6F6 (6V6) SE pojačalo

Re: 6F6 (6V6) SE pojačalo

PostPostao/la Edison » Čet tra 30, 2020 9:37 pm

Danas veci dio dana lijep pa sam otvorio radionicu na terasi... Napravljena je i treca verzija plocice za ulaznu cijev, ovaj put za dvostruku pentodu 6BN11. Evo ovdje redom sve tri verzije...

6V6_5511.jpg


A ovdje je sve sto je dozivjelo izmjene, a potrebno je u novoj verziji pojacala. Odozgo plocica izlaznih cijevi, onda plocica ulazne cijevi, i na dnu drugi dio napajanja...

6V6_5513.jpg


Spojeno je grijanje na compactron podnozje. Dobro je sto imam tri odvojena sekundara za grijanje :) ...

6V6_5530.jpg


Montirane su plocice i spojene na podnozja cijevi. Srednja cijev s puno izvoda nije najzgodnija za spajanje u ovom polozaju, ali zbog rupa koje su ranije izbusene mora ici na ovaj nacin. Zakretanjem za 90° bio bi bolji raspored, s kracim vezama...

6V6_5532.jpg


Na fotografiji se vidi da je ulazna plocica pretrpjela minimalne izmjene. Otpali su sivi Rifa kondenzatori i stavljeni ovi crveni kineski. Rife su smetale potenciometru, ili on njima... 2mm su bile previsoke. Ovi kineski kondenzatori su nizi..

6V6_5534.jpg


6V6_5537.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: 6F6 (6V6) SE pojačalo

PostPostao/la Edison » Čet tra 30, 2020 10:17 pm

Sve je ponovo spojeno. Ostalo je spojiti Shade povratnu vezu, ali to trebam odrediti probom. Red je izmjeriti pojacalo da vidimo da li su pentode u radnoj tocki koju je prognozirao davorin. Iako davorin ovu cijev jos nije korisio, a u datasheetu nema svih podataka za proracun, dao je preporuku, pa sam slozio po njoj. Svi DC naponi su u redu. Mjerim struju kroz anodu pentode, 3,93mA, a davorin je rekao da ciljamo na 4mA... :) Mjerim struju kroz katodu i tu im prikazuje 5mA, znaci kroz drugu mrezicu tece 1mA... Odlicno. :D

U napajanju s velikih kondenzatora za izlazne cijevi uzimam napon za ulazne cijevi, otpornik za pad napona i manji kondenzator za dodatnu filtraciju anodnog napona ulazne cijevi. Medjutim, u sve tri verzije dodao sam jos jedan RC filter na samoj plocici ulaznih cijevi. Volim kad je napajanje sto blize "potrosacu", a i dva stupnja filtracije lijepo "popeglaju" napon. Tako je napravljeno i u ovoj trecoj verziji.

Posto se pomalo spustao mrak, na brzinu sam pustio signal kroz pojacalo da vidim kako izgleda signal na izlazu, i koliko je pojacanje bez povratne veze. Pojacanje je veliko, puno vece nego sa 6SL7. Izlazni signal je dobar, mada se pad i u niskima i u visokima dogadja ranije nego kod prethodnih verzija. Ovdje nema povratne veze pa je to uzrok...

Evo kako je ulazna cijev upala u doradjeno podnozje...

6V6_5539.jpg


A dodane su i dvije izlazne 6V6, ovaj put ElectroHarmonix.

6V6_5540.jpg


Kad sve radi kako treba, steta je pojacalo ne pustiti da svira. Sto ima veze sto nema povratne veze? Svirat ce i bez nje. I svira. Interesantno je da je odmah prosviralo dobro. Potenciometar trebam drzati malo nize nego ranije, ali pojacalo svira prilicno dobro vec u samom pocetku.

Ulazna lampa je bas simapaticna, bucmasta i svijetli vise od izlaznih... :shock: :)

Ostalo je jos dodati Shade povratnu vezu. No posto svira, nije toliko hitno...

Hvala davorinu sto je preporucio cijev, radnu tocku i uskocio s cijevima... :clap:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: 6F6 (6V6) SE pojačalo

PostPostao/la Bepone » Čet tra 30, 2020 11:20 pm

sad pentod ovisi o opteretnom otporu moze svucati kao trioda, kao tranzistor ili kao pentoda! to je ludnica od elementa.. obicno uz malo povratne veze bude dosta linearno a ca ja volim leprsaviji i "laksi" je zvuk od triode ;)
Bepone
 
Postovi: 5149
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

Re: 6F6 (6V6) SE pojačalo

PostPostao/la Edison » Pet svi 01, 2020 10:20 pm

Danas je Praznik rada pa sam mislio da necu nista raditi. Pojacalo sam slusao sinoc i cijelo prijepodne danas. Dobro svira i bez povratne veze. Nemam nekih primjedbi. A onda sam ipak popodne odlucio praznik proslaviti radno. Idem probati dodati Shade povratnu vezu, izmedju anoda pentoda dodao sam otpornik od 100k i potenciometar od 250k spojene serijski. Tako imam raspon od 100k do 350k. Nadam se da ce se tu negdje naci prava kolicina povratne veze.

Prvo sam mjerio bez povratne veze, a onda s raznim vrijednostima povratne veze. Na osciloskopu se pokazalo najbolje kad je otpornik oko 320k. OK, ide fiksni otpornik od 330k. To daje iznos povratne veze od -6,2dB. Izmjerena snaga je 4,6W.

Evo mjerenja frakvencijske karakteristike s ovom postavkom povratne veze, mjerene na snazi od 3,3W:

+0dB/-0,5dB 65Hz do 31kHz
+0dB/-1dB 45Hz do 48kHz
+0dB/-1,2dB 40Hz do 50kHz

Najbolje do sad, premda nije veliki pomak u odnosu na drugu verziju, ipak veseli.

Nakon mjerenja opet sam spojio pojacalo u sistem da cujem sto sam napravio. I zvuk je dobar, malo se procistio i profinio u odnosu na onaj bez povratne veze. Ipak, nestalo je i malo "punoce" zvuka. Znam da se ono sto vidim na osciloskopu ne mora nuzno poklopiti s onim sto cujem. Za sad cu pustiti ovako, jer zvuk je prozracan, protocan, zivahan, mozda mu nedostaje malo punoce, no mozda ce to dobiti nakon nekog vremena usviravanja. Ako se to ne desi, malo cu povecati otpornik povratne veze i tako smanjiti kolicinu povratne veze. Ipak je najvaznije kako svira. Za sad mi se svidja. Ova treca verzija je zvucno nesto bolja od prethodne dvije. Ugradnja ove dvostruke pentode se isplatila.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: 6F6 (6V6) SE pojačalo

PostPostao/la Bepone » Pet svi 01, 2020 10:31 pm

nova lampadina , neka se razadela malo
Bepone
 
Postovi: 5149
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

Re: 6F6 (6V6) SE pojačalo

PostPostao/la Edison » Pet svi 01, 2020 10:42 pm

Bepone napisao:nova lampadina , neka se razadela malo


Naravno, zato sam i pustio ovako. Sve je novo, ni trafoi nisu radili vise od 20-tak sati, a to je malo.
Neka svira, sad je to uglavnom to. Znam sto mi je raditi ako ne dodje jos malo bolje...
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: 6F6 (6V6) SE pojačalo

PostPostao/la Edison » Ned svi 03, 2020 8:11 pm

Samo da javim da sam bio u pravu sto dalje nisam podesavao pojacalo, nego sam ga pustio da svira. Poslje dva dana sviranja, zvuk je znacajno bolji, popunio se, profinio, vise je detalja, visoki su finiji, a basovi dublji... vec svira vrlo lijepo, uravnotezeno, ugodno. Neka ga jos, nek' svira. Mozda jos malo napreduje. Cut ce se... :)

Ima dosta onih koji tvrde da covjek moze zvucnu sliku u memoriji drzati samo 15 sekundi, i da nakon toga vise ne moze biti siguran kako je sviralo to prije. Ne znam sto bih na to rekao... :?
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: 6F6 (6V6) SE pojačalo

PostPostao/la Bepone » Ned svi 03, 2020 8:45 pm

odlicno, moja zapazanja su da pentoda puno lakse radi nego trioda i u krivu sam bio zadnjih 10 godina lampizirajuci sve u triodu :lol:
sad vracam nazad!
kod pentodnih spojeva treba samo paziti da se ne napravi previse ostrine jer ima drugaciji spektar. ali ca je najzanimljivije, pentoda kao aktivni element kod kojeg se mogu namjestiti krivulje kako covjeku pase daje puno vise zabave.
sa G2 podignes krivulje kako ti pasu, a onda sa anodnim otpornikom stimas spektar , da li ti pase vise po triodi, ili pentodi 8-)
Bepone
 
Postovi: 5149
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

Re: 6F6 (6V6) SE pojačalo

PostPostao/la Edison » Sri svi 20, 2020 8:50 pm

Pojacalo je sviralo tjedan dana, i to dobro. Bio sam zadovoljan zvukom i sto se cjelokupne price tice, pojacalo je gotovo. Ali nesto mi je smetalo... i nije mi vrag dao mira. Ova debeljuskasta compactron dvostruka pentoda ima prilicno jak grijac (trosi 800mA) i lijepo se vidi i svijetli. Ali ne iz smjera kako je sad cijev montirana. A zbog svog podnozja i vec postojecih rupa za pricvrsceneje podnozja ta se grijaca nit s prednje strane vidi kao tocka (pogled s boka). Kad bi se okrenula u svoj normalni polozaj, onda bi se vidjela kao horizontalni mostic izmedju dvije pentode, puno ljepse to izgleda i vise svijetli. A u tom polozaju bile bi i krace zice do pinova podnozja nego sto je sad. Ali to znaci rastavljanje pola pojacala i busenje jos dvije rupe za pricvrscenje podnozja. Ni to mi bas nije drago, ali prevagnula je zelja da se cijev montira u prirodniji polozaj. :)

I evo jos jednom, rastavljanje vec gotovog pojacala koje dobro radi... pola toga je trebalo demontirati. Probusene su dvije dodatne rupe i prilagodjena je podlozna plocica nosaca podnozja i zakrenuta za 90°. A onda je sve trebalo vracati nazad. I evo kako sad to izgleda...

6V6_5552.jpg


6V6_5561.jpg


Kad se vec radilo, napravio sam minimalne promjene za koje sam se nadao da ce jos malo poboljsati pojacalo. Na G2 izlaznih cijevi povecan je stopper s 330R na 470R. Povratna veza je minimalno smanjena, i umjesto otpornika od 330K, stavljen je od 470K. Oboje se pokazalo dobrom odlukom. U novom polozaju podnozja, zice koje vode do njega su krace. Naravno, ovom polozaju bi se jos bolje mogla prilagoditi donja plocica da zice jos bolje "sjednu" uz podnozje, ali to bi zahtjevalo izradu nove plocice, s novim dijelovima... neisplativo. Evo kako sad izgleda to spajanje...

6V6_5553.jpg


6V6_5557.jpg


I evo i cijevi na mjestu...

6V6_5569.jpg


Kad se vec radio face-lifting pojacala, skinute su i one ruckice bocno. I tako su bile samo za ukras... ali bez nih pojacalo je vizualno "prodisalo". Pojacalo i dalje dobro svira, zvuk je zivahan, ugodan... nemam zamjerki. Snaga je mala, 4,6W, ali to sam znao i prije nego li sam krenuo u rad. Izlazni trafoi bi mogli biti i mrvicu bolji, ali i ovako ispunjavaju specifikacije konstruktora. Sve u svemu, zadovoljan sam s ovim malim pojacalom. Cekao sam jos 10 dana da vidim kako ce se ponasati u radu. Kompletno se uviralo, i zakljucio sam da vise nemam sto na njemu raditi. Jucer sam dobro pritegnuo vijke kucista i to je to... Ne svidjaju mi se ovako "goli" izlazni trafoi, ali nisam nasao jednostavno rjesenje da ih pokrijem.

Hvala svima koji su mi pomogli i materijalom i savjetima oko ovoga, prvenstveno davorinu, beponeu, fixxxeru...

Promijenio sam nekoliko konfiguracija, narocito u ulaznom dijelu. Sve sam opisao i popratio rezultaitima mjerenja. Objavio sam oko 90 fotografija raznih faza izrade. Mozda nekom nekad pomogne. Ostalo mi je jos objaviti fotografiju kako svjetli u polumraku i objaviti shemu pojacala i napajanja. Bit ce i to, ali kroz neko vrijeme...


6V6_5565.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: 6F6 (6V6) SE pojačalo

PostPostao/la Bepone » Sri svi 20, 2020 9:16 pm

too bravo Edison!
Bepone
 
Postovi: 5149
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 7 gostiju