Kako mi je PC sa amd van funkcije zbog vodenog hladjenja nisam mogao da napravim simulaciju na mplab-u (tamo mi je tamo instaliran kompajler) koliko treba vremenski 16 bitnom picu da izracuna matematicki jednu tocku sinusoide sa funkcijom koja postoji u mikrocipovom C-u.
Ako recimo uzmemo 8 bitni vanjski DAC koji ne bi trebao da kosta vise od 1 funte u farnelu sa SCI komunikacijom (koristi 3 pina), recimo DAC tipa MCP4822 ,MCP4922 itd .
Sinusoida traje 20ms , uzmimo da je iscrtavamo sa 128 tocaka(32 tocke za 1/4 sinusoide) , 20ms/128 = 0,15625 ms, treba svaki 156 uS da saljemo sa PIC-a na DAC poziciju nove tocke za iscrtavanje sinusoide, odnosno 32 vrijednosti za 1/4 sinusoide. Ako ne iscrtavamo citavu 1/4 sinusoide onda imamo manje tocaka ali od momenta kad PIC okinemo vanjskim signalom pracenja sinusoide vrijeme izmedju kojih PIC racuna vrijednosti moraju biti "zabetonirane" na 156uS za 7 bitnu rezoluciju sinusoide(128 tocaka), i kod nasporijih DAC vrijeme promjene na novo stanje ne traje duze od 5uS, mislim da ovo ne pravi problem.
PIC mora da pokrece softver koji mora da je non stop sinhronizovan sa vanjskom sinusoidom odnosno da racuna kasnjenja , prati vise vanjskih interapt pinova i da u realnom vremenu moze sve da obradi. Koliko sam ja shvatio gornja objasnjenja.
Ovi noviji 3,3V 16bitni PIC mikrokontroleri ne bi trebali da imaju problema da cak i matematicki racunaju tocke sinusoide u recimo tom vremenskom intervalu, ako ne, onda se ubaci tabela vrijednosti sinusoida u mikrokontroler i PIC vrijednosti ocitava iz memorije i salje na DAC , mislim da kod ovih brzih PIC-ova ne treba ni uS za ocitavanje i slanje na DAC.
Evo jedan primjer generisanja 5kHz sinusoide matematickim racunanjem 40 tocaka. Ovo sam nasao na netu. Malo mi je preveliki sum na izlazu DAC-a?
Cijene 16 bitnih PIC sa dva 8 bitna DAC-a se krecu u farnelu oko 2,5funte za 28 pinsko DIP kuciste.
http://ir-automatics.blogspot.hr/2014/0 ... utput.html" target="_blank" target="_blank