Šiljci, podloške...

Šiljci, podloške...

PostPostao/la vlado64 » Pon ožu 28, 2016 11:06 am

Da ovo napišem, ponukala me je tema Stalci za zvučnike, odnosno gumene podloške koje su stavljene između stalka i samih zvučnika. U borbi protiv utjecaja vibracija ima raznoraznih ideja koje su manje ili više uspješne. Meni poznata teorija je da bi dodirna točka između dvije površine trebala biti što manja. Zbog toga mi nemaju logike šiljci koji utonu u nekakav mekši materijal. Pitam se je li netko pokušao koristiti ekstremno tvrde materijale koji će te dodirne točke zaista i držati u jako maloj točki. Na ideju mi padaju materijali poput npr. HSS-a (stirija) koji se koriste kao rezni alati, i kuglice iz kugličnog ležaja. Također se umjesto stirije mogu koristiti i vidija pločice. Dakle, komadić stirije ili vidija pločicu moglo bi se autogeno zavariri na veću pločicu (samo radi stabilnosti), dok bi se na drugom kraju kuglica iz ležaja uprešala u unaprijed probušenu rupcu. Tu je naravno problem zbog klizanja jer kuglica ne može utonuti u materijal... Jel netko probao nešto slično?
vlado64

Re: Šiljci, podloške...

PostPostao/la davorin » Pon ožu 28, 2016 11:17 am

Postoje 2 principa koja imaju znanstveno uporište:
-što manje dodirne površine (traže tvrde materijale)
-što veće površine (traže mekane materijale)
Oba principa se rukovode sa idejom da se spriječi prijenos vibracija, odnosno interakcija i povratna veza između podloge/stalka i zvučne kutije.
Idealno nije moguće (smještaj u zraku bez dodira zvučne kutije sa okolnim predmetima), pa su oba principa podložna kompromisima.
davorin

PostPostao/la Dean » Pon ožu 28, 2016 2:28 pm

Imam ja pitanje...
A kam da uprešam kuglicu? U parket?
Ili u neku podlogu ?
A što onda ?
Kakav je spoj te podloge gdje je kuglica i parketa?
I dokle tako ići?
Ili je potrebna samo jedna veza da je "wow", a ostalo više nije bitno?
To me podsjeća na 2000 Eura za strujni kabel u kući koja nema uzemljenje/ instalcija je iz 52 i između trafostanice i mog "hajend" pojačala je tvornica lokomotiva... :shock:

i na kraju...
sve je to banana, akse ne koristi omlohavljeno srebro by Gill u kutijama :snooty:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Schultz » Pon ožu 28, 2016 6:30 pm

Dean napisao:... je tvornica lokomotiva...

Jeli Gredelj?
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la davorin » Pon ožu 28, 2016 6:45 pm

Schultz napisao:
Dean napisao:... je tvornica lokomotiva...

Jeli Gredelj?

Ne samo da je "Janko Gredelj" u blizini, već i beskrajna viseća mreža Zagrebačkog Glavnog Kolodvora od 25kV (monofazna!) kapaciteta >100MW te neprekidno iskrenje pantografa lokomotiva i kontaktne mreže (Maksimalno 25kV/175A za svaku lokomotivu!).
Treba investirati u odvojne transformatore odmah kod ulazne razvodne table sa filterima prije i poslije njega te oklopljeni mrežni dovod do audio potrošača. Da ne pričamo da treba ugraditi filtere za sve ostale potrošaće koji imaju naposko-frekvencijske pretvarače, klizne kontakte ili tinjajuća izbijanja. Svakako bi trebalo razmotriti i posebno uzemljenje, izdvojeno od uobičajenog "nulovanja" preko razvodne mreže.
davorin

PostPostao/la vlado64 » Pon ožu 28, 2016 11:48 pm

Dean napisao:Imam ja pitanje...

Slika
vlado64

Vrati se na: Pomagala