Mjerač potrošnje...

Mjerač potrošnje...

PostPostao/la Edison » Ned svi 29, 2016 12:19 am

Danas svakom treba mjerac potrosnje. Svi trosimo previse pa dobro dodje kontola, kad nema samokontrole...
Ma ne, nije to takav mjerac... ;)

MJ-0102.jpg

Prijatelj nekad u Lidlu nabavio mjerac potrosnje, mali uredjaj koji se utakne u uticnicu, a u njega se utakne to cemu zelimo znati potrosnju elektricne enargije i onda taj isti mjeri, pamti, pokaze minimum i maximum, ako mu se da cijena kWh izracuna i trosak u novcu... Cudo jedno od naprave. Posudio on meni taj mjerac da mu kazem jel' to cemu... Ja probao, i vidim da moze biti korisno. Recimo, napravim novo pojacalo, utaknem ga u taj mjerac i odmah imam napon mreze, struju koju vuce pojacalo, i snagu koju trosi u Wattima. Mogu i snimati potrosnju, ali to me ne zanima. Nekad je dobro znati koliku struju vuce npr. pojacalo. Time se vidi vuce li normalnu, tj. predvidjenu struju, ili vuce previse pa bi nesto uskoro moglo pregoriti, zapaliti se... i slicno... Da se rijesiti s dva instrumenta na mreznom prikljucku, voltmetru i ampermetru... ali cackati pipalicama na mrezi nije bas pametno, a lako se i "kratko spoji"... :doh: Ovaj mjerac je puno elegantnije i sigurnije rijesenje.

Dakle, isplati se pa sam odlucio nabaviti silcan mjerac. Nasao sam slicne u Chipoteci i Bauhausu za oko 110 kn, no bili su malo "siroviji" nego ovaj pa nisam kupio. Odlucio sam cekati dok se ne pojavi ovakav kao od kolege, ili neki treci...

I tu je uletio kolega Schultz. Znao je da to trazim pa je preko ebaya iz Kine narucio neke crne kvadrove s displejem. Niti znam gdje, niti posto, ali veli da nisu skupi. I dobih jednog od Schultza "for free" da probam jel' to to. Probao, i je, to je to. No trebalo je taj kineski kvadar s displejem smjestiti u nesto. U lokalnoj elektrotrgovini kupio sam jednu kutiju, uticnicu i jedan slijepi poklopac, sve je to modularno pa se samo ubacuje i skljoca... Dosla cijela ta prica 73 kn. Kabel sam iskoristio neki kompjuterski, a imao sam i gumenu uvodnicu. Malo sam busio i turpijao kutiju i sve nagurao u otvore. Evo sto sam dobio...

MJ-0104.jpg

MJ-0106.jpg

Uredjaj radi svoj posao. Mjeri i pokazuje sve odjednom, napon mreze, struju potrosnje, snagu i kolicinu potrosene energije, ovo zadnje mi nije bitno, ali tu je. Displej svjetli ugodnim plavim svjetlom (koje se da iskljuciti), a brojke su velike i kontrastne. Melem za malo starije oci... Moj mjerac je nesto veci dimenzijama od onog industrijskog, ali ima bolji prikaz vrijednosti, i pokazuje sve odjednom pa ne trebam stiskati one sitne dugmice. Ovaj moj napaja se iz mreze, a otud i svjetlo za displej. Onaj industrijaki ne svjetli i napaja se iz dvije dugmaste baterije, a te odu nakon dvije godine, bas kad treba nesto izmjeriti... ;)

Svjetlo se gasi/pali onim dugmetom desno. Duzim i kracim pritiscima da se jos dosta toga podesiti, ali to sam zanemario... nepotrebno. Uredjaj mjeri do 20A ili do 4,5kW. Ali ne i ovaj moj, interno sam koristio zicu od 1,5mm2, a kabel ima zice od jednog kvadrata, ali meni je za pojacala to dovoljno... :)

MJ-0110.jpg

MJ-0114.jpg

Zadovoljan sam ovim rjesenjem. U nekim slucajevima ce mi bas dobro doci. Hvala i Schultzu na daru... :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: Mjerač potrošnje...

PostPostao/la Master of disaster » Ned svi 29, 2016 9:59 am

Schultz, daj link na taj mjerač. :D
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Schultz » Ned svi 29, 2016 10:13 am

Banggood...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Schultz » Ned svi 29, 2016 10:17 am

Edison...

Odlično ti je to leglo u tu kutijicu.... Ja sam baš malo razmišljao u koju kutiju da ugradim svoj....
Ono što bi ja napravio je umjesto slijepoga elementa, stavio prekidač tako da možeš na brinu odvojiti sve...

Odo i ja do Elektromax-a po tu kutijicu.... Imam jednu veliku od Vimara koju možda bi bilo šteta iskoristiti za ovako nešto a s obzirom da je tebi to odlično leglo u ovu kutijicu.
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto svi 31, 2016 2:58 pm

Evo to bi trebalo biti to samo na ebayu:
http://www.ebay.com/itm/DC-100A-Digital ... Sw7hRWOwZ2
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Schultz » Uto svi 31, 2016 5:29 pm

Izgleda da je ali ovaj nema shunt...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la joe dalton » Sri lip 01, 2016 3:09 am

Khadgar2007 napisao:Evo to bi trebalo biti to samo na ebayu:
http://www.ebay.com/itm/DC-100A-Digital ... Sw7hRWOwZ2" target="_blank

Ima strujni trafo i mjeri do 100A. Bez trafa je jeftiniji. Oko 7$.
joe dalton

PostPostao/la Khadgar2007 » Sri lip 01, 2016 8:23 am

Tek sam sada vidio da sam linkao mjerač koji mjeri samo DC(a to nitko nije komentirao/zapazio :lol: )... ali nije bitno. Lako se nađu za AC na ebayu,ali,banggood i sličnim kineskim stranicama.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la Ivica33 » Sri lip 01, 2016 11:17 am

Ivica33

PostPostao/la Schultz » Pet lip 03, 2016 2:57 pm

Sukladno Edisonovim naputcima, napravio i ja istu stvar ali kao što sam već napomenuo, sam stavio prekidač do utičnice tako da mogu cijelu stvar relativno brzo isključiti...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Malvazijski tigar
Schultz

Vrati se na: Pomagala