HP 400L

HP 400L

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ruj 04, 2025 8:13 pm

Evo malo i HP opreme, da nije da samo tučem po Tektronixu. Prije nekih mjesec dana sam kupio ovaj voltmetar. Mjerni opseg je od nekih 1mV do 300V. U neko naredno vrijeme bi se riješio HP 334A, koji osim mjerenja izobličenja ima i voltmetar, trebalo je kupiti nekakav analogni voltmetar pa evo ga.

Odmah nakon uključenja sam vidio da kazaljka šteka. Jednostavno na nekim mjestima zapne i ne vraća se. Mislio sam da sam bacio novce,ali nakon otvaranja instrumenta sam vidio da problem ipak nije neriješiv.
1.jpg

Stvorile su se nekakve čestice na magnetu/jezgri i svitak je ponekada zapinjao za njih.
5.jpg

6.jpg

Evo kako to izgleda nakon čišćenja. Još ima poneka čestica ali veliku većinu sam uspio odstraniti te se sada igla pomiče bez problema. Bez mikroskopa bi ovaj posao bio veoma zanimljiv, nije da ne bi vidio čestice ako bi se dobro fokusirao na rad, ali problem bi bio baratanje pincetom pa paziti da ne spigam kazaljku ili protuuteg i sl. Ovako je to prošlo manje više bezbolno iako sam mislio da će biti problema.
7.jpg

6Vrms-a daje signal generator, provjerio sam napon sa DMMom, osciloskopom,HPom i svo troje prikazuje otprilike istu vrijednost. Što nije loše. Jedino nakon nekih pola sada rada kazaljka na HPu je počela da pleše, što bi značilo došao je red da se obavi jedan pošteni servis koji bi obavio bez obzira u kakvom je uređaj stanju.
8.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: HP 400L

PostPostao/la Master of disaster » Pet ruj 05, 2025 9:33 am

:clap:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

Vrati se na: Pomagala