, dass es sich um ein Normlot mit sehr geringen Verunreinigungen handelt.

Aber wie Sie feststellen werden, die Verarbeitung ist die gleiche, was ja auch logisch ist, bei der gleichen Legierung. Auf unserer Homepage unter "Neues" haben wir auch eine PDF gestellt, die diese Bezeichnungsumstellung erläutert.

Und eigentlich benötigt man bei der heutigen Technologie der Lötspitzenbeschichtung dieses "Cu-Schutzlot" nicht mehr, es kann nur bei reinen Cu-Lötspitzen für eine etwas längere Standzeit der Lötspitze sorgen. Je stärker ein Lot mit dem einzutragenden Metall bereits vorgesättigt ist, desto langsamer wird in diesem Fall z.B. Kupfer weiter ins Lot eingetragen und damit von der Lötspitze ablegiert. Aber wie geschrieben, bei den heutigen Beschichtungen der Lötspitzen kann man auch ohne weiteres ein Sn60Pb40er Lot verwenden.

Jens Gruse
Anwendungstechnik
STANNOL GmbH

Also, po tome , Cu čuva vrhove lemilica. A ovaj je lem dobar, veli on. DIN EN 29453 je zakon.
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la Schultz » Pon srp 15, 2013 7:13 pm

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ubacio sam u Google translator i nešto sam skužio....

:clap: :ugeek:
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Edison » Pon srp 15, 2013 9:56 pm

Schultz napisao:Ponukan time krenuo sam u proučavanje i naišao na isti proizvod ali u formuli Sn60Pb38Cu2, što bi značilo, ukratko, da ima 2% bakra u sebi.

E, sada, laik postavlja pitanje: Čemu služi tih 2% bakra i da li se isplati ići na taj tinol ili se drži onoga što ti je dobro....?

Ja sam dosta koristio lem s 2% bakra proizvodjaca Stanol. Nabavljao sam ga u Chipoteci, ali ga vise ne dobivaju. Meni se lem pokazao odlicnim. Nesto je mehanicki cvrsci od obicnog bez bakra, dobro se razlijeva, ne prsce okolo, ma kud ces bolje...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Master of disaster » Pon srp 15, 2013 10:39 pm

Edison napisao:
Schultz napisao:Ponukan time krenuo sam u proučavanje i naišao na isti proizvod ali u formuli Sn60Pb38Cu2, što bi značilo, ukratko, da ima 2% bakra u sebi.

Ja sam dosta koristio lem s 2% bakra proizvodjaca Stanol. Nabavljao sam ga u Chipoteci, ali ga vise ne dobivaju. Meni se lem pokazao odlicnim. Nesto je mehanicki cvrsci od obicnog bez bakra, dobro se razlijeva, ne prsce okolo, ma kud ces bolje...

Pa mora biti razlog da ga nemaju više. Pred dva tjedna sam išao kupiti termalnu pastu, i kaže mi trgovac kako imaju izbor od tri. Razlika je u cijeni i kvaliteti kaže. Dobro reko, daj mi srednju. Najskuplje iovako zapravo nemam kaže trgovac a nakon traženja ispadne da nema ni srednje. Tipično. Kao i obično pitam ja njega kad već nemaju 90% toga što mi treba bar da mi da dve kile krumpira pa da nemoram u plodine. Haha kaže mi, ni toga nemamo. Naravno...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la micro » Pon srp 15, 2013 10:43 pm

Ja sam koristio i fluitin 1532 i stannol i jos dosta drugih, fluitin 1532 mi je do sada bio najbolji(olovni) od svih, imam momentalno ovaj sa 2% bakra.
micro

PostPostao/la tom_hifi » Pon srp 15, 2013 10:45 pm

Fluitin 1532 koristim već par godina i ne mislim ništa drugo koristiti. Odličan tinol.
tom_hifi

PostPostao/la pamook » Pon srp 15, 2013 10:46 pm

potpisujem, drago mi je da ste i mene nagovorili na isti :D

ponekad bih ga malo zvakao kako dobro mirisi onaj flux unutra :lol:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Klokan » Ned ožu 01, 2015 3:54 pm

Dok sam radio pojacalo iznenadio me nestanak lema. Nekako sam nasao koliko mi je trebalo ali sada bih trebao uzeti novu spulu pa da sam miran.
Zanima me gdje ste nabavljali doticni Fluitin 1532?

Stara je tema ali nema smisla otvarati novu radi jednog pitanja :)
Klokan

PostPostao/la tubeman » Ned ožu 01, 2015 5:06 pm

Fluitin 1532, KOJI ?? :) :)

Pod tim imenom se proizvodi i prodaje cijela paleta tinol žice.
Od 60/40 SnPb preko SNPbAg i SnPbCu do tzv bezolovnih koji sadrže samo Sn i Cu.
Pod tim "nazivom" ga proizvode baš svi i, u stvari, zadnjih petnaestak godina nisam vidio tinol žicu na čijem kalemu ne piše Fluitin :) :)

Kupiš onu koja Ti najviše odgovara ali u pričuvi treba imati barem nekoliko vrsta i debljina (barem 0.5 i 1 mm , sinhle core, double i tri Core s različitim fluksovima).
Za lemljenje "bakrenim" tinolom potrebno je malo privikavanja, ali to će za koju godinu biti jedina normalno nabavljiva vrsta.

Zato, stvarajmo zalihe ovog olovnog. Nije baš tako otrovan kako se priča :) :)
Koji je "najbolji"? - Kako kome :) :)

Za dobar tinol ne treba špekulirati s eBayem. Ima ga i kod nas.
Cijena ne bi trebala biti jedini kriterij, jer kilu tinola treba potrošiti a košta manje od jednog prosječnog transformatora za koje, vidim, da se ima novaca :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Sljedeće

Vrati se na: Pomagala