Zmajevi i ostale bajke...

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Schultz » Sri ožu 25, 2020 10:39 pm

Malo sam na brzinu pogledao...
20 pločica, veličine 100 x 100 mm, sa poštarinom u HR bi došlo cca 35€. Znači badave skoro....
Malvazijski tigar
Avatar korisnika
Schultz
 
Postovi: 2676
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 4:06 pm
Lokacija: Pećine, Sušak, Rijeka

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la grunf » Sri ožu 25, 2020 11:00 pm

Edison napisao:Po principu rada mogu biti jednaki, ali jasno ti je da to uz tolike izmjene ne mogu ni slucajno svirati isto.


u biti dodavanjem ta dva CCS-a se mijenja zvuk pojačala, sam JLH je to predlagao u zadnjim tekstovima ali nikad nije to finalizirao,posebno za ulazni tranzistor CCS s FET-om


Edison napisao:Kod ovog Kineza preporucili su za T3 i prilozili 2SA1145. Kakav ce biti, cut ce se dok sredim hladnjake.


2SC2705/2SA1145 su inače dobri za audio ali pri malim strujama,npr. za VAS stupanj, kolika je struja kroz njega kod te verzije s 2SJ554 ne znam s tim da to nije ni blizu JLH-a jer u izlazu koristi mosfete što potpuno mijenja način rada pojačala ,a šta JLH-u daje karakterističan zvuk


Edison napisao:Zasto mislis da se necemo vidjeti u Puli? Ti ne mozes doci? Ili mislis da TF nece biti? Pa ne moze nas sve Corona pobiti. TF ce biti, mozda ne u vrijeme kad smo planirali, no mozemo pomaci rok kad se ovo s virusom smiri i opet se vrati normalniji zivot.

Mene bi zanimalo cuti i vidjeti to tvoje pojacalo. Znam da si puno radio na njemu i vjerujem da si ga doveo do odlicnih rezultata. Rado bih i sam slozio jedno takvo (kad bi se tebi dalo napraviti plocice i priloziti teze nabavljive dijelove, radje za trud platim tebi nego Kinezima).


imao sam namjeru doći u Pulu ,ali nažalost ova korona će nas malo duže u tom omesti ,kad bude sigurno ću doći

kako već imam upita i na vellikom diyaudiu počeo sam raditi na novim pločicama za koje bi se svi djelovi mogli nabaviti u mousera, posebno svi tranzistori ,nažalost neki dijelovi su SMD ali to je jedino moguće danas
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
Avatar korisnika
grunf
 
Postovi: 2446
Pridružen: Čet ožu 21, 2013 8:01 pm
Lokacija: Šibenik

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Edison » Sri ožu 25, 2020 11:10 pm

grunf napisao:imao sam namjeru doći u Pulu ,ali nažalost ova korona će nas malo duže u tom omesti ,kad bude sigurno ću doći

kako već imam upita i na vellikom diyaudiu počeo sam raditi na novim pločicama za koje bi se svi djelovi mogli nabaviti u mousera, posebno svi tranzistori ,nažalost neki dijelovi su SMD ali to je jedino moguće danas


Pa necemo organizirati TF dok ne bude sigurno. Nismo kamikaze...

Sto se tice plocica i dijelova, mogli bi organizirati neku grupnu kupnju. A SMD dijelove na plocice, uz odredjenu naknadu, zalemi netko s mladim ocima. A ostalo moze montirati svatko sebi...
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la tom_hifi » Čet ožu 26, 2020 9:43 am

Edison napisao:Za danas sam slozio DeNoiser s LM317. Pisao je o tome Khadgar, a opsezan thread je i na velikom DIYaudio.

DeN_5315.jpg


Napravio sam dva, za svaki kanal phono pojacala po jedan. To bi islo u kutiju s phono stupnjem. U posebnoj kutiji bi bio trafo, grec, kondenzatori i otpornici za filtriranje napona.

DeN_5319.jpg


Probao sam ih i rade oba. Postavio sam napon na 26V i sad su na cekanju dok ne budem radio phono. Sad Imam regulator s uA723 i ovo. Poslusat cu sto unosi manje shuma u phono pretpojacalo.

DeN_5321.jpg


Koristim ja Denoiser u phono stupnju, radi super. ;) No, imam u ladici i Salasovo shunt koje sam davno kupio od Yoke-a, pa ću napokon i njega upogoniti, usporedbe radi.

Znači, kod mene sa tim Denoiserom nema oscilacija.
Avatar korisnika
tom_hifi
 
Postovi: 5300
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 1:57 pm

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Khadgar2007 » Čet ožu 26, 2020 10:01 am

Edisone, stvarno je šteta što ne koristiš onaj bolji digitalni skop koji ti stoji sa strane, već samo onaj mali ručni. Sa tim rigol/uni-t što već imaš i nekim jednostavnim LNA bi mogao malo bolje vidjeti kakav ripple imaju razna napajanja. Iako sada si u penziji pa imaš vremena uhvatiti uputstva i vidjeti kako se radi sa tim skopom.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Avatar korisnika
Khadgar2007
 
Postovi: 5709
Pridružen: Uto tra 09, 2013 12:20 pm
Lokacija: Sisak

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Edison » Čet ožu 26, 2020 10:46 am

Nije da ne bih koristio veci osciloskop, nego mi je problem s mjestom. Nemam radnog stola, kad je lijepo vrijeme radim vani na terasi, a inace na kuhinjskom stolu. I onda donesi, odnesi, spoji, odspoji... A na stolu lemilica i ostalo za lemljenje, pa uredjaj na kojem se radi, multimetar, razni pomocni mjeraci... i jasno je sto su instrumenti manji, lakse mi je raditi. Ponekad koristim laboratorijsko napajanje, koje je takodjer veliko. Nekad treba i laptop, tu imam onj pola velicine normalnog... I na kraju rada treba to sve raskrciti i spremiti negdje da bi se stol mogao koristit za pripremu jela i jelo. I ne zalim se... :)

Sto se tice tih niskosumnih regulatora, bitno je kako ce se pokazati u praksi. Napravio sam phono stupanj s dodatnim pre-pre za MC zvucnicu. Ako bude shuma, tu ce se najvise osjetiti. Probat cu u praksi... poslusati... No nije mi jos u planu. Trebam prije zavrsiti neke vece projekte.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Edison » Sri tra 01, 2020 10:29 pm

A sad o jednom pretpojacalu i veznim kondenzatorima... Dakle, Schultz je prosle godina kupio na ebayu kineki kit pretpojacalo Cary AE-1. Pretpojacalo je kineska varijanta pretpojacala poznatog konstruktora, s pojednostavljenim napajanjem i s cetiri 6SN7 cijevi. Na ulazu je pojacalo s vezanim katodama, a na izlazu je katodno sljedilo s obje triode 6SN7 u paraleli. Mene je to zanimalo pa sam kit i sastavio. Za napajanje sam koristio trafo koji sam vec imao pribliznih karakteristika, a za srednji izvod grijanja sam se snasao s dva otpornika. Ubacio sam sklop u probnu shasiju, utaknuo cijevi, izmjerio. Sve OK, a onda i i poslusao. Sviralo je bas dobro. Onda sam umjesto novih Tung-sol cijevi stavio neke starije RCA i Brimar 6SN7. Sviralo je jos bolje. Schultzu sam vratio plocu (veca je od plocice) i rekao da cemo naruciti prave mrezne trafoe i napraviti nekakvu shasiju, kad i ja slozim svoje.

Narucio sam od Kineza samo plocicu, a sve druge dijelove sam nasao po ladicama i kupio lokalno. Popunio sam plocu i narucio prave mrezne trafoe i Schultzu i sebi. Uspio sam napraviti i kadicu u kojoj bi to sve stajalo. I evo kako to izgleda:

Car_5323.jpg


Stavio sam lampe, ruske, obicne, i krenuo na mjerenje. Moram napomenuti da sam na svome pretpojacalu neke stvari minimalno promijenio. Podigao sam napon napajanja s 250 na 280V. Malo je i veca struja kroz cijevi, timer za relej prilikom ukljucivanja/iskljucivanja ceka nekih 60 sekundi, umjesto kineskih 20. i jos sam neke sitnije stvari mijenjao, ali nista previse bitno za rad pretpojacala.

Na mjerenju mi se pokazao veliki DC-offset na izlazu, oko 50mA i 90mA po kanalima. Puno i previse za pretpojacalo. Odmah sam pogledao prema "krivcima", ali rekoh - nisu valjda oni... Zamijenio sam prednje i straznje cijevi, isto... Zamjenio cijevi po kanalima, isto... Stavio 4 fine i skupe Tung-sol cijevi, za koje znam da odlicno rade, ali opet veliki DC-offset... Znaci - izlazni kondenzatori.

Car_5325.jpg


A koristio sam fine Siemens MKL kondenzatore 4,7uF 250V. Na proslogodisnjem TF u Zagrebu nabavio sam 6 komada, preporucio mi ih je ilimzn. Izmjerio sam ih i dva ugradio u jedno pretpojacalo. Sve u redu, i pokazali su se odlicnima. Drugi par sam ugradio u Schultzov Cary AE-1. Odlican je na mjerenju i u radu. I ostao mi je ovaj zadnji par pa je isao na ovu plocu. Ovi su na mjerenju bili "najjaci". Iako su kondenzatori od 4,7uF, ovi su na mjerenju pokazali 5,8 i 5,9uF. Ali eto... Odlemio sam ih i stavio neke Audyn koji su se dugo vukli po ladici. I pade DC-offset na 1-2mA, sto je do pokazivanja instrumenta.

Car_5330.jpg


Svi naponi su dobri i prema ocakivanju. Htio sam veceras izmjeriti i frekvencijsku karakteristiku, pojacanje i sve sto uz to ide, da vidim odstupa li sto od Schultzove ploce, ali je trebalo napuniti baterije signal generatora i osciloskopa (prijenosni) pa cu ta mjerenja obaviti sutra...

Car_5327.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la grunf » Sri tra 01, 2020 11:00 pm

3 mjesec 1987, pa nisu baš mladi ti kondezatori, vjerojatno će i s ostalima biti problem u budućnosti
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
Avatar korisnika
grunf
 
Postovi: 2446
Pridružen: Čet ožu 21, 2013 8:01 pm
Lokacija: Šibenik

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Edison » Sri tra 01, 2020 11:25 pm

grunf napisao:3 mjesec 1987, pa nisu baš mladi ti kondezatori, vjerojatno će i s ostalima biti problem u budućnosti


U buducnosti ce sa svima nama biti problem... ;)

Nisu mladi i jos su bili izvadjeni iz necega, ali kad rade kako treba, jako lijepo sviraju. :violin:
Avatar korisnika
Edison
 
Postovi: 5664
Pridružen: Pon ožu 18, 2013 9:29 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Zmajevi i ostale bajke...

PostPostao/la Bepone » Sri tra 01, 2020 11:35 pm

tako isto i svi oni "pio" pustaju.. kad s emjeri ima otpor, ne kapacitet! vezni kond iz prahistorije je opasan...a pogotovo tek kad je ispred izlaznih lampi
Bepone
 
Postovi: 5149
Pridružen: Ned tra 02, 2017 3:22 pm

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Pomagala

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost