Jeftin trik za okruglo upuštanje

Re: Jeftin trik za okruglo upuštanje

PostPostao/la s@ki » Pet tra 26, 2013 11:02 pm

jebajga, trebal reć jeftin trik da ne klizi... (iako bolje da klizi, al ajde..naučit ćeš, mlad si)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Nino.s » Sub tra 27, 2013 7:40 am

Gdje ima za kupit takva podloga
Cijena rolne :clap: :hand:
Nino.s

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub tra 27, 2013 9:02 am

Imam jednu zamjerku ovo "jeftinog" trika. Majstor kod kojeg sam znao raditi ima strojarstvo u malom prstu i zna naravno te cake ali uvijek kaže da za početak bušenja svrdlo mora navesti materijal na rupu jer u protivnom rupa može da ispadne sranje,kao i naravno ako pri bušenju ne držiš materijal. E sada da li ova podloga dozvoljava materijalu da za tih par desetinki prokliže i fino se postavi u centar ili ti moraš sam postavljati rupu u centar?
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Sub tra 27, 2013 9:09 am

Khadgar2007 napisao:Imam jednu zamjerku ovo "jeftinog" trika. Majstor kod kojeg sam znao raditi ima strojarstvo u malom prstu i zna naravno te cake ali uvijek kaže da za početak bušenja svrdlo mora navesti materijal na rupu jer u protivnom rupa može da ispadne sranje,kao i naravno ako pri bušenju ne držiš materijal. E sada da li ova podloga dozvoljava materijalu da za tih par desetinki prokliže i fino se postavi u centar ili ti moraš sam postavljati rupu u centar?

Pojasni malo taj biser, kadada busi prvu rupu, pretpostavljam po toj teoriji da je izbusi tamo gdje svrdlo hoce, pa mu mjerenje i nije potrebno :lol:

Sve kaze u naslovu, trik za OKRUGLO upustanje , naglasak je na okruglo :)
micro

PostPostao/la pamook » Sub tra 27, 2013 9:14 am

Nino - ja sam kupovao u Kauflandu po 4-9kn rola...odlicna stvar za stavit klincima na tacnu da im salica i pribor ne klizi dok se namjestaju ko kvocke ;)

probao sam i stavit ispod horni, ali nisam cuo razliku :mrgreen:

nice trick :geek:

Khad - ako se radi o par desetinki, toliko ce se i pomaknuti, podloga je par mm debela i moze malo "disati"
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub tra 27, 2013 9:32 am

Micro evo primjera u grubo. Znači na CNCu napravi sve rupe,proreze i sl. Sada na red dolazi upuštanje. Stavi se upuštač u bušilicu, narihta na oko gdje će upuštač napraviti proširenje i to je to. E sada budući da je tvoje oko glavni "alat" sa kojim centriraš rupu i upuštač da karikiram malo ča ako profulaš za 1mm.Budući da podloga ne dopušta nikakvo pomicanje počneš upuštati dobiješ bananu,upust nije u centru rupe već dobrano sa strane i šaraf nema šanse da paše i da sve to izgleda dobro. Naravno ako kao ča Pamook kaže, podloga dopušta male pomake i ne zalijepi se kao luda za radnu površinu to je onda super.
Khadgar2007

PostPostao/la Dean » Sub tra 27, 2013 9:56 am

Ako bušiš na udaljenosi od 30-tak centimetara i fulaš 1 mm, onda idi kod optičara jer imaš astigmatizam ! :mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la elvis » Sub tra 27, 2013 10:39 am

Podloga ide na popis "obavezno nabaviti", ali gdje nabaviti svrdlo za upuštanje... ? Nije vrag da se to mora naručiti iz inozemstva!
elvis

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub tra 27, 2013 10:46 am

Ja imam neka iz OBIja ili tako nečega i ne mogu reći da sam se usrećio. Još uvijek koristim klasične borere za takve stvari samo je nezgodno pri većim promjerima ča su dugačka. najrađe bi uzeo neki standardni kvalitetni borer, prepilio ga i skratio na jedno 3-4cm upravo za upuštanje.
Khadgar2007

PostPostao/la davorin » Sub tra 27, 2013 11:15 am

Khadgar2007 napisao:Ja imam neka iz OBIja ili tako nečega i ne mogu reći da sam se usrećio. Još uvijek koristim klasične borere za takve stvari samo je nezgodno pri većim promjerima ča su dugačka. najrađe bi uzeo neki standardni kvalitetni borer, prepilio ga i skratio na jedno 3-4cm upravo za upuštanje.

Kut upuštanja u materijal za standardne vijke s upuštenom glavom je 45°, a svrdla za za metale imaju čeoni napadni kut od 22,5°(za mekše materijale) do 4° (za vrlo tvrde materijale), pa njihovo korištenje ne ispunjava svrhu kvalitetnog dosjeda vijka. Razvrtala sa zalijepljenim pločicama od tvrdog metala ("vidija", "hartmetal", itd.) imaju upravo potreban kut od 45°, a njihova cijena je od 30-ak kuna (za maksimalnu vanjsku dimenziju od 10mm). Kako su materijali koji se upuštaju s njima puno mekši od razvrtala, uz pažljivo rukovanje bi trebali poslužiti više desetaka godina. Jednu takvu malu alatku koristim već više od 40 godina, i ne vide se na njoj nikakvi tragovi dotrajalosti, pa mislim da je kupnja slične odlična investicija.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala