Zica za antenu

Zica za antenu

PostPostao/la Kosmaj49 » Pon pro 26, 2016 6:54 pm

Dobra vecer naime iman 10 metara zice za antenu dali takvu zicu treba izbacit van ili se moze razvuc po stanu za hvatat kv srednji val zanima me opcenito za kosmaj.
Kosmaj49

Re: Zica za antenu

PostPostao/la davorin » Pon pro 26, 2016 7:00 pm

Kosmaj49 napisao:Dobra vecer naime iman 10 metara zice za antenu dali takvu zicu treba izbacit van ili se moze razvuc po stanu za hvatat kv srednji val zanima me opcenito za kosmaj.

Kod prijemnih DV/SV/KV antena je najvažnija visina, pa zatim duljina i udaljenost od uzemljenih predmeta.
Dakle: vani je puno bolje nego u kući!
davorin

PostPostao/la Kosmaj49 » Pon pro 26, 2016 7:10 pm

Moze li se spojit na uzemljenje npr na nulu na uticnici?
Kosmaj49

PostPostao/la davorin » Pon pro 26, 2016 7:20 pm

Kosmaj49 napisao:Moze li se spojit na uzemljenje npr na nulu na uticnici?

Ukoliko je uzemljenje dobro (malli stvarni otpor prema zemlji), slabo će raditi. Spajanjem na bilo koji vod mreže se i sve smetnje te iste mreže dovode u prijemnik što nakon demodulacije podiže napon ARP-a i dozvoljava samo jakim signalima prijem i demodulaciju. Ako se uzme da su današnje smetnje u mreži puno jače od onih kakve su bile kad su ti isti prijemnici napravljeni, takva zamjena za antenu je jako loša.
davorin

PostPostao/la Kosmaj49 » Pon pro 26, 2016 7:28 pm

Mislim se kupit auto antenu na 12 volti sa pojacalom da ne moran zicu bacat vani pa vidit oce radit ili mi dajte neki prijedlog kako a da se ne mora zica razvlaciti.
Kosmaj49

PostPostao/la davorin » Pon pro 26, 2016 7:44 pm

U kući se mogu koristiti okvirne antene (ram-antena; sa i bez podešavanja na frekvenciju) i magnetne antene (rezonantne sa podešavanjem na frekvenciju) koje su pogodne za prijem DV/SV/KV. Relativno slabiji rezultati se dobiju sa posebnim feritnim antenama (sa ili bez podešavanja frekvencije i smijera). Sve su to pasivne antene koje ne traže dodatni izvor napajanja, odnosno nemaju u sebi VF-pojačalo, bilo sa elektronkom, bilo sa poluvodičem (-ima).
davorin

Vrati se na: Pomagala