FM odašiljač

Re: FM odašiljač

PostPostao/la Edison » Pon lis 29, 2018 10:53 am

Ma pitanje je sto je pravi cilj izrade odasiljaca. Za zadovoljit "znanstvenu perspektivu" dovoljno je i pola Watta. Sva saznanja i pokusi se mogu izvesti na takvom uredjaju. No ako je cilj emitirati "zelje i pozdrave", onda nije fora emitirati na frekvencijama koje koriste radio-upravljani modeli, jer nitko od seljaka iz onog zabacenog sela u kotlini ne slusa na frekvencijama za radio-upravljene modele. Nemaju takve prijemnike, a i sto ce im.

Sto se tice radioamaterskog spasavanja komunikacija kad su bile poplave, npr. u Gunji, ne vjerujem u to. Gunja nije u pustinji i da u krugu 500 km oko nje nema nicega. Gunja je u uredjenoj europskoj drzavi, bolje reci relativno uredjenoj. GSM veza nije pala, policija i sve ostale sluzbe koje interveniraju u takvim situacijama imaju svoje radio mreze. Nacionalne i komercijalne stanice i TV su normalno radili. Internet je radio. Mogla je pasti, eventualno, klasicna telefonska veza. I sto su tu trebali spasavati radioamateri?

I sam sam u mladosti bio radioamater. U bivsoj vojsci sam bio radio-telegrafist, polozio drugu vojnu klasu u telegrafiji, bio clan Radio klubova u Splitu (kratko) i Rijeci (nekoliko godina), sagradio nekoliko prijemnika, ali nisam gradio predajnike, niti ikad mislio neovlasteno emitirati. Iako je radioamaterizam lijep hobi, nazalost, novo vrijeme mu ne ide na ruku. Danas s mobitelem mozes dobiti bilo koga bilo gdje u svijetu, ako mu znas broj i ako si platio pretplatu ili kupio bonove. Na tom mobitelu mozes slusati i FM program, fotografirati, ici na internet i jos svasta nesto. Uredjaj stane u manji dzep i svi ga nose okolo, a autonomija napajanja mu je bar dva dana. Probajte to s radiomaterskom stanicom. Radioamateri su imali veliku ulogu u vrijeme velikih katastrofa ili ratova, ali NEKAD. Danas smo premerezeni komunikacijama, a i ratovi se vode na drugaciji nacin.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: FM odašiljač

PostPostao/la Dorian » Pon lis 29, 2018 11:24 am

Zmajz napisao:Pitanje (obzirom na to da o tome nemam pojma): Na kojem području rade primopredajnici za upravljanje radio upravljanim modelima (aviončići, autići i brodići)?
Tu te izgleda nitko ništa ne pita kad kupuješ neku takvu igračku, ima domete zasigurno parsto metara a moguće bi se dalo modulirati signal za prijenos audia?!

gotovo sve takve igracke danas rade u pojasu obicnog kucnog ili PC WI-FI-a,n ili a mreza 2,5 ili 5 ghz, cak i komercijalni uredaji recimo kucna kina i sva produkcija bezzicnih zvucnika radi u tom pojasu, BT je isti freq pojas, nekad davno su jeftinela igracke radile na CB 27mhz ili 40 i 50mhz.
kolega tubeman je sve jasno objasnio,prakticki je sve regulirano i prati se pa tu i nema nekog prostora niti je imalo pametno sa tim se igrati, no vratit cu se malo u povijest dok sam bio klinac recimo cca,godina kao mladi kolega koji je poceo temu, bila nas je hrpa koje je zanimala elektronika i svakodnevno smo nesto novo radili i sklapali, 80-ih je bio super in imati CB stanicu (27mhz),cak je bilo i puno cura na bandu, sami radioamaterski pristup je bio logicno profi i ako ne racunam takmicenja u principu je bilo dosadno.
evo sad 27+ god kasnije me kolega podsjetio na jednu zgodu kako je preko noci nastao ozbiljan FM predajnik iz dijelova (vidi sto ima u ladici),sve je pocelo jedno jutro sa namjerom da cujemo vijesti,a lokalnog radia nema,ne postoji, drndaju cajke na frq. lokalnog gradskog radia, zovemo studio,pouzdano smo znali da kolega tehnicar upurno slusa sam sebe na mixeti,a ne povratni sa odasiljaca i nema blage da se ne cuje, nakon kraceg razgovara i zakljucka da ne smije samoinicijativno se pomaknuti na skali,a snaga je vec do kraja i nema pomoci,sjetimo da napravimo lokalni ratni radio,to je bilo prilicno popularno u to doba,,i kako iz niceg u 24 sata napraviti 100+ watt FM + necemo mi van nego stereo,uglavnom necu u detalje ,no za PLL je uzet obicni komercijalni linijski tuner,obicno je PLL vco na tim tunerima na frq + ili - 10,7Mhz od zadane frq,,nemre se jednostavno pokriti cijeli pojas,no sasvim zadovoljavajuce je imati oko polovicu skale,dalje je bilo samo par trikova oko modulacije i sve iza samo sljedila,preradeni antenski filtar za 2m i opet na brzinu preracunata i napravljena antena, u manje od 24 sata uz sve obaveze u hv-a bili smo u eteru i radili gotovo 2,5 godine uz blagoslov ekipe iz odasiljaca i veza i ondasnje krugovalne postaje,zanimljivo da su nas u samom pocetku ne znajuci tko smo decki iz krugovalne poklopili sa 2,5kw.
Dorian
 
Postovi: 210
Pridružen: Pon stu 10, 2014 3:40 pm

Re: FM odašiljač

PostPostao/la DrFireBottle » Uto lis 30, 2018 9:54 am

Dorian napisao:
Zmajz napisao:Pitanje (obzirom na to da o tome nemam pojma): Na kojem području rade primopredajnici za upravljanje radio upravljanim modelima (aviončići, autići i brodići)?
Tu te izgleda nitko ništa ne pita kad kupuješ neku takvu igračku, ima domete zasigurno parsto metara a moguće bi se dalo modulirati signal za prijenos audia?!

gotovo sve takve igracke danas rade u pojasu obicnog kucnog ili PC WI-FI-a,n ili a mreza 2,5 ili 5 ghz, cak i komercijalni uredaji recimo kucna kina i sva produkcija bezzicnih zvucnika radi u tom pojasu, BT je isti freq pojas, nekad davno su jeftinela igracke radile na CB 27mhz ili 40 i 50mhz.


Ima uistinu igračaka koje rade na freq od 2,5 GHz i sl. ali i dalje ako nađeš onaj najobičniji autić s antenom u dućanu a da nema infralight daljinski unutra bi trebalo pisat 32MHz, čak mi je i na jednom daljinskom od helikopterčića(išao ga preraditi u odašiljač s neuspjehom...) pisalo 27MHz, kako mi mala rođakinja ima te stvarčice na daljinski sve više i više to ide na infralight(upravljanje pomoću infra senzora sličnih kao i u današnjem daljincu za TV) a to je jako loše jer kad ti odeš na sunce s tim helikopterčić ili štogod ti krene lelujat u čudnim smjerovima jel mu sunčane zrake na neki naćin prekinu dovod infrazraka a to je glavni nedostatak i zato obićno te igračke zapinju na drvu na krovu i sl.
Avatar korisnika
DrFireBottle
 
Postovi: 677
Pridružen: Pet sij 05, 2018 4:34 am
Lokacija: Zagreb

Re: FM odašiljač

PostPostao/la DrFireBottle » Sri lis 31, 2018 11:14 pm

Ovo pitanje će dovesti mene u sumnju nekim članovima, ali pitam iz znatiželje kako te narodna milicija nađe kada imaš odašiljač, moj profesor je spominjao triangulaciju ali kako to oni rade ako netko zna?! Usput imao sam jedan tranzistor doma(kupio nedavno) BLX15 koj je za VF i izbacuje poprilične snage pa do 170W(trafo za zvjerku sam izvukao iz pokvarenog audiolaba koj je imao 48V, 8,3A na sekundaru), odnio sam ga u Ruđer i profesori će mi pomoći da izgradim RF pojačalo ne kojemu ćemo u labosu obavljati testiranja jer imaju onu spravu (dummy load za odašiljače?) koja pokazuje koliko watta nešto izbacuje pa sljedeću subotu razvijamo tiskanu pločicu za RF amplifier i transmitter a radimo po ovoj shemi koju sam našao:
150W RF pojačalo projekt.gif
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: DrFireBottle; Čet stu 01, 2018 11:19 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
Avatar korisnika
DrFireBottle
 
Postovi: 677
Pridružen: Pet sij 05, 2018 4:34 am
Lokacija: Zagreb

Re: FM odašiljač

PostPostao/la drazenK » Čet stu 01, 2018 3:03 am

DrFireBottle napisao: narodna milicija nađe kada imaš odašiljač[/attachment]

Je je, kako da ne...
Možda su u šumi.
Samo ti naprži najači odašiljač i nemoj puštati mjuzu nego sviraj gitaru za cijelo selo.
Ako krene milicija, put pod noge kroz kuruzu, i još im srednji prst u više navrata, iz okreta. Sve je dozvoljeno, samo da te ne ufate... to je zabava
Avatar korisnika
drazenK
 
Postovi: 1340
Pridružen: Pon srp 01, 2013 9:54 am
Lokacija: circus Earth

Re: FM odašiljač

PostPostao/la tubeman » Čet stu 01, 2018 10:23 am

Nisam se više namjeravao javljati u "temi"jer jednostavno više ne znam što da o tomu mislim.
Prvo dobronamjeran savjet :)
AKO barataš s gitarom tako kako tvrdiš (??) i AKO doista imaš toliko godina koliko pišeš, predlažem da se počneš pomalo (li više) baviti curirama.
To iskreno mislim :) S puno manje ulaganja i truda pružiti će ti (a ako nisi balva i ti njima) puno veselja :) :)
Sve predispozicije imaš i nema smisla gubiti vrijeme sa stvarima s kojima nećeš izaći na kraj onako kako želiš.
Za sve ovo je potrebno puno truda, učenja i na kraju se ispadne prosječan jer će uvijek biti netko tko će iz nekog razloga moći ili znati više.

Ovako ćeš maltretirati "profesore na Ruđeru" za hirovite projekte koji su u pravilu osuđeni na ništa.
Ne znači da neće uspjeti i da se na "Ruđeru" neće uspjeti napraviti to pojačalo već da će sav taj trud biti upitan jer će te na polovici "projekta" zanimati nešto drugo. Ovo nije vrijeđanje već tek iskreno razumijevanje "stanja duha" teenagera (?). :) :)

Zato ovdje i imaš suzdržane komentare jer je za razumjeti da je upitan trud u objašnjavanje "kako napraviti 150 vatni predajnik za FM koji bi služio za "eksperimentaciju" a možda i za puštanje glazbe ili.....

Tek kao hint, da ne ispadne da samo kritiziram:

BLX15 tranzistor može dati stotinjak vata na 108 MHz ali....
1 - potreban je dosta visok i stabilan napon (50V)
2 - treba puno pobude (barem 25W)
3 - treba osigurati VRLO kvalitetnu antenu s dobrim prilagođenjem (SWR najviše 1:1 ili 1:2)
4 -
5 -
6 -
7 -
itd -

1. O naponu ovisi koješta. Previsok, loše filtriran ili nestabilan napon može lako oštetiti tranzistor. Ovo podrazumijeva UNIŠTITI jer se kod tranzistora može
oštetiti sam kučište :) :)
Budući takvo pojačalo radi u C klasi i stalno vuče struju, ispravljač mora biti jako dobro konstruiran i napravljen.
Izrada takvog ispravljača je znatno kompliciranija i skuplja od samog pojačala.

2. Na 100+ MHZ BLX15 ima malo pojačanje (cca 7 dB ili manje). Nešto će "pojesti i ulazni krug pa je neki optimum za 100 W oko 20-25W pobude.
Na 150W NE RAČUNAJ jer je to maksimum koji se može postići u idealnim uvjetima. Za to treba i veća pobuda.
E, sad po "lako ćemo" i "štap i kanap" metodi možemo to zanemariti pa ćemo dobiti ono što ne želimo.
Pobudni signal isto mora biti kvalitetan je će razno razni pikovi ili nestabilnost (oscilacije koje nisu čujne) pobude (pa pogotovo izlaza) bespovratno uništiti
tranzistor.
Pobudni "uređaj" će opet biti puuuuuno kompliciraniji i puuno skuplji (pogotovo ako izlazni tranzistor postoji) od samog pojačala.
Kao pobuda se MOŽE koristiti neki mali kineski predajnik za auto i sl koji već ima ugrađen stereo i promjenu frekvencija. Na žalost, tu se radi o nekoliko
milivata pa je potrebno pronaći kuda spojiti ulaz odgovarajućeg (ili više njih) pobudnih sklopova.
Sve ostale varijante su puno kompliciranije.

3. Antena je priča za sebe.
Profesori mogu napraviti pločicu, izmjeriti snagu i štatijaznamšto, ali to nema nikakve veze s realnom situacijom "na terenu".
Antena MORA biti projektirana za točno definiranu frekvenciju i spojena na pojačalo s odgovarajućim koaksijalnim kabelom.
Bilo kakavo "pomicanje frekvencije" će uzrokovati disbalans i povećanje SWR (odnos stojnih valova) za veliki iznos.
Kod idealno "pripasane" antene će se na izlazu pojačala izmjeriti SWR od 1:1 do 1:1.1. Tada možemo bez straha postići maksimalnu snagu.
U suprotnom će se dio snage "vraćati" u pojačalo i opterećivati izlazni tranzistor što će rezultirati smanjenom izračenom snagom. Taj ostatak opterećuje
tranzistor i vrlo često dolazi do njegovog uništenja. Tu se MOŽE pomoći s nekakvom "povratnom vezom" koja će s povećanjem SWR smanjivati pobudu, ali
ni to nije previše pouzdano.
Skoro sam zaboravio spomenuti koaksijalni kabel. Za takvu snagu, na toj frekvenciji jedva da zadovoljava RG213 kabel. Svi kablovi imaju faktor gušenja.
Što je on veći, to će manje snage doprijeti do antene. Ostatak će se pretvoriti u toplinu. U lošijim varijantama, potpomognutim lošim SWR-om se mogu i
rastopiti što će (opet) dovesti do uništenja izlaznog tranzistora ( :) ).
Kraći komadi (do desetak metara) uz dobar SWR ne bi smjeli biti problematični mada će i oni pojesti desetak % snage.
Ovdje se NE MOŽE koristiti kabel za televizijske antene. Unatoč relativno dobrom faktoru gušenja nije predviđen za snage veće od par vata.
Pogotovo jer je njegova impedancija 74 Ohma dok se izlazi pojačala u pravilu dizajniraju na 50 Ohma.
Isto je i s antenama koje su definirane svojom impedancijom.
Vertikalne i štap antene se mogu direktno spojiti jer se vide kao 50 Ohmski teret, dok dipoli i druge vste antena imaju drugačije impedancije (240, 300 i td.
Ohma). Za njih je potrebno napraviti određena prilagođenja (BALUN) koji moraju moći podnijeti odgovarajuću snagu.
Postoji još more faktora na koje treba računati ali pojašnjavanje bi daleko prelazilo "kapacitet" ove teme.
Postoji mnogo knjiga koje objašnjavaju antene i ne bi bilo loše ih konzultirati u ovakvim slučajevima
Jedna od takvih koja na vrlo popularan nači pojašnjava antene je knjiga Karla Rothammela koja prevedena i se može u PDF obliku pronaći na Internetu
Slika
Dakle, nimalo jednostavno.

Puno je jednostavnije "staviti prst u uvo" i nabaviti kineski kit za par dolara (free shipping :) ).

Cijela ta priča ima smisla ako je "čip" (nije čip nego tranzistor) koji imaš ispravan. Ako se vide tragovi lemljenja onda 99.999% NIJE ispravan pa jednostavo zaboravi cijelu priču :)
Novi tranzistor košta stotinjak (+- 20) Eura ( + shipping :) ).

Tek za ilustraciju slijede dvije slike takvih modula:
Na prvoj su upravo takvi izlazni stupnjevi kakve planiraš i kakvi su se (3 komada) s odgovarajućim splitterom i ostalim sklopovima ugrađivali u 300W ELCOM FM pojačalo, odnosno 1 komad u ELCOM 100W pojačalo.
Slika

Ispod je slika filtera koji je na tvojoj šemi sastavni dio :)
S desne strane, u posebnoj kutijici je SWR senzor koji daje signal za korekciju pobude.

Slika


Ovo je tek toliko da se vidi da napraviti nešto po jednostavnoj šemi " s par dijelova" nije ipak baš tako jednostavno.
U obzir treba uzeti da se radi o visokom frekvencijama koje imaju svoje specifičnosti i koje vrlo lako mogu biti opasne po zdravlje.
Izrada takvih uređaja je BITNO zahtjevnija od NF pojačala. Osim toga, koriste se i specijalni dijelovi koji nisu jeftini (kondenzatori),
Ne kažem da dobar dio toga neće odmah proraditi )pitanje kako) ali često ima i puno problema.
Pogotovo s tranzistorima snage koji za razliku od cijevi baš ništa ne opraštaju.
Najčešće se ni zvuk ne čuje. Tu i tamo izađe bijeli dim, a u najgorim situacijama se čuje i "PLOP" :) :) :)

Eto, zadnjih 5 lipa za ovu temu :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
Avatar korisnika
tubeman
 
Postovi: 3119
Pridružen: Uto ožu 19, 2013 2:18 pm
Lokacija: Varaždin, Hrvatska

Re: FM odašiljač

PostPostao/la DrFireBottle » Čet stu 01, 2018 11:17 am

tubeman napisao:Cijela ta priča ima smisla ako je "čip" (nije čip nego tranzistor) koji imaš ispravan. Ako se vide tragovi lemljenja onda 99.999% NIJE ispravan pa jednostavo zaboravi cijelu priču :)
Novi tranzistor košta stotinjak (+- 20) Eura ( + shipping :) ).



Naručio sam ga sa AliExpressa za 18$ sa popustom, ali ne vide se tragovi lemljenja, jedino što će na kraju dana bit moje je taj tranzistor a sve ostale dijelove imam u labosu tako da mi ga neće dati da ga nosim doma ionako iovako.
Avatar korisnika
DrFireBottle
 
Postovi: 677
Pridružen: Pet sij 05, 2018 4:34 am
Lokacija: Zagreb

Re: FM odašiljač

PostPostao/la DrFireBottle » Čet stu 01, 2018 11:50 am

Nisam ni sam siguran da li ću ići dalje... Tata kaže radi sve s oprezom ali ne dovodi svoje zdravlje u pitanje i meni policiju na vrata, profesor je rekao da će mi pomoći pod uvjetom da ta sprava ostane u školi i da sam njegov da bi me vjerojatno namlatio za ideje kakve sam imao. Radim tri prezentacije za dan otvorenih vrata, jedna EL86 gitarski amp, druga odašiljač i RF amp, a treća pokus za zvukom i frekvencijama za levitiranje vode uz pomoć "vibracione plohe". Sad neznam gdje da treću temu objavim iako mi je to najzanimljivija a neznam ništa o tome.

Eno slika malog 7W odašiljača (nisam mogao naći svoju sliku ali moj je identičan samo ima različitu boju ekrana), jedan od mojih prvih poznavanja DIY kreacije (ako stvarno nemate povjerenja u mene mogu ga nekom pokloniti ako želi jer mi je to jedini malo ozbiljniji odašiljač koji imam):
s-l1000.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Avatar korisnika
DrFireBottle
 
Postovi: 677
Pridružen: Pet sij 05, 2018 4:34 am
Lokacija: Zagreb

Re: FM odašiljač

PostPostao/la membrana » Pet stu 02, 2018 8:36 pm

tubeman:
Budući takvo pojačalo radi u C klasi i stalno vuče struju...

Jesi siguran da tako radi C klasa? Mislim da ne.

Ali nema veze, mislim da dečku trebamo bit podrška jer ovo što njega zanima govori da će mali bit novi Nikola Tesla, budući FER-ovac i inženjer.
Previše je nadobudan al još je klinac. A tek kad završi faks... cure će mu samo smetat, haha :D
Dečko evo ti savjet: uči engleski i njemački, trebat će ti za ovakvu tematiku, jer pitanja koja postavljaš pomalo prevazilaze akumulirano znanje na ovom diy forumu. Traži samo po knjigama i razvijaj kontakte sa profesorima i uči uči uči, i nedaj da te netko odgovori od ideja koje imaš, makar i zajebo projekt - nema veze, sve to ide u inženjerski staž.
Tako daaa - samo napred!
membrana
 
Postovi: 52
Pridružen: Sub vel 01, 2014 11:16 am

Re: FM odašiljač

PostPostao/la Edison » Pet stu 02, 2018 9:25 pm

membrana napisao:... jer pitanja koja postavljaš pomalo prevazilaze akumulirano znanje na ovom diy forumu.


Mislim da se jako varas. Imaju ovdje bar trojica, cetvorica, vjerojatno i koji vise, koji imaju puno akumuliranog znanjanja iz podrucja koje DrFB-a zanima, a imaju i jako puno iskustva iz prakse. Toga iz prakse nema puno u knjigama, jer se stjece uglavnom... praksom. Ja sigurno nisam medju njima, a zasto se ti ne javljaju, valjda je vecini jasno.

Osnovno je pitanje zasto "novi Tesla", kako ga ti nazivas, zeli eksperimentirati/emitirati na FM podrucju (88-108 MHz), a ne zeli npr. na bliskom radio-amaterskom opsegu od 2m (144 MHz)? Moze se uclaniti u radio-klub, poloziti ispit, napraviti prijemnik, predajnik, podici antenu i emitirati na tom podrucju u skladu sa zakonom i propisima.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

PrethodniSljedeće

Vrati se na: VF i slični uređaji

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost