Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

PostPostao/la ilimzn » Pon srp 30, 2018 2:58 am

Dok traje kratka pauza u temi 'Andrija monoblokovi', jedan mali intermezzo jednog refresha kojeg zapravo nije ni trebalo biti, ALI....
Za pocetak samo slicica uredjaja o kojem je rijec:

E88_1.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ilimzn
 
Postovi: 957
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Re: Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

PostPostao/la ilimzn » Pon srp 30, 2018 12:57 pm

No dakle... u jednoj zamjeni 'se doslo do' ovog pretpojacala, i to jos bijele (tj. natur aluminij) verzije koja je radjena samo na pocetku i za izvoz, i vrlo je rijetka.
Po mnogima ovo je jedno od najboljih pretpojacala ikad napravljenih, i tu bi se lako slozio s time, u svakom slucaju je u top 10.
Ali sad tu ide, jel, ono ALI iz prethodnog posta:
1) Prodano je pod ispravno i refreshano od strane nekakvog 'HiFi Laboratorio' u Italiji. U praksi to je znacilo da:
- Su unistili originalni ALPS atenuator, koji je zapravo krizanac pota i step-atenuatora s 240 polozaja, i zamijenili ga s (motoriziranim!?) plavim ALPSom 20k.
- Elektroliti su zamjenjeni sa vulgaris fomestikus 'chipoteka' varijantama (srecom ne najgore kvalitete)
- 'Netko' je krivo shvatio 'naspricati kontakte' pa je umjesto toga naspricao CIJELO POJACALO, i to, ispostavilo se sa WD40 :shock: :o
2) Prodano je prijatelju u Finsku i nisu htjeli vratiti novce, tako da sam s njim dogovorio neki deal i on ga je poslao, zapakiranog da prezivi nuklearni holokaust, u HR. Unatoc tome, i BEZ da se ostetila kutija (kako?! kako?! :shock: ) uspjeli su savinuti jedno od rack 'usiju; doslovno pod pravim kutem.

Pazljivi ce promatrac primijetiti da na gornjoj slici nema 'dodataka' za rack montazu na prednjoj ploci. Inace je prednja ploca sira (48cm), stanjena za oko 4mm (sa 7) sa strane i sa uglodanim utorima za rack vijke. Jedan od kuteva iznad utora su presavinuli pod pravim kutem nazad.
Na zalost to se nikako nije moglo ispraviti, osim da se da napraviti nova prednja ploca, sto bi bilo izuzetno zahtjevno iz vise razloga, jedan od njih bi bila i kvaliteta materijala. Umjesto toga, ploca je pretvorena u 'japansku verziju' tako da su pazljivo otpiljeni rack nosaci. Japanska verzija ih nije imala i koliko je bilo moguce rekonstruirati iz slika, tako je sredjena i ova ploca. U stvarnosti je to cak i pozeljna varijanta jer je inace uredjaj siri od standardnih (42cm) i ponekad ne pase u HiFi police.

Ovo je pretpojacalo dosta konstrukcijski posebno jer se radi o potpunoj dual mono konstrukciji s tokom signala horizontalno, s desna na lijevo. MEdjutim, prednja ploca je izvedena vrlo neuobicajeno, tako da se na nju drzi i pod-ploca na kojoj je montirana mehanika za preklopnike, ukljucivo mehanizme sa 'zubima' koje im daju diskretne polozaje, dok su prekidaci izvedeni jednom vrstom grebenastih sklopki. Da bi se uopce mogla odvojiti prednja ploca od sveg ostalog, treba rastaviti gotovo pola pojacala u 'proste faktore'.

No, idemo redom: nakon skidanja gornjeg i donjeg poklopca eto situacije s donje strane, i ponesto dijagnostike:
E88_2.jpg

Ispod donje ploce vlada opci nered, sto uopce nije stanje kakvo bi trebalo biti. Konstrukcija pojacala je takva da je prednost pri izradi stampane ploce data signalu, a napajanje je dodatno dovedeno koaksijalnim kablovima, po sredini uredjaja. Ovo je ujedno i manja mana, tesko ih je sve smjestiti kako treba. Inace su uredno slozeni po sredini, uz ostale zice koje distribuiraju napajanje po prilicno velikoj stampanoj ploci od vitroplasta.

E88_3.jpg

U donjem i gornjem desnom kutu se vidi gdje je u plocu zalemljena plocica pomocnog stabilizatora za MC predstupanj. Medjutim, pomalo jezovitu ideju daje ono na sto pokazuje strelica prema samom donjem desnom kutu - tu je 'nekakva' tekucina, a sto je, na to ukazuje uljasti miris, koji je na prvu doduse podsjecao na CRC-ov cistac kontakata. Uz to ostale dvije strelice pokazuju na 'smrkjlofix' koji drzi zice mase (kasnije ce se pokazati da su zapravo nepotrebne), koji je vec krenuo u poznatu kemiju koja ce na kraju nagrizati komponente (desna strelica pokazuje na potamnjelu verziju).

E88_4.jpg

A ovaj 'patent' je ideja 'HiFi Laboratorija' kako zakrpati pojacalo s jeftinjak ALPSem umjesto originalnog atenuatora koji kosta ~500E i nenabavljiv je osim iz ovog pojacala. Nastukamo zice necim slicnim zicama za zvucnicu i provedemo kroz rupe za originalne kontakte. Da im polomis ruke na glupim glavama koje se tog sjete. Pa nek me zovu divljakom.

E88_5.jpg

A evo i spomenutog potenciometra kad se odozdola odleme kontakti i njega i balans atenuatora. Sve skupa ide van na zajednickom nosacu nakon odspajanja osovima koje su spojene zglobnim mehanizmima. Pogled na lijevi 'uredjaj' daje ideju sto je zamijenjeno - a i ideju o tome da se ni najmanje nije stedilo - ako su investirali gadnu sumu u atenuator za glasnocu, isti takav su slozili specijalno za balans, iako se u praksi gotovo i ne koristi. Strava, na dobar nacin.

E88_6.jpg

S gornje strane situacija uopce nije ljepsa. Plocica je masna gdje god se nije moglo doci prstima, kojima su vjerojatno skinuli ostatke napada sprejanja gdje su mogli. Jasno je vidljivo u desnom donjem kutu (strelica). Manje strelice pokazuju 'vulgaris' Yageo elektrolite. Koji nisu uopce losi, ali zbiljam nisu za to mjesto u toj klasi uredjaja. Kasnije su nasli svoje idealno mjesto u ispravljacu.

E88_7.jpg

Nakon sto je postalo jasno da nema mjesta koje nije masno od 'kontakt spreja' (to je tada bila radna hipoteza), nije bilo druge nego razlemiti svo ozicenje i cijelo pojacalo rastaviti u komade. Ovdje se jasno vidi kolicina ulja koje se uvuklo izmedju stampane ploce i metalne ploce na kucistu. Medjutim, tu se pojavila i prva sumnja da nesto bas ne stima s tim uljem, naime kad se pokazalo zraku, miris je poceo podsjecati na nesto sasvim drugo, WD 40.

E tu je vec nastala panika, jer WD 40 nagriza, i cim dulje uredjaj ostane neopran, to je veca sansa da ce nastati potencijalno nepopravljiva steta.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ilimzn
 
Postovi: 957
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Re: Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

PostPostao/la ilimzn » Pon srp 30, 2018 1:32 pm

Nakon dosta posla, sto u biti podrazumijeva gotovo 100% rastavljanje pojacala (koje je zapravo i rastavljeno 100% jer se drugacije nije moglo oprati od WD40), evo i gole glavne ploce:
E88_8.jpg


S donje strane je poskidano svo ozicenje, a koaksijalni kablovi za napajanje su morali biti baceni jer se WD40 kapilarno uvukao u njih i vec su krenuli zeleniti - nesto sto se vidjelo tek kad su odlemljeni i malo je razmaknut buzir. U prijevodu: trebat ce sloziti novo ozicenje.
E88_9.jpg


Slijedeci korak je skidanje svega sto treba cistiti ili zamijeniti sa ploce. Pazljivo su poskidani svi preklopnici (ovo je posebno zeznut korak jer treba paziti da se ne okrenu iz polozaja u kojem su bili s obzirom da nema 'klik-ova' za pozicije pa je moguce ih pomaknuti u odnosu na polozaje gumbiju na prednjoj ploci), plocice s stabilizatorima napona za MC stupnjeve, potenciometri, elektroliti koje treba zamijeniti. Kad je s jednog od trimera spala kapica sa kontaktom, postalo je jasno da je WD ubio plastiku od koje je pa su maknuti i svi trimeri. Inace se u gornjem desnom kutu vidi 'preview' onog sto ce doci umjesto plavog ALPSa.
E88_10.jpg


Evo i usporedbe originala sa zamjenom i plavim ALPSom. Za zamjenu ide 10k crni ALPS koji nije 'audio taper' nego je bas logaritamski. 10k crni ALPS opcenito je tesko naci, u 10k varijanti jos teze a bas logaritamski... ima samo jedno mjesto a i to je iz uredjaja, koji ce ostati moja mala tajna. Ali nije jeftino :( tko se izvuce za oko 100EUR, jako je sretan. Iako je ovo parsecima bolja opcija od plavog pota, original je ipak nesto sasvim posebno, i ima otpor od 3k, kao i njegov kompanjon za balans. Srecom, kada je balans u srednjoj poziciji, ovo je provjereno 'dovoljno dobro', na zalost vec sm spasavao jedan ovakav slucaj. O razlozima 'nestajanja' originalnog atenuatora ce biti vise rijeci kasnije.
Kao sto se vidi na slici, format je zapravo slican, no original ima izmedju sekcija jednu 'buffer' sekciju pa su mu redovi pinova vise razmaknuti. To se rijesava produzenjem izvoda zadnje sekcije crnog pota.
E88_11.jpg


Evo i kratak pogled s donje strane, nakon temeljitog pranja. Kad se skine ozicenje jasno se vide oznake pojedinih podsklopova. NEoznaceni kvadri oko sredine su record-out buffer. Pojacalo se inace bazira na seriji slicnih diskretnih OP-ampova s FET ulazom.
E88_12.jpg


Ploca nakon pranjka s gornje strane. Inace, sklopke su pazljivo oprane u UZV kadici i ispuhane zrakom, nakon cega je pazljivo injekcijom doziran kontakt sprej, vise za zastitu kontakata. Na zalost ne mogu se pouzdano rastaviti i temeljito ocistiti, no i ova se metoda pokazala OK.
E88_13.jpg


Stabilizatori napona za MC stupanj su takodjer oprani, provjereni i refreshani novim elektrolitima (ovdje su ostavili originale, vjerojatno ni ne primjecujuci da postoje). Nakon toga leme se okomito u prorez na glavnoj ploci, pri cemu treba biti vrlo oprezan je naprezanje moze lako odvojiti bakar sa stampe koja je u slucaju pomocnih plocica pertinaks.
E88_14.jpg


O tome kako je spakirano sve skupa i zasto 'Laboratorij' (nikad dovoljno navodnika...) nije uocio elektrolite na pomocnim plocama, jasno pokazuje ova slika:
E88_15.jpg


A sada vise o atenuatoru. Za primjer evo jedne sekcije balans atenuatora:
E88_16.jpg


Jos malo izbliza:
E88_17.jpg


Moj omiljeni lik, 'pazljivi promatrac' :P ce primijetiti par zanimljivosti.
Prvo, otporni i kontaktni sloj su od istog materijala, radi se o zlatu. Postoji ukupno 3 klizaca, i svi klize po 'kontaktima' za to a ne po otpornom sloju, koji se sastoji od mikrolitografskih 'vijuga' izmedju kontakata. Otpor od 3k je vjerojatno postignut teskom mukom, kompromisom debljine zlata tako da traje pod klizacima i potrebnog otpora. Sve skupa je na keramickoj podlozi.
Ono sto se ne vidi (jer je jako tesko fotografirati) je konstrukcija klizaca koja podsjeca na 3 minijaturna kista zice od nekog tamnog metala (moguce volframa?), koja je elasticna ali vrlo zilava, i VRLO tanka, toliko da poslozena vlakna jedno uz drugo izgledaju kao kontinuirana povrsina. Sebljina kose je puno veca od njih. Zavareni su na neki nacin na nosac od istog materijala.
Samo kuciste ima integrirane kuglicne lezajeve, i to je razlog zasto neupuceni redoviti uniste atenuator - s obzirom da se on najvise rabi, njega prvog idu otvoriti da se ocisti. Rezultatje nije bas onaj legendarni 'poing' kad izlete kuglice, vec jos perfidniji problem bez zvuka, jer je lezaj dobro zamascen, i kuglice redovito ispadnu u kuciste i tamo se potiho zalijepe bez da izvodjac radova primijeti. U kasnijem baratanju pokoja ce ispasti, najmanje jedna, a to je ona zadnja koja ulazi u konkavni kraj osovine. Na jednoj od prethodnih slika se vidi u centru zadnje strane kucista atenuatora vijak kojim se regulira sila pritiska na tu kuglicu.
Predni kraj sadrzi integrirano kuciste za kuglicni lezaj sa 7 kuglica. Sustav tolerira gubitak jedne, no ako ispadnu dvije, nastaje veliki problem - osovina nije koncentricna i kada se atenuator sastavi, 'cetkice' umjesto da pijanjaju na zlatno-keramicku podlogu, struci po njenom rubu. Uz to cuje se zujanje prelaska preko kontakata u izlaznom signalu. Izvodjac radova krivo zakljucuje da treba jos malo nasprejati i 'razraditi' stvar, a rezultat je unistenje spoja naparenih kontakata s otpornim elementima, i time je atenuator uspjesno i do kraja ubijen, zauvijek. I onda slijedi panika i plavi ALPS, i vec legendarno 'tako je bilo kad je doslo k nama', a steta u visini pola uredjaja (uopce nije jeftin ni u 'nekom' stanju na eBay-u a kamo li ispravan i refreshan).
Naravno, da su malo bolje gledali i drzali prilikom rastavljanja atenuatora nekakvu plasticnu posudi ili sl ispod, ne bi bilo problema, a i da izgube dvije kuglice, gle, imam i balans atenuator koji se gotovo i ne koristi, pa uzmi jednu iz njega. No, za to treba imat pamet.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ilimzn
 
Postovi: 957
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Re: Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

PostPostao/la ilimzn » Pon srp 30, 2018 2:01 pm

A sad jedan veci 'fast forward' - nakon sto je sve pocisceno, polemljeno nazad na mjesto, i sve skupa sastavljeno s novim ozicenjem:
E88_18.jpg


Osim refresha bilo je i sitnih popravaka - jedan set izlaznih tranzistora u RIAA stupnju se pregrijavao i neciji je pokusaj prelotavanja sredio stampu. Klasicni popravak, uz pomoc izvoda samih elemenata, nakon temeljitog ciscenja. Inace je cijeli uredjaj prelemljen.
E88_19.jpg


Lokalna distribucija napajanja je isto pomalo uredjena, tako da prolazi 'kanalima' gdje na stampi nema vodova sa signalom. Sitnica ali covjeka veseli.
Kompletno ozicenje napajanja je slozeno ispocetka i ovaj puta vodjeno po rubovima a ne u sredini. Uredjaj je kompletno dual mono tako da svaki ispravljac (ukupno 4) ima svoju masu tako da ne moze doci do pojave petlji. Zice su uredno spojene u snop kako bi se cim vise smanjila povrsina strujnih petlji.
E88_20.jpg


Ispravljac je u medjuvremenu isto refreshan. S obzirom da ima hrpa stabilizacije iza, Yageo 105 stupnjeva elektroliti su nasli idealno mjesto u njemu, dok su u dijelu za audio zamjenjeni Panasonic FC/NHG i jos nekim biranim kondenzatorima. Uglavnom, u putu signala nema elektrolita, a i opcenito su kondenzatori rijetki - primjerice, u linijskom dijelu pretpojacala ih nema uopcce, sve je DC vezano.
U svakom slucaju, ozicenje je urednije, a i sklop je minimalno modificiran tako da je umjesto zaruljice za indikator ukljucenosti dosla bijela LED.
E88_21.jpg


Evo svega skupa slozenog i spremnog za podesavanje. Srecom, sve je proradilo od prve sto se ispravljaca i stabilizatora tice, i provjerom ustanovljeno, isto tako i stupnjeva pojacala. Jedni manji propust je bio da sam zaboravio spojiti masu phono stupnja s masom line stupnja, brzo dijagnosticirano i ispravljeno.
E88_22.jpg


Kod opceg refresha je na kraju promijenjeno 95% svog ozicenja koje je kompletno preslozeno na novo, power indikator je postao LED. CAk je i LED indikator za subsonic filter zamijenjen. Elektroliti u pretpojacalu su zamijenjeni sa Panasonic FC/NHG, jedan dio tantala u audio putu je zamijenjen malim WIMA folijama (u paralelu s polistirenom ili silver mica), te sa Siemens MKL 10u aksijalnim kondenzatorom. Tantal na ulazu MC stupnja zamjenjen je modernijim Sanyo OSCON s posebno mallm strujom curenja (potrebno je cca 1000uF kapaciteta pri 3V, OScon je za 5.5V). Trimeri su postali 10-okretajni Vishay umjesto originalnih jedno-okretajnih Cermet. Sve skupa je pazljivo prelemljeno i oprano. IEC prikljucak je vec bio prisutan, dodan mu je odvajac uzemljenja. Nakon malo truda oko grebenastih preklopnika (neki su se ipak malo pomaknuli u odnosu na referencu tokom ciscenja) sve skupa je proradilo i mogu reci vec na prvu zvucalo jako dobro na slusalice (koje ovo pretpojacalo jako lako potjera, cak i visokoohmske s obzirom na gotovo 20V rms maksimalnog izlaza!). I evo ga u probnom pogonu:
E88_23.jpg


Cime smo dosli do kraja, i odradjen je puni krug - slika s pocetka, samo ovaj put sve je kako spada :P
Dobar znak: kroz phono simulator i MC RIAA ne primijeti se razlika u odnosu na line stage osim neznatnog shuma, koji zapravo fascinira time koliko ga malo ima, vecina snimaka sa CD-a koje idu kroz phono simulator ima vise nego sam phono stupanj, cak i kroz MC ulaz. Doduse... necem valjda sluzi 8 paralelnih diferencijalnih stupnjeva s posebnim niskosumnim tranzistorima, od kojih se taj MC stupanj sastoji :P
E88_24.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
ilimzn
 
Postovi: 957
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Re: Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

PostPostao/la Bepone » Pon srp 30, 2018 6:12 pm

Aa to je ovaj sony, delaju playstation i ostale igracke ca se moru kupit u supermarketu, stoji malo dalje od kruha :lol: :lol:
Bepone
 
Postovi: 1384
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

Re: Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

PostPostao/la tom_hifi » Uto srp 31, 2018 5:37 am

To je PRAVI Sony. :clap:

Čestitke na vrlo ozbiljnom poslu, taj uređaj je to zaslužio.

Nego, jel ostaje kod tebe? :P
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 3690
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

PostPostao/la gilhooley » Uto srp 31, 2018 6:18 pm

Imadoh jednom na refreshu i preamp i power amp.

Lijepo i elegantno. Fino, precizno i robustno.

Ne sjećam se je li b ili bez b.

Uglavnom imao je sve bijele i crvene čepove na ulazima.

Gill
Haba, haba, haba...
Avatar korisnika
gilhooley
 
Postovi: 1101
Pridružen: Pet ožu 22, 2013 4:27 pm
Lokacija: Zagreb

Re: Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

PostPostao/la Zmajz » Uto srp 31, 2018 8:07 pm

Tvoj model je bio sa B. Model bez B ima čepove crvene i crne (Stendhal)
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Avatar korisnika
Zmajz
 
Postovi: 1849
Pridružen: Pet svi 31, 2013 10:10 pm
Lokacija: Zagreb i Koprivnica

Re: Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

PostPostao/la ilimzn » Sri kol 01, 2018 2:09 am

gilhooley napisao:Imadoh jednom na refreshu i preamp i power amp.

Lijepo i elegantno. Fino, precizno i robustno.

Ne sjećam se je li b ili bez b.

Uglavnom imao je sve bijele i crvene čepove na ulazima.

Gill


Jesi li siguran da si imao N88 power amp na refreshu? To je VFET class D izlaz s switcherom, bez hladila.
Ne bijesati sa TA-E86/N86 koji su na prvi pogled vrlo slicni. 86-ice inace ne postoje u bijelom (tj. natur aluminij) izdanju.
ilimzn
 
Postovi: 957
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Re: Intermezzo u 24 slike - Sony TA-E88 (bez B!)

PostPostao/la ilimzn » Sri kol 01, 2018 2:10 am

tom_hifi napisao:To je PRAVI Sony. :clap:

Čestitke na vrlo ozbiljnom poslu, taj uređaj je to zaslužio.

Nego, jel ostaje kod tebe? :P


Upravo otisao.
Imam i dalje svoj sa B. U medjuvremenu sam i tuner iz iste serije nabavio (sram me rec cijenu...)
ilimzn
 
Postovi: 957
Pridružen: Sri ožu 27, 2013 1:26 am

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost